Τετάρτη 10 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΒΡΩΜΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
«Βροχή» οι ανακοινώσεις καταδίκης στη Θεσσαλία

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις στη Θεσσαλία για τα δηλητήρια του θανάτου που έχει σκορπίσει το ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία με τη ρίψη απεμπλουτισμένου ουρανίου. Πλήθος συνδικαλιστικών οργανώσεων και μαζικών φορέων καταδικάζουν το ΝΑΤΟικό έγκλημα, καταγγέλλουν ως συνένοχη την ελληνική κυβέρνηση και απαιτούν την επιστροφή των Ελλήνων φαντάρων και φοιτητών από τη γειτονική χώρα και την απομάκρυνση του ΝΑΤΟικού στρατηγείου από την περιοχή.

Πολλοί από τους φαντάρους που βρίσκονται στη Γιουγκοσλαβία και αναπνέουν το καρκινογόνο ουράνιο που έριξαν τα ΝΑΤΟικά αεροσκάφη είναι Θεσσαλοί. Οι γονείς τους, οι άνθρωποί τους ανησυχούν ιδιαίτερα και καταγγέλλουν τους εγκληματίες που «παίζουν» με τη ζωή των παιδιών τους για να εξυπηρετήσουν τα ιμπεριαλιστικά σχέδιά τους, την κυβέρνηση Σημίτη που συνειδητά συνηγορεί και συμμετέχει σ' αυτά τα σχέδια και αρνείται την επιστροφή των Ελλήνων φαντάρων και φοιτητών από τη Γιουγκοσλαβία.

Πληροφορίες που «κυκλοφορούν» στη Θεσσαλία κάνουν λόγο για πιέσεις που δέχονται οι Ελληνες φαντάροι, προκειμένου να πάρουν «πίσω» τις αιτήσεις που έχουν υποβάλει πολλοί απ' αυτούς ζητώντας να επιστρέψουν στη χώρα τους. Πολλές από τις πληροφορίες αναφέρονται ακόμα και σε εκβιαστικά διλήμματα που τίθενται στους Ελληνες φαντάρους, όπως για παράδειγμα το δίλημμα ή μένουν στη Γιουγκοσλαβία ή αργότερα θα μετατεθούν υποχρεωτικά εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι ανησυχίες των Θεσσαλών έγιναν πιο έντονες, ύστερα και από χτεσινά δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για αεροπορικές ασκήσεις με βλήματα απεγκλωβισμένου ουρανίου που έγιναν παλιότερα στη Νέα Αγχίαλο της Μαγνησίας και στην Κρανιά Ελασσόνας. Και, βεβαίως, ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η λειτουργία του ΝΑΤΟικού στρατηγείου στον Τύρναβο, που αποτελεί ορμητήριο πολέμου των ιμπεριαλιστών σε βάρος των λαών του Βαλκανίων.

«Να γυρίσουν πίσω τα παιδιά μας...»

Η Ελένη Καπουράνη είναι μητέρα 23χρονου φαντάρου που βρίσκεται στην Πρίστινα του Κοσσυφοπεδίου από τον περασμένο Ιούνη. Μιλώντας στο «Ρ» μεταφέρει την αγωνία και την ανησυχία για τη ζωή του παιδιού της και ζητά την επιστροφή όλων των φαντάρων στη χώρα μας. «Από δω και στο εξής - τονίζει - δεν πρόκειται να ησυχάσουμε. Θα είμαστε πάντα με το φόβο για την υγεία, για τη ζωή του παιδιού μας. Ετσι πιστεύω θα είναι και όλες οι οικογένειες που τα παιδιά τους είναι στη Γιουγκοσλαβία. Θα είναι μια ζωή γεμάτη φόβους». Και συνεχίζει: «Λένε τα παιδιά να είναι ήρεμα. Να μη φοβούνται, με τον ισχυρισμό ότι δε συντρέχει λόγος. Δεν πρέπει να παίζουν με τη ζωή τους. Σε δηλώσεις του ο Ακης Τσοχατζόπουλος είπε ότι οι στρατιώτες δεν πήγαν εκδρομή. Είναι απαράδεκτο να λέει αυτά τα πράγματα για ένα ζήτημα ζωής και θανάτου. Η κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει άμεσα την επιστροφή όλων των παιδιών στη χώρα τους».

Καταδικάζουν οι μαζικές οργανώσεις

- Κάλεσμα σε όλους τους εργατοϋπαλλήλους της Μαγνησίας να συμμετάσχουν στις αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις, που θα γίνουν στο νομό, απευθύνει σε ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών Βόλου, στην οποία επισημαίνεται: «Η μαζική συμμετοχή των εργατοϋπαλλήλων της περιοχής μας σε όλες τις αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις είναι ανάγκη να συνεχιστεί και σήμερα με την απαίτηση "κανένας άλλος φαντάρος να μη βγει έξω από τα σύνορα και να μη γίνει θύμα της ιμπεριαλιστικής μηχανής του ΝΑΤΟ και να επιστρέψουν τώρα όλοι οι φαντάροι που συμμετέχουν στο ΝΑΤΟικό στρατό κατοχής της Γιουγκοσλαβίας". Οι εργατοϋπάλληλοι σήμερα όσο ποτέ άλλοτε είναι ανάγκη, με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, να απαιτήσουν την καταστροφή όλων των πυρηνικών όπλων, τη διάλυση όλων των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων, την πλήρη αποδέσμευση της χώρας μας από το ΝΑΤΟ, τη διάλυση όλων των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, την απομάκρυνση του ΝΑΤΟικού στρατηγείου από τη Λάρισα».

- Την έντονη διαμαρτυρία τους για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια εκφράζουν τα Συνταξιουχικά Σωματεία Λάρισας. Με κοινή ανακοίνωσή τους καταδικάζουν το έγκλημα ενάντια στο λαό της Γιουγκοσλαβίας, αλλά και την απόκρυψη στοιχείων από το ΝΑΤΟ για τις επιπτώσεις από τις ΝΑΤΟικές βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου. Καταγγέλλουν ως συνυπεύθυνη την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και όσους υπέγραψαν και συμμετείχαν στους βομβαρδισμούς. Τονίζουν δε πως «η αντίδραση όλων μας πρέπει να είναι η απάντησή μας στα πολεμοκάπηλα σχέδιά τους για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων».

- Σε ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Ειρήνη Βόλου υπογραμμίζει: «Το σύνθημα - αίτημα του φιλειρηνικού κινήματος "κανένας φαντάρος στη Γιουγκοσλαβία" γίνεται τραγικά επίκαιρο. Διατρανώνουμε την αντίθεσή μας στ' απάνθρωπα σχέδια της Νέας Τάξης Πραγμάτων που θέλει να υποτάξει τους λαούς και με βόμβες που σπέρνουν το θάνατο στους ανθρώπους και μολύνουν το περιβάλλον, διαπράττοντας εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, για τα οποία πρέπει να κινηθούν διαδικασίες κατά των ανθρώπων που τα διαπράττουν».

- Την επιστροφή όλων των Ελλήνων φαντάρων από το Κοσσυφοπέδιο ζητά από την κυβέρνηση η ΕΛΜΕ Καρδίτσας, σύμφωνα με απόφαση που έλαβε σε πρόσφατη συνεδρίασή του το ΔΣ.

- «Είναι βέβαιο ότι ο κατάλογος των νεκρών θ' αυξηθεί, αφού οι συνέπειες της χρησιμοποίησης πυρηνικών βλημάτων τώρα άρχισαν να εκδηλώνονται» τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων Καρδίτσας.

- Ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Νομού Μαγνησίας καταγγέλλει την εγκληματική δράση του ΝΑΤΟ και σε ανακοίνωσή του επισημαίνει: «Το γεγονός ότι στρατιωτικός από το Βόλο που υπηρετούσε στην ελληνική στρατιωτική δύναμη που βρισκόταν στη Βοσνία νοσηλεύεται με λευχαιμία στο στρατιωτικό νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, μας αναγκάζει να απαιτήσουμε για άλλη μια φορά από την ελληνική κυβέρνηση να αποσύρει τώρα τις ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις που βρίσκονται έξω από τα σύνορα της χώρας μας, γιατί οι Ελληνίδες μάνες γεννούν τα παιδιά τους να τα χαίρονται χαρούμενα κι ευτυχισμένα στη ζωή και να υπηρετούν την πατρίδα τους και όχι να γίνονται υποχείρια και θύματα των πολεμοκάπηλων».

- Ανάλογες ανακοινώσεις εξέδωσαν ο Σύλλογος Εργατοϋπαλλήλων Βιομηχανίας Γάλακτος Λάρισας («ΟΛΥΜΠΟΣ»), η Ενωση Γυναικών Λάρισας και ο Σύλλογος Γυναικών Καρδίτσας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ