Τετάρτη 9 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΥΓΕΙΑ
ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Βαριά χαράτσια για εργαζόμενους και λαϊκά στρώματα

Μπήκε στην Ολομέλεια της Βουλής και ψηφίζεται σήμερα

Στην περαιτέρω εμπορευματοποίηση της Υγείας στοχεύει η κυβέρνηση, προκειμένου να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τις επιχειρήσεις του χώρου και να μειώσει την κρατική χρηματοδότηση, κατήγγειλε χτες το ΚΚΕ κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας σχετικά με τις «διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα Υγείας». Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοθέτημα, με τους βουλευτές του να ζητούν ένα καθολικό σύστημα δωρεάν παροχής υπηρεσιών Υγείας με παράλληλη κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης. Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν μόνο οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με τη ΝΔ να ασκεί επιδερμική κριτική μακριά από την ουσία των αντιλαϊκών αλλαγών που προωθούνται. Η συζήτηση του νομοσχεδίου αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο ο βουλευτής του ΚΚΕ Χ. Χαραλάμπους τόνισε πως «η ουσία των μέτρων είναι ότι προσαρμόζουν την οργάνωση των υπηρεσιών Υγείας ώστε να ενισχύεται ο εμπορευματικός χαρακτήρας». Επισήμανε ότι προωθούνται οι «αυτο-τροφοδοτούμενες μονάδες, δηλαδή με ενίσχυση των εμπορευματικών τους χαρακτηριστικών», γεγονός που «ελαχιστοποιεί την κρατική συμμετοχή και ενισχύει την πληρωμή από τα λαϊκά στρώματα» και παράλληλα «ενισχύει το σύνολο του αντιλαϊκού χαρακτήρα των ανατροπών στην Υγεία τόσο για τους ασθενείς όσο και τους εργαζόμενους». Σχολιάζοντας τη δημιουργία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, ο βουλευτής του ΚΚΕ είπε πως «θα παρέχει ελάχιστες υπηρεσίες Υγείας με ενιαίο τρόπο. Θα αυξηθεί το μέρος των υπηρεσιών που οι ασφαλισμένοι θα υποχρεώνονται να αγοράσουν», λέγοντας χαρακτηριστικά πως αποτελεί «ένα εργαλείο για τη χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα και του εμπορευματοποιημένου δημόσιου». Ακόμα, σχολίασε πως «η ενσωμάτωση των νοσοκομείων του ΙΚΑ στο δημόσιο σύστημα δε σημαίνει αναβάθμιση των υπηρεσιών», αλλά μόνο «δραστική μείωση της κρατικής δαπάνης για την περίθαλψη». Ειδικά για το θέμα των προμηθειών, ο Χ. Χαραλάμπους επισήμανε πως «όσο οξύνεται ο ανταγωνισμός τόσο θα πολλαπλασιάζονται τα φαινόμενα διαφθοράς», αναφέροντας ότι η λύση προϋποθέτει «κεντρικό σχεδιασμό που θα στηρίζεται σε κρατικό φορέα έρευνας και παραγωγής φαρμάκων». Σχετικά με τις ρυθμίσεις για τους φαρμακοποιούς, τόνισε ότι επιχειρείται απελευθέρωση προκειμένου «να διευκολυνθεί η συγκέντρωση σε επιχειρηματικούς ομίλους».

«Ο ενωμένος αγώνας σε ταξική κατεύθυνση θα διαμορφώσει όρους, συνθήκες και προϋποθέσεις για βαθύτερες αλλαγές που θα φέρουν την Υγεία στην υπηρεσία του λαού», τόνισε στην παρέμβασή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπ. Χαλβατζής. Αναφερόμενος στις πολιτικές ευθύνες τόνισε ότι «για τη σημερινή άθλια κατάσταση του δημόσιου συστήματος Υγείας υπάρχουν αιτίες και υπεύθυνοι: Είναι η πολιτική της ΕΕ, της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ», ενώ «ευθύνες υπάρχουν σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις που υπηρετούν τη λογική του ευρωμονόδρομου». Οσον αφορά το νομοσχέδιο, επισήμανε πως «στο όνομα της εξίσωσης των παροχών Υγείας και κάτω από την κατάσταση που διαμορφώνεται στα ασφαλιστικά ταμεία όλα τα μέτρα τείνουν στην παραπέρα υποβάθμιση της ποιότητας των παροχών».

Παράλληλα, ο Σπ. Χαλβατζής αναφέρθηκε στη θέση του ΚΚΕ, ζητώντας μεταξύ άλλων «ενιαίο, δημόσιο, δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας για όλους» με «χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και τους εργοδότες» καθώς και «να καταργηθεί η επιχειρηματική δράση στην Υγεία - Πρόνοια» όπως και «η εισφορά των εργαζομένων για την Υγεία». Ειδικά για την πρωτοβάθμια φροντίδα ο Σ. Χαλβατζής ζήτησε «να ασκείται από τα δημόσια κέντρα Υγείας», ενώ πρέπει «να υπάρχει πρόληψη στους τόπους δουλειάς και στα σχολεία».

Για έλλειψη προτάσεων κατηγόρησε όσους αντιτίθενται στο νομοσχέδιο ο υπουργός Υγείας Ανδ. Λοβέρδος, υποστηρίζοντας ότι το νομοσχέδιο υλοποιεί τη δέσμευση της κυβέρνησης για θεσμοθέτηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και φέρνει «το γιατρό κοντά στον πολίτη» κατεύθυνση που την αντιστρατεύεται «η απροθυμία όσων πιστεύουν πως ξεβολεύονται». Επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνης, κάλεσε τους φορείς σε διάλογο μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου ώστε «να καθίσουμε από την επόμενη του νομοσχεδίου για να δούμε τα θέματα που πρέπει να ρυθμιστούν».

«Αλαζονική» χαρακτήρισε τη συμπεριφορά της κυβέρνησης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κ. Μαρκόπουλος, υποστηρίζοντας ότι το νομοσχέδιο παρέχει «καρικατούρα Πρωτοβάθμιας Υγείας». Ο εισηγητής της ΝΔ πάντως ζήτησε ενίσχυση των επιχειρηματιών της Υγείας, λέγοντας ότι «η ιδιωτική Υγεία προσφέρει πολλά και πρέπει να την ενισχύσετε» και προσθέτοντας πως «φορολογούνται οι Ελληνες κλινικάρχες και φορολογούνται πάρα πολύ σκληρά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ