Πέμπτη 10 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΥΝΗΣΙΑ
Προσπάθειες για τον κατευνασμό της λαϊκής οργής

TYNIΔΑ.--

Ομόφωνα ενέκρινε χθες η Γερουσία την πρόταση νόμου που προβλέπει ότι ο Πρόεδρος Φουάντ Μεμπάζαα, όσο ισχύει η εξουσία της «μεταβατικής κυβέρνησης», θα μπορεί να νομοθετεί με Προεδρικά Διατάγματα, παρακάμπτοντας πλήρως τα δύο Σώματα του Κοινοβουλίου. Η ίδια πρόταση είχε εγκριθεί κατά πλειοψηφία, τη Δευτέρα, και από τη Βουλή.

Το ενδιαφέρον έγκειται στο γεγονός ότι το σκεπτικό στο οποίο βασίστηκε είναι η αποφυγή εμπλοκών που θα μπορούσαν να τεθούν από τους βουλευτές που είχαν εκλεγεί με το κόμμα του Μπεν Αλι, του οποίου η λειτουργία ανεστάλη την Κυριακή, και ότι όσοι ψήφισαν την πρόταση ήταν οι βουλευτές και γερουσιαστές που συνεργάζονταν με τον Μπεν Αλι. Η αντιπολίτευση, στη Βουλή, δεν ενέκρινε την πρόταση, επιμένοντας ότι «ο Πρόεδρος βγαίνει εκτός ελέγχου με τον τρόπο αυτό» και ότι «αυτό δε διασφαλίζει με κανένα τρόπο ότι θα γίνουν τα βήματα που απαιτούνται για να οδηγηθεί η χώρα σε ελεύθερες δημοκρατικές εκλογές, ενώ θα έχουν αποκατασταθεί όλες οι ατομικές και πολιτικές ελευθερίες».

Παρ' όλα αυτά, δεν έλειψαν οι επικρίσεις από γερουσιαστές προς τον «πρωθυπουργό της μεταβατικής κυβέρνησης» Μουχάμαντ Γκανούσι, στον οποίο επισημάνθηκε ότι «κανονικά δεν έχει καμία νομιμότητα να ηγείται του συγκεκριμένου κυβερνητικού σχήματος, αφού διατέλεσε πρωθυπουργός επί 11 χρόνια υπό τον Μπεν Αλι, και είναι πρακτικώς αδύνατο να μη γνώριζε τίποτε από ό,τι γινόταν». Ο Γκανούσι αρκέστηκε ν' απαντήσει ότι «το κυνήγι μαγισσών δεν ωφελεί τον τόπο» και επανέλαβε ότι «από τα πρώτα μέτρα που θα ληφθούν θα είναι η νομιμοποίηση όλων των πολιτικών κομμάτων, η, και τυπική, αμνήστευση των πολιτικών κρατουμένων, οι συνταγματικές μεταρρυθμίσεις για κατοχύρωση δικαιωμάτων». Αναγνώρισε ότι ο κόσμος «ανυπομονεί», ζήτησε «υπομονή και χρόνο», και παραδέχτηκε ότι υπάρχει κίνδυνος «κοινωνικής έκρηξης και νέου γύρου διαδηλώσεων».

Οι επιφυλάξεις, πάντως, που διατυπώθηκαν από γερουσιαστές φαίνεται ότι κυριαρχούν και μεταξύ του πληθυσμού. Ενταση και μικροεπεισόδια σημειώθηκαν, χθες, στην Τύνιδα στις τεράστιες ουρές που δημιουργήθηκαν στα γραφεία καταβολής μιας σειράς κρατικών βοηθημάτων, ενώ οι τοπικές κοινότητες απαιτούν την απομάκρυνση των 19 κυβερνητών από το σύνολο που διόρισε η «μεταβατική κυβέρνηση» στις 24 επαρχίες της χώρας, κατηγορώντας τους ότι έχουν άμεση σχέση με το καθεστώς Μπεν Αλι. Ηδη, πέντε από αυτούς έχουν υποχρεωθεί σε παραίτηση υπό την πίεση λαϊκών διαδηλώσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ