Πέμπτη 3 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Πρόσθετα μέτρα εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών

Από τη μεριά τους οι συνδικαλιστικές ηγεσίες αναζητούν... «ουσιαστικό διάλογο» μ' εκείνους που προωθούν το οριστικό ξεπούλημα της Υγείας

Την απόφασή της να διευρύνει τα μέσα εμπορευματοποίησης των δημόσιων παροχών Υγείας έκανε καθαρή ξανά χτες η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ανακοινώνοντας πρόσθετες, ακόμα πιο αντιδραστικές διατάξεις, στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.

Τις ανακοινώσεις αυτές τις έκανε για να «προστατέψει» - υποτίθεται - τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους του ΙΚΑ απ' την «ταλαιπωρία» (όπως λέει η ίδια) των επαναλαμβανόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων των γιατρών του Ιδρύματος για την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου. Μ' έναν υποκριτικό τρόπο η κυβέρνηση υποστήριξε ότι οι αναβολές επισκέψεων των ασθενών εγκυμονούν κινδύνους, όταν εξαιτίας της πολιτικής της - και σε συνδυασμό με τις ελλείψεις προσωπικού στο ΙΚΑ - οι ουρές - όπως π.χ. στα εργαστήρια - ξεκινούν από 45 μέρες και φτάνουν μέχρι και δύο μήνες για απλές, π.χ. αίμα, εξετάσεις!

Ετσι, λοιπόν, χτες, οι ηγεσίες των υπουργείων Υγείας και Εργασίας σε κοινή συνέντευξη Τύπου ανακοίνωσαν ότι έχουν έτοιμη νέα διάταξη στο πολυνομοσχέδιο, η οποία θα επιτρέπει στους ασφαλισμένους και στους συνταξιούχους του ΙΚΑ, που έχουν ανάγκη υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, να προσέρχονται, απ' τη Δευτέρα, σε συμβεβλημένους γιατρούς του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ. Επίσης, θα προσέρχονται στα Κέντρα Υγείας και στα εξωτερικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων και αφού καταβάλλουν τα 5 ευρώ της επίσκεψης στη συνέχεια θα τα εισπράττουν απ' το ΙΚΑ.

Για την ολοκλήρωση της νέας πράξης εμπορευματοποίησης των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας χρειάζεται μία υπουργική απόφαση, που είναι έτοιμη - κατά τις ηγεσίες των υπουργείων Υγείας και Εργασίας - και η οποία θα ρυθμίζει το ύψος των επισκέψεων στους συμβεβλημένους γιατρούς του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ.

Για την επίσκεψη ασφαλισμένου ο ΟΠΑΔ πληρώνει σήμερα στο συμβεβλημένο γιατρό 20 ευρώ. Ο παρευρισκόμενος στη συνέντευξη διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, δήλωσε ότι θα εισηγηθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος η επίσκεψη να είναι 10 ή 15 ευρώ. Και όπως δήλωσαν οι ηγεσίες των δύο υπουργείων αυτό το μέτρο θα λειτουργήσει πιλοτικά μέχρι τον Ιούνη του 2011 που θα τεθεί σε εφαρμογή ο Εθνικός Οργανισμός Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Μ' άλλα λόγια, μια απεργοσπαστική πρακτική της κυβέρνησης είναι ο προάγγελος του ΕΟΠΥΥ, που απ' τη μια θα συρρικνώνει τις ήδη υποβαθμισμένες παροχές και απ' την άλλη θα εκχωρεί σε ιδιώτες αυτές τις παροχές με τελική κατάληξη στις οργανωμένες επιχειρηματικές μονάδες του χώρου της ΠΦΥ, όταν οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί δε θα μπορούν να προσφέρουν και αυτές τις ελάχιστες υπηρεσίες.

Παρά τις επανειλημμένες ερωτήσεις του «Ριζοσπάστη» αν αυτή η ρύθμιση - σύμφωνα με τη δική τους προσέγγιση - συνιστά «υπέρβαση των δημόσιων δαπανών για την Υγεία», τόσο οι ηγεσίες των δύο υπουργείων όσο και ο διοικητής του ΙΚΑ αρνήθηκαν να απαντήσουν. Φαίνεται δηλαδή ότι όταν είναι να προωθηθούν μέτρα για την περαιτέρω εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας με πρόσθετα χαράτσια για τους ασφαλισμένους, εκεί η κυβέρνηση δεν έχει κανέναν ενδοιασμό για τους - δήθεν - περιορισμούς της διαβόητης τρόικας. «Πληρώνει τοις μετρητοίς» αρκεί να πετύχει το στόχο να απαλλαγεί ο κρατικός προϋπολογισμός απ' τις δαπάνες Υγείας και να μετατεθεί το μεγαλύτερο βάρος στις τσέπες των ασφαλισμένων.

Εικονικές διαφωνίες

Τις ανακοινώσεις αυτές οι ηγεσίες των υπουργείων Υγείας και Εργασίας τις έκαναν μετά από μια συνάντηση που είχαν με αντιπροσωπεία των συνδικαλιστικών οργανώσεων των γιατρών που, από προχτές, κάνουν κατάληψη στο υπουργείο Υγείας με «αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου και την έναρξη ουσιαστικού διαλόγου για τις ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου», όπως δηλώνουν οι ηγεσίες των τελευταίων.

Η συνάντηση δεν είχε αποτέλεσμα και ο υπουργός Υγείας, Α. Λοβέρδος, δεν είπε τίποτε στην αντιπροσωπεία για τις πρόσθετες επιλογές της κυβέρνησης, παρά τις ανακοίνωσε στους διαπιστευμένους δημοσιογράφους στο υπουργείο Υγείας. Δηλαδή, και αγνόησε προκλητικά τους εκπροσώπους των εργαζομένων, που με τόση αβρότητα του πρόσφεραν το λεγόμενο «κοινωνικό διάλογο», αλλά και κατέδειξε πως ο ίδιος ο ...διάλογος είναι το όχημα για νέα αντιλαϊκά μέτρα. Η εξέλιξη αυτή βαρύνει τις συνδικαλιστικές ηγεσίες, οι οποίες, παρά τις όποιες φραστικές αντιπαραθέσεις, έδωσαν πάτημα στην κυβέρνηση, αλλά και δεν προτάσσουν εκείνες τις διεκδικήσεις που θα ικανοποιούν τις λαϊκές ανάγκες και ταυτόχρονα θα υπηρετούν τις ανάγκες των λειτουργών στις δημόσιες μονάδες Υγείας.

Εκφραση αλληλεγγύης

Η κατάληψη στο υπουργείο Υγείας συνεχίστηκε και χτες, ενώ πλήθος εκπροσώπων και φορέων εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους γιατρούς.

Την αλληλεγγύη του ΚΚΕ και των ταξικών δυνάμεων μετέφεραν και χτες στους γιατρούς αντίστοιχα ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, και ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Ιδιαίτερη στιγμή έκφρασης αλληλεγγύης στους γιατρούς ήταν χτες το μεσημέρι, όταν έφτασαν στο υπουργείο Υγείας μοτοσικλετιστές των αστικών συγκοινωνιών και ενώθηκαν με τους απεργούς γιατρούς φωνάζοντας τα συνθήματα: «Υγεία, Παιδεία, Συγκοινωνία» και «Λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη».

Μέχρι αργά το βράδυ υπήρχαν συζητήσεις για το μέλλον της κατάληψης στο υπουργείο Υγείας. Η κατάληψη θα συνεχιστεί μέχρι και σήμερα σύμφωνα με χτεσινοβραδινή απόφαση.

  • Με αίτημα την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου, αλλά και αλληλεγγύη προς τους γιατρούς, προκήρυξε απεργία η Ομοσπονδία Υγειονομικών Υπαλλήλων του ΙΚΑ για αύριο, Παρασκευή.
  • Βελτίωση παρουσίασε η κατάσταση της προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου του Πειραιά, Βαρβάρας Ανεμοδουρά, που τραυματίστηκε προχτές και νοσηλεύεται στον Ερυθρό Σταυρό. Πιθανώς σήμερα να εξέλθει απ' το νοσοκομείο.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ