Σάββατο 12 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ
Σε ιδιώτες οι μονάδες αφαλάτωσης

Μια σειρά από παρακάμψεις της πολεοδομικής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας θεσπίζει η κυβέρνηση με τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τη βιοποικιλότητα, προκειμένου να κατασκευαστούν μια σειρά από εγκαταστάσεις αφαλάτωσης στα άνυδρα νησιά του Αιγαίου με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ, δηλαδή η υδροδότησή τους θα παραδοθεί σε ιδιώτες και οι κάτοικοι θα πληρώνουν το νερό για ...χρυσάφι!

Ειδικότερα, σύμφωνα με την τροπολογία, για τις εγκαταστάσεις αυτές δε θα απαιτείται ούτε καν οικοδομική άδεια, ενώ δε θα εφαρμόζονται οι περιβαλλοντικοί όροι με βάση τη νομοθεσία για τις βιομηχανικές και βιοτεχνικές εγκαταστάσεις, ανάλογα με την όχληση που προκαλούν. Επίσης οι εγκαταστάσεις αυτές δε θα υπόκεινται στους όρους και περιορισμούς των πολεοδομικών διατάξεων, δε θα απαιτείται προκαταρκτική περιβαλλοντική εκτίμηση και αξιολόγηση, ενώ θα επιτρέπεται η παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης αιγιαλού, παραλίας για να κατασκευαστούν, αρκεί η ημερήσια παραγωγή τους να μην υπερβαίνει τα 1.500 κυβικά μέτρα νερού και η εγκατεστημένη ηλεκτρική ισχύς της εγκατάστασης να μην υπερβαίνει τα 300 KW.

Σημειώνουμε ότι πέρσι το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων είχε δημοσιεύσει προκήρυξη για να κατασκευαστούν με ΣΔΙΤ μονάδες αφαλάτωσης για την υδροδότηση 15 άνυδρων νησιών του Αιγαίου. Τα νησιά στα οποία προβλέπεται να εγκατασταθούν οι μονάδες αυτές της αφαλάτωσης στις Κυκλάδες είναι: Η Αμοργός (δύο μονάδες, η μία στην Αιγιάλη και η άλλη στα Κατάπολα), η Δονούσα, τα Κουφονήσια, η Ηρακλειά, η Θηρασιά, η Φολέγανδρος, η Κίμωλος και η Σίκινος. Στα Δωδεκάνησα: Η Μεγίστη, η Χάλκη, η Πάτμος, οι Λειψοί, το Αγαθονήσι, οι Αρκιοί και η Ψέριμος.

Σύμφωνα με την προκήρυξη, ο ανάδοχος του κάθε έργου θα αναλάβει την κατασκευή της μονάδας αφαλάτωσης και τη λειτουργία της, ενώ το κράτος θα αγοράζει το νερό που θα παράγεται, καλύπτοντας όχι μόνο το κόστος, αλλά και την κερδοφορία της ιδιωτικής εταιρείας, δηλαδή το νερό θα χρεώνεται πανάκριβα για τους κατοίκους και τους επισκέπτες των νησιών. Ουσιαστικά, το κράτος εγγυάται την κερδοφορία του ιδιώτη, αφού θα το αγοράζει και με εγγυημένες τιμές και σε εγγυημένες ποσότητες. Το υπουργείο ζητούσε, επίσης, οι εγκαταστάσεις να καλύπτουν, όπου είναι εφικτό, τις ανάγκες σε Ενέργεια (σ.σ. πρόκειται για ενεργοβόρες εγκαταστάσεις) από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Το κράτος αναλαμβάνει τη διάθεση κατάλληλου χώρου για την εγκατάσταση των υποδομών της μονάδας, την αγορά εγγυημένης ελάχιστης ποσότητας νερού σε κάθε νησί, την καταβολή του συμβατικού τιμήματος και την παρακολούθηση και τον έλεγχο της ποιότητας του νερού.

Σημειώνεται ότι από την ίδια προκήρυξη αναγγέλλεται πως όλα τα βασικά δεδομένα της επένδυσης θα καθορίζονται από τον ιδιώτη. Συγκεκριμένα, αυτός θα καθορίσει την τεχνολογία της μονάδας, τη διάρκεια της σύμβασης, την εμπορική δομή της συμφωνίας, τη διάρκεια της σύμπραξης. Αυτός, επίσης, θα θέσει τις προϋποθέσεις επιλογής των χώρων της εγκατάστασης, θα εντοπίσει τους πιθανούς περιβαλλοντικούς κινδύνους χωροθέτησής τους και θα προτείνει τους τρόπους αντιμετώπισής τους, ενώ το κράτος θα εκτελεί τις εντολές του...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ