Πέμπτη 3 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΔΗΠΕΘΕ ΧΙΟΥ
Νέα προβλήματα

Ανακοίνωση - παρέμβαση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Δήμο Χίου

Παρά τις δυσκολίες, οικονομικές κυρίως, το θέατρο στην περιφέρεια, με τις τοπικές ιδιαιτερότητες το καθένα, προσπαθεί, ελπίζει, παλεύει. Ομως, τα τελευταία χρόνια, περισσότερο τα τελευταία δύο χρόνια, τα ΔΗΠΕΘΕ περνούν τη μεγαλύτερη κρίση από τη γέννησή τους. Η οικονομική δυσπραγία, ως δαμόκλειος σπάθη, απειλεί το μέλλον τους.

Παρέμβαση για το ΔΗΠΕΘΕ Χίου έκανε ο Πολιτιστικός τομέας της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στη Χίο, αναφέροντας μεταξύ άλλων:

«Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο έχει κακοπάθει. Είναι κρίμα που βρίσκεται σε φθίνουσα κατάσταση. Πλην μερικών φωτεινών εξαιρέσεων, βυθίστηκε σταδιακά στην παρακμή, λειτουργώντας ως εμπορικός θίασος που παρουσίαζε το καλοκαίρι παραστάσεις αμφιβόλου ποιότητος. Με την άνεση του δημαρχοκεντρικού συστήματος γέμισαν αυτά τα θέατρα με πρόσωπα, επ' αμοιβή, που δεν χρειαζόταν. Κάπου έπρεπε να βολέψει η δημοτική αρχή τους ημέτερους και το παιχνίδι συνεχίζεται.

Υπήρχαν μέλη του ΔΣ του θεάτρου με σεβασμό στους δημιουργούς και μεράκι να βοηθήσουν. Υπήρχαν και άλλοι που με τις παρεμβάσεις τους έκαναν τη ζωή δύσκολη. Φταίνε κάποιοι κοκορόμυαλοι τοπικοί παντογνώστες, φταίει και η πολιτεία που άφησε σε πολλές περιπτώσεις να κάνουν κουμάντο αδαείς και ανάξιοι.

Σήμερα και πάλι υπάρχουν σενάρια για νέο κύκλο ημετεροκρατίας και αργόμισθων. Και θα πληρωθεί το μάρμαρο από το μόνιμο προσωπικό και φυσικά από όλους τόσο πολιτιστικά, όσο και με το μέλλον του ίδιου του ΔΗΠΕΘΕ.

Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρχει η δημιουργία ενιαίου και αποκλειστικά δημόσιου μηχανισμού παραγωγής και διανομής του πολιτιστικού και του καλλιτεχνικού έργου, αποτελούμενου από κρατικούς φορείς που θα λειτουργούν με κοινωνικό προγραμματισμό και έλεγχο, αποφασιστικός ρόλος των καλλιτεχνών και κρατική χρηματοδότηση, ώστε η Τέχνη, από εμπόρευμα και μονοπώλιο της κυρίαρχης τάξης, που είναι σήμερα, να γίνει κτήμα και όπλο του λαού. Τα ΔΗΠΕΘΕ, οι ηθοποιοί και το προσωπικό τους πρέπει να είναι απερίσπαστα στο πολιτιστικό τους έργο και έξω από τα παιχνίδια των εκάστοτε δημοτικών αρχόντων.

Πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρχει η εξασφάλιση των μορφωτικών και υλικών οικονομικών προϋποθέσεων για την ανεμπόδιστη πρόσβαση του λαού στην Τέχνη και τον Πολιτισμό, για την ανάπτυξη της καλλιτεχνικής και λαϊκής ερασιτεχνικής δημιουργίας, ως αντίδοτο στα αγοραία πρότυπα της μονοπωλιακής πολιτιστικής δημιουργίας, στα μονοπώλια θεάματος, ακροάματος.

Τέλος για το ΔΗΠΕΘΕ Χίου η οικονομική διαχείριση λογιστικά πρέπει να περάσει στο Δήμο Χίου και όχι σε ιδιώτες, με την επιβάρυνση του ανάλογου κάθε φορά κόστους. Κλείνοντας, επειδή πολλά ακούγονται για προσλήψεις, επιτέλους πρέπει να σταματήσει το χάλι να φωτογραφίζονται συγκεκριμένα πρόσωπα των "νικητών" και να ισχύσουν αντικειμενικά και μετρήσιμα κριτήρια, ώστε να σταματήσει το εμπόριο ελπίδας στους νέους ανθρώπους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ