Τετάρτη 10 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
ΝΑΤΟεγκληματίες

Το θέμα του ραδιενεργού εγκλήματος του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία και τα Βαλκάνια, που σκιάζει την επικαιρότητα, δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία. Είναι μια φρικιαστική πλευρά του βρώμικου και άδικου πολέμου της Ατλαντικής Συμμαχίας και της ΕΕ, που κατέσφαξαν έναν ολόκληρο λαό, και έρχεται να επιβεβαιώσει τον εγκληματικό χαρακτήρα αυτών των ιμπεριαλιστικών οργανισμών κατά των λαών. Δεν είναι η χρήση των «έξυπνων» ραδιενεργών όπλων και ο θάνατος που σκορπούν και θα σκορπίσουν στο μέλλον, που τους αναγορεύουν σε διεθνείς φονιάδες, αλλά οι ίδιοι οι σχεδιασμοί που εφαρμόζονται στα Βαλκάνια και αλλού, ο ρόλος τους στην επαναχάραξη συνόρων, στην τρομοκράτηση λαών για την προώθηση των συμφερόντων τους, η ίδια η φύση του ιμπεριαλισμού.

Εγκλημα είναι η απόφαση για τον βρώμικο, ιμπεριαλιστικό πόλεμο, που ομόφωνα συναποφάσιζαν όλες οι κυβερνήσεις των χωρών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Οι υπογραφές των ηγετών αυτών των χωρών και της ελληνικής κυβέρνησης στάζουν αίμα και έχουν σταμπάρει για πάντα την περιοχή. Πρόκειται για ολοκαύτωμα σε βάρος ενός ολόκληρου λαού, που συντελέστηκε συνειδητά και εν γνώσει των συνεπειών, όσο και αν διάφορες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, και η δική μας, καμώνονται σήμερα τις «μωρές παρθένες» που δε γνώριζαν. Παρόλο που η ραδιενεργός μόλυνση, που σήμερα, και λόγω του ότι ο θάνατος χτύπησε στρατιώτες της λυκοσυμμαχίας, αναδεικνύεται σε μείζον πρόβλημα, το κύριο ζήτημα είναι ο ίδιος ο πόλεμος. Ενας πόλεμος που επιχειρήθηκε να παρουσιαστεί ως καθαρός, ανθρωπιστικός και επιβεβλημένος από όλους αυτούς που με τον έναν ή άλλο τρόπο κάνουν τεμενάδες στους ιμπεριαλιστές. Γι' αυτό ο λαός και η νεολαία, οι εργαζόμενοι της χώρας χρειάζεται να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Να θυμηθούν την αντιπαράθεση που λάμβανε χώρα στην πατρίδα μας εκείνη την περίοδο των 78 ημερών του πολέμου, τις δύο Ελλάδες που συγκρούονταν. Αυτή της αντίστασης και του αγώνα και αυτή της υποτέλειας και της υποταγής.

Από τότε το ΚΚΕ, το φιλειρηνικό κίνημα, με μαζικές αντιπολεμικές παλλαϊκές κινητοποιήσεις, πολλοί προοδευτικοί επιστήμονες μιλούσαν για τις συνέπειες, καλούσαν σε ξεσηκωμό ενάντια στον βρώμικο πόλεμο. Τα συνθήματα «Ηρθαν οι φονιάδες στη γειτονιά μας, αν δεν ξεσηκωθούμε θα έρθει και η σειρά μας», «Οι ιμπεριαλιστές τη Γη ξαναμοιράζουν, με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν» και «Εξω το ΝΑΤΟ απ' τα Βαλκάνια» συνεπήραν και αφύπνισαν χιλιάδες λαϊκές συνειδήσεις. Οι πολύμηνες κινητοποιήσεις, τα μπλόκα στα ΝΑΤΟικά κομβόι, ο πολύμορφος αγώνας που αναπτύχθηκε στη διάρκεια του πολέμου και μετά από αυτόν, όταν ξεκινούσε η «ειρηνευτική» κατοχή του Κοσσόβου, αποτελούν πολύτιμη παρακαταθήκη για το μέλλον και δείχνουν το δρόμο και για τη σημερινή στάση που πρέπει να κρατήσει κάθε άνθρωπος, κάθε αγωνιστής που έχει αξιοπρέπεια, που θέλει να μπει τέρμα στις αιτίες που γεννούν βρώμικους πολέμους, δυστυχία και καταστροφή, ραδιενεργό θάνατο στους λαούς.

Η σημερινή δήθεν ανησυχία των κυβερνώντων στη χώρα μας, αλλά όχι μόνο, για τους κινδύνους από τη ραδιενέργεια, τα συμβούλια και διαβούλια, η διεξαγωγή ερευνών από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ (ποιων; αυτών που αποφάσισαν και συμμετείχαν στον πόλεμο) δεν πρέπει να ρίξει στάχτη στα μάτια του κόσμου για τη φύση αυτών των οργανισμών. Το έγκλημα που διαπράχθηκε στη Γιουγκοσλαβία, οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ανά τον κόσμο, δεν πρέπει να μείνουν αναπάντητες. Οι ευρωατλαντικοί φονιάδες πρέπει να καθίσουν στο σκαμνί και αυτό θα το επιβάλει μόνο το «δικαστήριο» των λαών με την αφύπνισή τους, με το καθημερινό και διαρκές δόσιμό τους στην αντιιμπεριαλιστική πάλη.


Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ