Τρίτη 9 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στερνό αντίο στον αγωνιστή Θ. Χριστοδούλου

  Σήμερα Τρίτη και ώρα  3 το μεσημέρι, κηδεύεται στο νεκροταφείο του Κόκκινου Μύλου

Σήμερα Τρίτη και ώρα 3 το μεσημέρι, κηδεύεται από το νεκροταφείο του Κόκκινου Μύλου, ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και μέλος του ΚΚΕ Θανάσης Χριστοδούλου. Ο σ. Θανάσης υπέκυψε στο μοιραίο, τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, μετά από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο.

Ο Θανάσης Χριστοδούλου γεννήθηκε στις 24 Απρίλη 1924 στον Παλαμά Δομοκού, από φτωχή αγροτική οικογένεια. Πολύ νωρίς έμεινε ορφανός από μητέρα. Τελείωσε το γυμνάσιο στη Λαμία το 1944, όπου και οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ. Υπηρέτησε στον εφεδρικό ΕΛΑΣ. Αργότερα, μετά την απελευθέρωση, πήρε μέρος στον Εμφύλιο, πολεμώντας στο Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας. Πολέμησε στο Βίτσι και το Γράμμο. Τραυματίστηκε δύο φορές και τη δεύτερη φορά, το 1947, μεταφέρθηκε για νοσηλεία στη Ρουμανία, μέσω της ΛΔ Βουλγαρίας. Ο τραυματισμός αυτός τού κόστισε 5 χρόνια ταλαιπωρία στα νοσοκομεία.

Ως πολιτικός πρόσφυγας, μετά την ήττα του Δημοκρατικού Στρατού, δίδασκε Ελληνικά στα προσφυγόπουλα στη Ρουμανία σε διάφορες πόλεις. Το 1954, μπήκε στο Πανεπιστήμιο της ΣΔ της Ρουμανίας, το οποίο και τελείωσε το 1959. Σπούδασε Ρωσική Φιλολογία και αμέσως διορίστηκε καθηγητής. Ομως, δε σταμάτησε ποτέ να διδάσκει, ταυτόχρονα, τα Ελληνικά στα προσφυγόπουλα.

Το 1972, στο Βουκουρέστι, δουλεύει στο μηχανισμό του Κόμματος και τον ίδιο χρόνο πηγαίνει στη Λειψία, όπου και εργάζεται στο ραδιοφωνικό σταθμό «Φωνή της Αλήθειας».

Επαναπατρίστηκε το 1983 και εργάστηκε σαν μεταφραστής στο περιοδικό «Προβλήματα Ειρήνης και Σοσιαλισμού» και στην ΚΟΜΕΠ.

Ο Θανάσης Χριστοδούλου οργανώθηκε στο ΚΚΕ από το 1949 και παρέμεινε μέχρι το τέλος της ζωής του ένας σεμνός αγωνιστής, πιστός στα ιδανικά του σοσιαλισμού και του ΚΚΕ. Παντρεύτηκε και έκανε οικογένεια με την συντρόφισσά του στη ζωή και τον αγώνα, την σ. Μαρία, που του παραστάθηκε μέχρι το τέλος.

  • Στη μνήμη του Θανάση Χριστοδούλου, η σύζυγός του Μαρία, ο γιος του Κώστας, η νύφη του Ολγα και η εγγονή του Αλεξάνδρα και η Λενιώ προσφέρουν στο ΚΚΕ, μέσω του «Ρ», το ποσόν των 50.000 δραχμών.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ