Πέμπτη 10 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΟΡΔΑΝΙΑ
Παράταση χρόνου δίνει η νέα κυβέρνηση

AMMAN.-

Τη νέα κυβέρνηση υπό τον πρώην στρατηγό και πρώην πρωθυπουργό Μαρούφ Μπακχίτ όρκισε, χθες, ο Ιορδανός βασιλιάς, όπως είχε προαναγγείλει πριν από μία βδομάδα, οπότε υποχώρησε στο αίτημα που είχε διατυπωθεί με επιμονή στις αλλεπάλληλες διαδηλώσεις που έγιναν τις τελευταίες βδομάδες με αιχμή του δόρατος την ανεργία και τη φτώχεια. Στη νέα κυβέρνηση, ο Μπακχίτ έχει συμπεριλάβει εκπροσώπους συνδικάτων, αλλά και ένα πρώην μέλος της ισχυρότερης αντιπολιτευόμενης παράταξης, των «Αδελφών Μουσουλμάνων», στο οποίο ανέθεσε το υπουργείο Θρησκείας.

Εκτός της κυβέρνησης, ο βασιλιάς Αμπντάλα έχει επίσης προχωρήσει σε εξαγγελίες για αύξηση των κρατικών βοηθημάτων, για σειρά μέτρων δημιουργίας θέσεων εργασίας, για μείωση των τιμών των βασικών ειδών διατροφής, και ουσιαστικά για πιο αργό ρυθμό εφαρμογής (όχι κατάργηση) των «μέτρων απελευθέρωσης των αγορών και αναδιαρθρώσεων» που προωθεί η ιορδανική ηγεσία σε συνεργασία με το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα. Το Μέτωπο Ισλαμικής Δράσης, ο πολιτικός βραχίονας των «Αδελφών Μουσουλμάνων», σχολίασε ότι το ζήτημα δεν είναι η σύνθεση της κυβέρνησης, αλλά οι αλλαγές, για τις οποίες δεσμεύτηκε ο Αμπντάλα, κυρίως σε πολιτικό επίπεδο, αφού ως προς τη γενικότερη οικονομική κατεύθυνση δεν υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις από το Μέτωπο, που επικεντρώνει σε επιμέρους ρυθμίσεις.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, εντύπωση προκάλεσε η δημόσια έκκληση προς τον βασιλιά 36 φυλάρχων της ιορδανικής πλευράς της Δ. Οχθης, οι οποίοι θεωρούνται από τους σημαντικότερους υποστηρικτές της Χασεμιτικής μοναρχίας, «να περιορίσει και να ελέγξει τη δράση της συζύγου του, βασίλισσας Ράνια». Στην ανακοίνωση, αναφέρεται ότι η Ράνια, που είναι Παλαιστίνια, εργάζεται για να δημιουργήσει «κέντρα εξουσίας και άσκησης επιρροής για τα δικά της συμφέροντα που δεν ταυτίζονται με αυτά του χασεμιτικού βασιλείου και κράτους». Πρόκειται για εξαιρετικά ασυνήθιστα σκληρή δημόσια ανακοίνωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ