Τετάρτη 10 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κινδυνεύουν από σεισμό τα κτίρια που κτίστηκαν πριν το 1980

  Προγράμματα ενίσχυσής τους προτείνουν οι επιστήμονες που πήραν μέρος σε Διημερίδα του ΤΕΕ

Τρεις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο από σεισμό αντιμετωπίζουν οι οικοδομές που κτίστηκαν πριν από το 1980 και γι' αυτό θα πρέπει να ενταχθούν σε προγράμματα ενίσχυσης, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν.

Σ' αυτό συμφωνούν όλοι οι επιστήμονες που μίλησαν κατά τη διάρκεια του Διημέρου με θέμα την «Αποτίμηση Σεισμικής Ικανότητας και ενίσχυση Κατασκευών», που οργανώνει από κοινού το ΤΕΕ και το Επιμελητήριο Πολιτικών Μηχανικών της Τουρκίας.

Πιο συγκεκριμένα, σχετική μελέτη που έγινε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας για την αποτίμηση της σεισμικής ικανότητας των παλαιότερων κτιρίων έναντι μελλοντικού σεισμού σε κτίρια της Θεσσαλονίκης και την οποία παρουσίασε ο καθηγητής Γ. Πενέλης, απέδειξε ότι τα κτίρια που κτίστηκαν πριν το 1980 θα πρέπει να ενισχυθούν κατά προτεραιότητα.

Στις σεισμογενείς περιοχές, η απειλή ενός μεγάλου μελλοντικού σεισμού επικρέμεται πάνω από τα υφιστάμενα κτίρια σαν δαμόκλειος σπάθη, τόνισε από τη μεριά του ο ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ Θ. Τάσιος, επικαλούμενος τις ελλείψεις που υπάρχουν ακόμη και στους σύγχρονους αντισεισμικούς κανονισμούς. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι κατά τους καταστροφικούς σεισμούς στην Καλιφόρνια, το Κόμπε και την Αθήνα, οι επιταχύνσεις του εδάφους που μετρήθηκαν ήταν πάνω από αυτές που προβλέπονταν από τους σύγχρονους αντισεισμικούς κανονισμούς των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Ελλάδας.

Ο ίδιος, αναφερόμενος στο θέμα της ενίσχυσης της σεισμικής ικανότητας των κτιρίων, επισήμανε όμως ότι αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει ένα γενικευμένο μέτρο, αφού ο αριθμός των κτιρίων, ειδικά στις σεισμογενείς περιοχές, που χρήζουν ενίσχυσης είναι πολύ μεγάλος, αποτελείται ίσως και από τα τρία τέταρτα των υφισταμένων κτιρίων. Οι δυσκολίες (οικονομικές, τεχνικές, κοινωνικές) είναι αυτές που δεν επέτρεψαν μέχρι τώρα να προχωρήσουν γενικευμένα προγράμματα ενίσχυσης των κτιρίων, αλλά μόνο σε ειδικές περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα στα σχολεία της Καλιφόρνιας.

Ωστόσο, προτείνει την πιλοτική εφαρμογή ενός τέτοιου προγράμματος με την επιλογή δύο μικρών πόλεων, μέσης σεισμικότητας και περιορισμένου αριθμού κατασκευών (όχι πάνω από χίλιες). Εναλλακτικά μπορούν να επιλεγούν περιοχές της χώρας όπου έγινε αλλαγή των όρων του Αντισεισμικού Κανονισμού και επιβλήθηκαν πολύ υψηλότεροι συντελεστές ή περιοχές για τις οποίες οι σεισμολόγοι περιμένουν ομόφωνα ένα «άμεσο» και ισχυρό σεισμό. Πέρα από αυτά - τόνισε ο καθηγητής - ένα πρόγραμμα ενίσχυσης κτιρίων θα πρέπει να ξεκινήσει από τα σημαντικά ως προς τη λειτουργία τους (διοικητικά κτίρια, πυροσβεστικοί σταθμοί, νοσοκομεία, σχολεία, εκκλησίες και γενικά κτίρια συγκέντρωσης κοινού) και τα ιδιαίτερης πολιτιστικής σημασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ