Τετάρτη 10 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΒΡΩΜΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
Να λέμε κι «ευχαριστώ», ισχυρίζεται ο Γ. Παπανδρέου!

Η «είδηση» από τη χτεσινή παρουσίαση του βιβλίου του ΟΗΕ «Οι πρόσφυγες του κόσμου», που έγινε στο αμφιθέατρο του υπουργείου Εξωτερικών, βγήκε στο τέλος σχεδόν της συνέντευξης. Και βγήκε όταν η πρόεδρος του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Αλίκη Γιωτοπούλου - Μαραγκοπούλου, βλέποντας τον υπουργό Εξωτερικών να επικαλείται «κι άλλη υποχρέωση» και να ετοιμάζεται να αποχωρήσει - αρνούμενος έτσι να απαντήσει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων και του κοινού - πετάχτηκε επάνω και κράτησε τον Γ. Παπανδρέου με... τσαμπουκά στην αίθουσα.

Η ερώτησή της ξεκάθαρη: «Δε βρέθηκε ούτε ένας στο ΝΑΤΟ να καταψηφίσει τη ρίψη βομβών ουρανίου στη Γιουγκοσλαβία; Γιατί, με βάση το καταστατικό του ΝΑΤΟ, μόνο παμψηφεί μπορούν να γίνουν αυτού του είδους οι βομβαρδισμοί»... Και ο Γ. Παπανδρέου, προς έκπληξη όλων, ούτε λίγο, ούτε πολύ, υποστήριξε πως θα 'πρεπε να ήμασταν όλοι ευχαριστημένοι γιατί στη Γιουγκοσλαβία έπεσαν μόνο 30.000 απεμπλουτισμένου ουρανίου, ενώ θα μπορούσαν να πέσουν πολύ περισσότερες, όπως επίσης θα 'πρεπε να είμαστε ευχαριστημένοι γιατί ο πόλεμος έγινε μόνο στη Γιουγκοσλαβία, ενώ θα μπορούσε να είχε γενικευτεί σε ολόκληρα τα Βαλκάνια!

Κι επειδή τόσο η ερώτηση, όσο και η απάντηση που δόθηκε είναι ιδιαιτέρως σημαντικές και χρήσιμες για πολιτικά συμπεράσματα, παραθέτουμε το περιστατικό με όλες του τις λεπτομέρειες: Ο Γ. Παπανδρέου όταν όλοι απ' το πάνελ των ομιλητών είχαν ολοκληρώσει τις τοποθετήσεις τους και θα ακολουθούσαν οι ερωτήσεις, σηκώνεται και ετοιμάζεται να αποχωρήσει. Η φωνή της Α. Μαραγκοπούλου τον σταματά: «Θα απαντήσετε, κύριε υπουργέ, πριν φύγετε στην ερώτησή μου»! Ο Γ. Παπανδρέου - θέλοντας και μη - ξανακάθεται. Η Αλ. Μαραγκοπούλου συνεχίζει: «Τόσες δεκαετίες που ασχολούμαι με τα ανθρώπινα δικαιώματα, δύο φορές αισθάνθηκα ντροπή που είμαι άνθρωπος. Η πρώτη φορά ήταν τότε που αποκαλύφθηκαν σε όλη τους την έκταση τα θηριώδη εγκλήματα των ναζιστών. Η δεύτερη φορά είναι σήμερα, με τα όσα λέγονται, ακούγονται και προβλέπονται για το μέλλον, μετά τη ρίψη βομβών ουρανίου στη Γιουγκοσλαβία. Και ρωτώ: Δε βρέθηκε ούτε ένας στο ΝΑΤΟ να καταψηφίσει τη ρίψη βομβών ουρανίου; Γιατί απ' όσα γνωρίζω μόνο παμψηφεί γίνονται, με βάση το καταστατικό του ΝΑΤΟ, αυτού του είδους οι βομβαρδισμοί... Και το δεύτερο που θέλω να σας ρωτήσω είναι: Για πειραματόζωα έχετε περάσει τον γιουγκοσλαβικό λαό και βγαίνετε όλοι σήμερα και λέτε "θα μετρήσουμε το βαθμό επικινδυνότητας"; Τι είναι αυτά; Εδώ μιλάμε για καθαρή γενοκτονία του γιουγκοσλάβικου λαού. Γιατί αυτοί οι άνθρωποι - μετρήστε, δε μετρήστε το βαθμό επικινδυνότητας - θα είναι υποχρεωμένοι να ζουν σ' αυτόν τον τόπο, να πατούν αυτό το χώμα, να πίνουν απ' αυτό το νερό. Είναι πειραματόζωα, κύριε υπουργέ;».

Στην αρχή ο Γ. Παπανδρέου έδειξε εμφανώς αμήχανος, μετά όμως έδωσε τα... ρέστα του: «Θα συμφωνήσω απολύτως μαζί σας, κυρία Μαραγκοπούλου! Μόνο που ξεχνάτε πως στόχος της ελληνικής κυβέρνησης απ' την αρχή αυτού του πολέμου ήταν να περιοριστεί και η έκτασή του και το χρονικό του πλαίσιο. Εμείς σ' αυτές τις δύο κατευθύνσεις κινηθήκαμε. Και τα καταφέραμε! Γιατί θα μπορούσαν οι βόμβες ουρανίου που ερίχθησαν να μην ήταν 30.000, αλλά πολύ περισσότερες. Οπως θα μπορούσε ο πόλεμος να μην είχε περιοριστεί μόνο στη Γιουγκοσλαβία, αλλά να είχε γενικευτεί σε όλα τα Βαλκάνια. Θα μπορούσε πάλι να είχε τελείως ισοπεδωθεί η Γιουγκοσλαβία. Οσο για το άλλο ζήτημα που θίγεται, δεν μπορώ να αποφανθώ γιατί δεν είμαι ειδικός επιστήμονας. Το λόγο τώρα έχουν οι επιστήμονες. Περιμένουμε υπεύθυνες τοποθετήσεις, και υπεύθυνα μετά θα παρθούν και από εμάς τα ανάλογα μέτρα, εάν και εφόσον χρειαστούν. Πάντως η Ελλάδα κάνει ό,τι μπορεί για να αντιμετωπίσει ένα μεγάλο βαλκανικό πρόβλημα», είπε και «καθάρισε» ο υπουργός.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ