Τετάρτη 9 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Ο λαός πληρώνει τις τράπεζες

Ενιαίος είναι ο τρόπος με τον οποίο η πλουτοκρατία σε κάθε καπιταλιστικό κράτος και το αστικό κράτος στο πλευρό της δίνουν τη μάχη τους, ώστε η αναγκαία καταστροφή κεφαλαίων, στο πλαίσιο της καπιταλιστικής κρίσης, να επηρεάσει το λιγότερο δυνατό τη λυσσαλέα επιδίωξη των μονοπωλίων για επάνοδο σε τροχιά κερδοφορίας. Οπως και στην Ελλάδα, έτσι και σε άλλα κράτη, ο λαός καλείται να πληρώσει το «μάρμαρο» της καπιταλιστικής κρίσης.

Ετσι, στη Δανία, το κράτος ανέλαβε υπό την κηδεμονία του την τράπεζα «Amagerbanken», την όγδοη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, η οποία είναι η δέκατη τράπεζα της χώρας που «καταρρέει». Ο κρατικός κορβανάς, δηλαδή οι τσέπες των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, καλούνται να καταβάλουν 2,8 δισ. ευρώ, για να μπει η εν λόγω τράπεζα υπό την αιγίδα της «Finansiel Stabilitet A/S», δηλαδή μιας κρατικής εταιρείας που ο μόνος λόγος ύπαρξής της είναι να διαχειρίζεται τράπεζες που έχουν καταρρεύσει.

Πρόκειται για ένα ακόμα δείγμα της σύμφυσης του κράτους και του κεφαλαίου, του πώς κάθε φορά το αστικό κράτος παρεμβαίνει για να στηρίξει την πλουτοκρατία, σε βάρος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Δεν πρόκειται για κάποια ιδιομορφία, αλλά για ίδιον του καπιταλισμού, και, μάλιστα, στην ανώτατη, κρατικομονοπωλιακή βαθμίδα του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ