Τετάρτη 10 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΒΡΩΜΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
Εγκληματική η αδιαφορία των κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ

Σε οχτώ χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ έχει έως τώρα αποδειγμένα διαπιστωθεί ότι στρατιώτες και βαθμοφόροι, που μετείχαν στον εγκληματικό πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας, έπεσαν θύματα των βλημάτων ουρανίου: σε Ιταλία, Γερμανία, Βέλγιο, Ισπανία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Γαλλία, Αγγλία. Στην Ιταλία οχτώ νεκροί από λευχαιμία ή άλλο είδος καρκίνου, στο Βέλγιο πέντε νεκροί και τέσσερις βαριά καρκινοπαθείς, στην Ισπανία δύο νεκροί και τουλάχιστον έξι βαριά άρρωστοι, στην Ολλανδία δύο νεκροί, στην Πορτογαλία ένας νεκρός και τρεις καρκινοπαθείς, στη Γαλλία τέσσερις περιπτώσεις λευχαιμίας, στην Αγγλία ένας καρκινοπαθής, στη Γερμανία ένας υπαξιωματικός από λευχαιμία, που υποβλήθηκε σε θεραπεία και δήθεν «θεραπεύτηκε».

Τα έως τώρα διαπιστωμένα αυτά θύματα υπηρέτησαν στο Κόσσοβο ή προηγούμενα σε πρώην κράτη της Γιουγκοσλαβίας, όπως η Βοσνία, η Ερζεγοβίνη και η Κροατία.

Η προειδοποίηση της UNEP

Χαρακτηριστικό της εγκληματικής στάσης των κυβερνήσεων των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ είναι τόσο το γεγονός ότι πήραν μέρος στην επίθεση και ενέκριναν ή ανέχθηκαν τη χρησιμοποίηση των θανατηφόρων βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου κατά του αστικού πληθυσμού της Γιουγκοσλαβίας όσο ότι, επιπλέον, εκ των υστέρων αδιαφόρησαν τελείως να πάρουν μέτρα, παρά την προειδοποίηση από τον οργανισμό περιβάλλοντος του ΟΗΕ (UΝΕΡ). Αυτή την καταγγελία κάνει στην προχτεσινή «Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ» ο Γερμανός πρώην ομοσπονδιακός υπουργός Περιβάλλοντος και Τουρισμού, και ο οποίος προΐσταται της UNEΡ, Κλάους Τέπφερ.

Στη συνέντευξη αναφέρει συγκεκριμένα: «Είπαμε ήδη από το 1999 ότι πρέπει να σημειωθούν οι θέσεις όπου έγινε η έκρηξη στο έδαφος των βλημάτων ουρανίου και να περιφραχτούν. Στην άποψή μας αυτή καταλήξαμε μετά από εξέταση σε έντεκα τέτοιους τόπους. Εκεί βρέθηκαν ραδιενεργά ίχνη αυτών των βλημάτων. Η πολύ έγκαιρη δραστηριότητά μας στον τομέα αυτό ήταν δικαιολογημένη. Πρέπει να κάνουμε τις ίδιες έρευνες και στη Σερβία και τη Βοσνία».

Κατά τη γνώμη του Τέπφερ επιβάλλεται η έρευνα να επεκταθεί επειγόντως σε όλους τους 112 τόπους, όπου έσκασαν βλήματα ουρανίου ή όπου θραύσματά τους παραμένουν σκορπισμένα στο έδαφος και περνάνε από εκεί διαβάτες ή παίζουν παιδιά. Επειγόντως πρέπει να επεκταθεί η έρευνα και σε Σερβία και Βοσνία.

Ο Κλ. Τέπφερ πρόσθεσε: «Υπάρχουν και χώρες, όπως το Ιράκ, όπου δημιουργήθηκαν μεγάλα προβλήματα υγείας μετά τη χρησιμοποίηση εκεί ορισμένου είδους βλημάτων. Εκτός από τη ραδιενέργεια, πρέπει να εξεταστούν και οι μολύνσεις από χημικές ουσίες».

Παρ' όλη τη δικαιολογημένη ανησυχία και της κοινής γνώμης στη Γερμανία, οι δύο κατεξοχήν πολέμαρχοι υπουργοί - οι Ρούντολφ Σάρπινγκ (Αμυνας) και ο Γιόσκα Φίσερ (Εξωτερικών) - τηρούν βασικά σιγή. Αλλά η σοσιαλδημοκράτισσα Μαργκότ φον Ρένεσε, πρόεδρος της Επιτροπής Ηθικής του Μπούντεστανγκ δήλωσε: «Η χρησιμοποίηση βλημάτων ουρανίου είναι έγκλημα πολέμου».

Ζήτησαν επείγουσα εξέταση

Την επείγουσα ιατρική εξέταση και των 60.000 Γερμανών στρατιωτών, αξιωματικών και άλλου προσωπικού στο πολεμικό θέατρο των Βαλκανίων ζήτησε από τον σοσιαλδημοκράτη υπουργό Εθνικής Αμυνας, Ρούντολφ Σάρπινγκ, ο εκπρόσωπος του γερμανικού τμήματος των «Γιατρών κατά του ατομικού θανάτου» (IPPNW), Γενς-Πέτερ Στέφεν.

Η έως τώρα εξέταση των ούρων 118 στρατιωτών - που ο Σάρπινγκ τη θεωρεί αρκετή - δεν επαρκεί, δήλωσε ο Στέφεν και πρόσθεσε ότι αυτού του είδους η εξέταση «δεν μπορεί να αποδείξει ότι δεν έγινε προσβολή από ουράνιο 238». Υπάρχουν «πάντα δυνατότητες να ψάχνει κανείς για ένα πράγμα έτσι που δεν μπορεί να το βρει», υπογράμμισε ο γιατρός Στέφεν.

Η ιδιαίτερη επικινδυνότητα της αδύνατης ραδιενεργού σκόνης, που απελευθερώνεται με την έκρηξη των βλημάτων ουρανίου, συνίσταται στο ότι η πηγή ακτινοβολίας εισέρχεται στο ανθρώπινο σώμα με την πληγή, τα τρόφιμα ή απευθείας με την εισπνοή και παραμένει εκεί. Σ' αυτό προστίθεται η τοξικοχημική επίδραση του ουρανίου ως βαριού μετάλλου. Δεν μπορεί, δήλωσε, να φανταστεί άλλη αιτία για την προσβολή από λευχαιμία των στρατιωτών του ΝΑΤΟ, που επέστρεψαν από τα Βαλκάνια, από τα πυρομαχικά ουρανίου.

Σχετικά με τις μολυσμένες περιοχές των Βαλκανίων ο εκπρόσωπος της Ενωσης των Γιατρών δήλωσε: «Πρέπει να φοβούμαστε ότι η πηγή ακτινοβολίας... θα μείνει εκεί (στο έδαφος) αιώνια. Φυσικά μπορούν να μαζευτούν τα υπολείμματα των πυρομαχικών, μπορεί να καθαριστεί κάτι επιφανειακά. Αλλά πρέπει να φοβούμαστε ότι οι ακτινοβολούσες ύλες με τη βροχή πηγαίνουν στα υπόγεια ύδατα και πώς θα γίνει δυνατό να ξαναβγούν από το κύκλωμα της φύσης, αυτό πραγματικά δεν το γνωρίζω».

Δημοσιογράφος μηνύει τον ΥΠΕΞ Γιόσκα Φίσερ

Η Γερμανίδα δημοσιογράφος Μπετίνα Ρελ εξάγγειλε την πρόθεση να μηνύσει τον Πράσινο ΥΠΕΞ Γιόσκα Φίσερ για απόπειρα φόνου αστυνομικού το 1976. Η Ρελ είναι κόρη της Ούρλικε Μάινχοφ, ιδρύτριας της RAF, που πέθανε το 1976. Με την ευκαιρία του θανάτου της έγιναν διαδηλώσεις οπαδών της RAF στη Φρανκφούρτη και άγνωστος εκτόξευσε «βόμβα Μολότοφ» με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα ένας αστυνομικός. Η δημοσιογράφος Μπ. Ρελ αναφέρει σε μακρά επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Ράου, ότι ο Γερμανός ΥΠΕΞ Φίσερ ήταν την εποχή εκείνη «ηγετική φιγούρα» στην ομάδα των ταραχοποιών, της οποίας και καθόριζε τη δομή και δράση.

Η Ρελ φρόντισε μάλιστα να φέρει στη δημοσιότητα φωτογραφία του ΥΠΕΞ μαζί με τον πρώην τρομοκράτη Χανς-Γιοάχιμ Κλάιν, που δικάζεται τώρα στη Φρανκφούρτη, κατηγορούμενος για δολοφονική επίθεση το 1975 κατά της συνδιάσκεψης των υπουργών του ΟΠΕΚ στη Βιέννη. Η φωτογραφία δείχνει τον Φίσερ και τον κατηγορούμενο Κλάιν τη στιγμή που (το 1973) χτυπούν μαζί έναν αστυνομικό.

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ κλήθηκε ως μάρτυρας να καταθέσει στο δικαστήριο της Φρανκφούρτης στις 16 του Γενάρη σχετικά με τον κατηγορούμενο Κλάιν.

Ας σημειωθεί ότι ο καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ τάχθηκε αμέσως στο πλευρό του υπουργού του και αντικαγκελάριου Φίσερ, η δε ηγεσία των Πρασίνων χαρακτήρισε τη Ρελ «μη σοβαρό πρόσωπο».


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ