Τετάρτη 10 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΒΡΩΜΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
ΝΑΤΟ - ΕΕ ΓΙΑ ΤΟ «ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ»
Συσκέψεις, μελέτες και εκθέσεις για την... επικινδυνότητα των όπλων!

Πορτογάλοι και Ιταλοί της δύναμης KFOR κατά τη διεξαγωγή έρευνας για τα επίπεδα ραδιενέργειας στο Κοσσυφοπέδιο

Associated Press

Πορτογάλοι και Ιταλοί της δύναμης KFOR κατά τη διεξαγωγή έρευνας για τα επίπεδα ραδιενέργειας στο Κοσσυφοπέδιο
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Μπορεί το Πολιτικό Συμβούλιο του ΝΑΤΟ να απέρριψε χτες σχεδόν ασυζητητί την πρόταση της Ιταλίας για προσωρινό μορατόριουμ στη χρήση όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου, εντούτοις οι ίδιες υπερδυνάμεις που συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση προτίμησαν μια πιο «διπλωματική» στάση... Την ανάθεση μελέτης της επικινδυνότητας των όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου σε ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία θα κληθεί να καταθέσει «μία σαφώς προσανατολισμένη» άποψη στις αρχές του Φλεβάρη και την - σε πολιτικό επίπεδο - εξέταση του λεγόμενου συνδρόμου των Βαλκανίων από την επικείμενη σύνοδο των 15 υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Επιπλέον, αργότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αποφασίσει πώς θα προσαρμόσει τα υπάρχοντα προγράμματα αρωγής για την ανοικοδόμηση κατεστραμμένων περιοχών της Βοσνίας και του Κοσσυφοπεδίου.

Εάν τώρα οι μελέτες αποδείξουν την άμεση σχέση ανάμεσα στη χρήση των όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου και τους θανάτους ή τις ανήκεστες βλάβες στην υγεία των δεκάδων Ευρωπαίων στρατιωτών, εκ των οποίων άλλοι έφυγαν από το μάταιο τούτο κόσμο δίνοντας την άνιση μάχη με τη λευχαιμία και άλλες μορφές καρκίνων; «Ε τότε, εάν οι μελέτες το αποδείξουν, ίσως στο μέλλον να απαγορευτεί η χρήση αυτών των όπλων» όπως είπε χαρακτηριστικά χτες ο Ρομάνο Πρόντι, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΕ, λίγο μετά τη συνάντησή του με το Σουηδό πρωθυπουργό Γκόραν Πέρσον!

Δηλαδή, από μελέτη σε σύσκεψη από σύσκεψη σε μελέτη... και ας εξολοθρεύεται αργά και βασανιστικά ο ντόπιος πληθυσμός και οι μελλοντικές γενιές της πρώην Γιουγκοσλαβίας, και ας εξασθενούν σωματικά και ψυχικά οι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί στρατιώτες που στάλθηκαν «για να προστατεύσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα των Κοσσοβάρων και τα ζωτικά εθνικά συμφέροντα» των ευρω-ατλαντικών δομών!

Την ίδια στιγμή, η απερχόμενη υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ επέμενε σταθερά: «Καμία απόδειξη δεν υπάρχει για πιθανή σχέση ανάμεσα στη χρήση αυτών των όπλων και στο θάνατο στρατιωτών του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια. Εχουμε κι εμείς στρατεύματα στην περιοχή και σε τέτοια περίπτωση θα ήμασταν ανήσυχοι»...

Βρετανικές ενέργειες για εκτόνωση των αντιδράσεων της κοινής γνώμης

Την ίδια ώρα, σε όλες τις πρωτεύουσες μικρών και μεγάλων εταίρων της ΕΕ επικρατεί πυρετός συσκέψεων, ανακοινώσεων, αποκαλύψεων, προτάσεων και αντιπροτάσεων.

Στο Λονδίνο, ο υφυπουργός Αμυνας της Βρετανίας, Τζον Σπέλαρ, είχε την ευγενή καλοσύνη να αναγνωρίσει πως ναι μεν υπάρχουν κάποιες επιπτώσεις από τη χρήση των όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου στην υγεία του πολιτικού και στρατιωτικού προσωπικού της Γηραιάς Αλβιόνας, που υπηρέτησε στα Βαλκάνια, μόνον που αυτές είναι μάλλον «ψυχολογικές»... Γιατί; Επειδή, λέει ο Σπέλαρ, οι μελέτες που έγιναν από το Βασιλικό Κολέγιο σε 4.000 Βρετανούς στρατιώτες που υπηρέτησαν στη Βοσνία, δεν έδειξαν καμία διαφορά σε σχέση με τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζαν εκείνοι από τους συστρατιώτες τους, που υπηρέτησαν σε άλλες περιοχές της υφηλίου, πλην Βοσνίας ή Περσικού Κόλπου...

Οπως είπε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο Βρετανός υφυπουργός Αμυνας στο Λονδίνο, «οι έρευνες που έγιναν σε βετεράνους του Κόλπου δεν έδειξαν ηπατικές βλάβες που θα μπορούσε να είναι η κύρια ένδειξη δηλητηρίασης από βαριά μέταλλα». Το άλλο «ωραίο και πειστικό» που είπε χτες ο Σπέλαρ ήταν το ακόλουθο: Στο Ιράκ ερρίφθησαν περίπου 300 τόνοι όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου, ενώ στο Κοσσυφοπέδιο εννιά τόνοι και στη Βοσνία... μόνον τρεις τόνοι! Τι καλοσύνη... Να υποθέσουμε πως η ευρω-ατλαντική συμμαχία διερχόταν μία περίοδο «ευρω-ΝΑΤΟικών εκπτώσεων»; Και για να κλείσουμε με τις αντιδράσεις από το βρετανικό πεντάγωνο, να προσθέσουμε την ανακοίνωση που έκανε (και πάλι) ο υφυπουργός Αμυνας στη βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων: Θα συσταθεί εθελοντικό πρόγραμμα ιατρικών εξετάσεων για όλους τους Βρετανούς στρατιώτες που υπηρέτησαν στα Βαλκάνια και επιθυμούν να εξεταστούν, αλλά αυτό γίνεται μόνον και μόνο για να κατευναστούν οι ανησυχίες της κοινής γνώμης, «αφού μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ασθένειας κάποιων εξ αυτών των στρατιωτών»...

Οι Γερμανοί αναμένουν ...«σαφείς εξηγήσεις»

Στο Βερολίνο, τώρα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γιόσκα Φίσερ, συναντήθηκε με το νέο διοικητή του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο (Δανό) Χανς Χάκεραπ, επιμένοντας πως «μέχρις ότου ξεκαθαριστούν όλα, τότε αναμένουμε να ληφθούν προληπτικά μέτρα για τους πολίτες και τους στρατιώτες». «Περιμένουμε μία σαφή εξήγηση» είπε ο κ. Φίσερ.

Την ίδια ώρα το υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε πως θα εξετάσει τις πρακτικές που ακολουθούνται στα συμμαχικά πεδία στρατιωτικών δοκιμών της Γερμανίας «προκειμένου να διευκρινιστεί εάν χρησιμοποιήθηκαν πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου».

Την ίδια ώρα, εκπρόσωπος των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ευρώπη επιβεβαίωσε την αποθήκευση τέτοιων πυρομαχικών σε βάσεις στη Γερμανία και αλλού στα Βαλκάνια (δηλαδή και η Ελλάδα...), διαψεύδοντας ωστόσο δημοσίευμα εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο χρησιμοποιήθηκαν πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου στη διάρκεια ΝΑΤΟικών γυμνασίων... τουλάχιστον όσον αφορά αυτά που έγιναν στη Γερμανία.

Τα δημοσιεύματα αυτά φιλοξενούσαν τη μαρτυρία του εν ενεργεία αντιστρατήγου Βέρνερ Βίντερ, ο οποίος απέρριψε μεν την ύπαρξη κινδύνου από ραδιενεργό ακτινοβολία, αλλά τάχθηκε υπέρ της απαγόρευσης των πυρομαχικών τύπου «DU» (Depleted Uranium-απεμπλουτισμένο ουράνιο) λόγω της υψηλής τους τοξικότητας. Σύμφωνα με τον Βίντερ, οι δοκιμές της «Μπούντεσβερ» με τα αμερικανικά πυρομαχικά ξεκίνησαν το 1985 και συνεχίστηκαν επί μεγάλο χρονικό διάστημα. Το αποτέλεσμα των μετρήσεων για ραδιενεργό ακτινοβολία, πάντως, υπογράμμισε ο στρατηγός, υπήρξε σχεδόν μηδενικό και άρα αμελητέο.

Επιπλέον, στα δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου φιλοξενήθηκε χτες και μία δεύτερη μαρτυρία σχετικά με τη χρήση των πεδίων βολής επί γερμανικού εδάφους, του Ζίγκβαρτ Γκούντερ, ο οποίος υπήρξε μέλος αποστολής μη κυβερνητικής οργάνωσης που μελέτησε στο Ιράκ, για δύο χρόνια, τις επιπτώσεις της χρησιμοποίησης τέτοιων πυρομαχικών στον άμαχο πληθυσμό. Ο Γκούντερ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε επώνυμες μαρτυρίες Αμερικανών στρατιωτικών, που τεκμηριώνουν ότι τόσο τα βομβαρδιστικά αεροπλάνα Α-10, που χρησιμοποιήθηκαν στους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς κατά της Γιουγκοσλαβίας, έκαναν προηγουμένως ασκήσεις με πραγματικά πυρά σε ένα παλιό σοβιετικό πεδίο βολής στην ανατολική Γερμανία, και ότι τα άρματα Abrams της αμερικανικής ταξιαρχίας τεθωρακισμένων, ασκούνται με πραγματικά πυρά τύπου D-U σε δύο δυτικογερμανικά πεδία βολής, στο Μπάουμχόλντερ του κρατιδίου της Ρηνανίας - Παλατινάτου και στο Γκράφενβερ της Βαυαρίας.

Εξαιτίας τέτοιων δημοσιευμάτων «ευαισθητοποιήθηκε» χτες η Ενωση Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI). Σε ανακοίνωσή της διαβεβαίωσε εξ ονόματος της γερμανικής πολεμικής βιομηχανίας ότι στην παραγωγή πυρομαχικών για τις ανάγκες των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων («Μπούντεσβερ») δε χρησιμοποιείται και δε χρησιμοποιήθηκε ποτέ απεμπλουτισμένο ουράνιο, αλλά «ακίνδυνες» μεταλλικές συμμείξεις βολφραμίου.

«Η γερμανική βιομηχανία αμυντικού υλικού ακολούθησε έναν διαφορετικό τρόπο για την αύξηση της διατρητικής ισχύος των βλημάτων και της αντοχής των μεταλλικών πλακών, εφαρμόζοντας μία τεχνολογία συμμείξεων στη βάση του βολφραμίου, οι οποίες είναι τουλάχιστον... ισοδύναμες με αυτές του απεμπλουτισμένου ουρανίου και χωρίς καμία επικίνδυνη ακτινοβολία»... Μαθήματα πολεμικής τεχνογνωσίας προς την άλλη όχθη του Ατλαντικού;

ΝΑΤΟικό χαστούκι στην ιταλική πρόταση για μορατόριουμ...

Οι ΝΑΤΟικές πηγές που αναφέρθηκαν στη χτεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου της Συμμαχίας είχαν να λένε για την επιμελή έκθεση που υπέβαλε ο εκπρόσωπος της Ιταλίας... Τι στοιχεία, τι μαρτυρίες, τι ανησυχίες για την υγεία των Ιταλών στρατιωτών που υπηρετούν στα Βαλκάνια... Ολα όσα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα έβαλε στο τραπέζι, προτείνοντας μάλιστα και διεθνές μορατόριουμ στη χρήση των όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου. Τι εισέπραξε; Τη σαφή άρνηση - και σε ορισμένες περιπτώσεις τις οξύτατες αντιδράσεις - των ΝΑΤΟικών εταίρων για μορατόριουμ στη χρήση αυτών των όπλων, ενώ το μόνο που ίσως τελικώς να λάβει... θα ήταν ακριβείς χάρτες του Κοσσυφοπεδίου με τοποθεσίες που βομβαρδίστηκαν με τέτοια όπλα...

«Η αναστολή της χρήσης αυτού του τύπου των πυρομαχικών, τα οποία υπάρχει υποψία ότι σχετίζονται με την ασυνήθιστα μεγάλη συχνότητα κρουσμάτων καρκίνου μεταξύ των στρατιωτών, θα πρέπει να επιβληθεί μέχρις ότου υπάρξουν κάποιες βεβαιότητες», έλεγε χτες ο υπουργός Αμυνας της Ιταλίας Σέρτζο Ματαρέλα, προ της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου. Αργότερα, δεν έγιναν άμεσα γνωστές οι αντιδράσεις της Ρώμης...

Οσο για τη σύσκεψη του Πολιτικού Συμβουλίου του ΝΑΤΟ, οι τελευταίες ανεπίσημες πληροφορίες ανέφεραν πως το ΝΑΤΟ θα γίνει αποδέκτης μελετών που θα διενεργηθούν ξεχωριστά από τα κράτη - μέλη ή από ανεξάρτητα ινστιτούτα και οργανισμούς. Αλλες πληροφορίες έφεραν ως πιθανή τη σύσταση επιτροπής η οποία θα συντονίζει και θα διευκολύνει την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικών με την κατάσταση της υγείας των στρατιωτών, αλλά και πολιτών που υπηρέτησαν στα Βαλκάνια.

Οι Νορβηγοί στρατιώτες αρνούνται να πάνε σε Βοσνία και Κόσσοβο!

Οι Νορβηγοί στρατιώτες που συμμετέχουν στις πολυεθνικές αποστολές του ΝΑΤΟ σε Βοσνία και Κοσσυφοπέδιο αρνήθηκαν χτες να υπογράψουν τα συμβόλαια για τη συνέχιση της θητείας τους στις περιοχές αυτές, απαιτώντας σαφή καθορισμό των κινδύνων που ελλοχεύει η επαφή τους με πυρομαχικά ή τοποθεσίες μολυσμένες με απεμπλουτισμένο ουράνιο.

Σύμφωνα με το νορβηγικό τηλεοπτικό δίκτυο TV-2, πάνω από 400 στρατιώτες της επίλεκτης «Μονάδας Στρατού Τέλεμαρκ» αρνήθηκαν να υπογράψουν συμβόλαια αποστολής τους από τον ερχόμενο Ιούνιο στη Βοσνία. «Οι περισσότεροι δε θέλουν να πάνε ούτε στο Κοσσυφοπέδιο» δήλωσε στο κανάλι ο Αλβαρντ Κρίστιανσεν, εκπρόσωπος της ομάδας των επίλεκτων στρατιωτών...Η εξέλιξη αυτή σημειώνεται μία βδομάδα μετά την εκδήλωση δύο κρουσμάτων καρκίνου σε δύο Νορβηγούς αξιωματικούς του στρατού.

Εξάλλου, χτες, ομάδα Βέλγων στρατιωτών, που υπηρέτησαν στα Βαλκάνια, γνωστοποίησαν στον Τύπο την πρόθεσή τους να καταθέσουν μήνυση κατά της βελγικής κυβέρνησης, λέγοντας πως εν γνώσει της τους έστειλε σε περιοχές όπου είχαν χρησιμοποιηθεί όπλα απεμπλουτισμένου ουρανίου. Η ίδια ομάδα πρόσθεσε πως πέντε Βέλγοι βετεράνοι που υπηρέτησαν σε Κροατία και Βοσνία πέθαναν από καρκίνο, ενώ νοσούν σοβαρά άλλοι τέσσερις συστρατιώτες τους.

Τέλος, χτες η τουρκική εφημερίδα ΣΑΜΠΑΧ δημοσίευσε ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο ο πρόσφατος θάνατος ταγματάρχη των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων που είχε υπηρετήσει στη Βοσνία ενδέχεται να συνδέεται με τα πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου που χρησιμοποίησε το ΝΑΤΟ στην περιοχή. Θύμα ο ταγματάρχης Μπαρμπαρός Γκιουντές που είχε υπηρετήσει στη Βοσνία από τις 14 Μάη μέχρι την 8η Οκτωβρίου 2000 και πέθανε στο στρατιωτικό νοσοκομείο της Αγκυρας στις 21 Οκτωβρίου από εγκεφαλίτιδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ