Τετάρτη 10 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΒΡΩΜΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
«... . έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλιά»

Δυναμική παράσταση στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας έκαναν χτες φοιτητές - μέλη της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη, απαιτώντας να γυρίσουν οι φαντάροι μας από το Κόσσοβο 

Ερμητικά κλειστή ήταν χτες το πρωί η υπουργική... πόρτα του Ακη Τσοχατζόπουλου για την αντιπροσωπεία των φοιτητών που θέλησε να τον συναντήσει και να του μεταφέρει τις αποφάσεις των συμφοιτητών τους, με τις οποίες ζητούν την άμεση επιστροφή των Ελλήνων στρατιωτών από το Κόσσοβο και τη Βοσνία.

Ακολουθώντας την κυβερνητική γραμμή, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας αρνήθηκε να δεχτεί την αντιπροσωπεία των διαδηλωτών και να ακούσει τα αιτήματά τους, παραπέμποντάς τους μάλιστα στον υπεύθυνο του πολιτικού του γραφείου κ. Γαργαρέτο, στο ίδιο γραφείο όπου απευθύνονται όσοι φθάνουν μέχρι τον προθάλαμο του υπουργού για να ζητήσουν κάποιο «ρουσφέτι»... Βέβαια, οι φοιτητές δεν έτυχαν της ίδιας φιλοξενίας που κατά καιρούς έχουν γνωρίσει οι διάφοροι επιτελείς του ΝΑΤΟ, όπως και εκπρόσωποι πολεμικών βιομηχανιών, οι οποίοι μεταφέρουν στον Ακη Τσοχατζόπουλο τα σχέδια της συμμαχίας οι μεν, τα «εμπορεύματά» τους οι δε, απαιτώντας τη συνδρομή του ελληνικού στρατού με σύγχρονο εξοπλισμό για την πραγμάτωση των ΝΑΤΟικών επιχειρήσεων. Επιχειρήσεων που στην προκειμένη περίπτωση θέτουν σε κίνδυνο την υγεία 1.500 Ελλήνων στρατιωτών και ενός ολόκληρου λαού.

«Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλιά», βροντοφώναζαν χτες έξω από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας φοιτητές των ΑΕΙ και των ΤΕΙ που πήραν μέρος στην παράσταση διαμαρτυρίας που διοργάνωσε η Νεανική Δράση για την Ειρήνη. Οι διαδηλωτές, όμως, εκτός από την υπουργική άρνηση, «εισέπραξαν» παράλληλα, όπως κατήγγειλαν και οι ίδιοι, την εισαγγελική απόφαση ότι θα συλληφθούν σε περίπτωση που επιχειρήσουν να κλείσουν το δρόμο καθ' όλη τη διάρκεια της παραμονή τους έξω από το υπουργείο. Εξάλλου, τόσο έξω από το κτίριο του υπουργείου, όσο και μέσα στον περίβολό του υπήρχαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Οι διαδηλωτές πάντως έκαναν αισθητή την παρουσία τους, με τα συνθήματά τους καταδίκασαν τους ΝΑΤΟικούς δολοφόνους, αλλά και την ελληνική κυβέρνηση, η οποία είναι συνένοχος και συνυπεύθυνη για το έγκλημα που συντελείται στα Βαλκάνια. «Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, υπάλληλοι του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο», φώναζαν οι φοιτητές και παράλληλα έστελναν το δικό τους μήνυμα αγώνα: «Με βόμβες ουρανίου σκοτώνουν τους λαούς, εμείς θα απαντήσουμε με αγώνες μαζικούς».

Σε κάποια στιγμή, κάποιοι από τους διαδηλωτές βγήκαν στη Λεωφόρο Μεσογείων και έκαψαν μια σημαία των ΗΠΑ και μια της ΕΕ. Τα συνθήματα «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι» και «Στο Κόσσοβο πεθαίνουν από τη λευχαιμία, έξω το ΝΑΤΟ από τη Γιουγκοσλαβία», δόνησαν την ατμόσφαιρα.

Οταν η αντιπροσωπεία βγήκε από τη συνάντηση με τον υπεύθυνο του Πολιτικού Γραφείου του υπουργού, ο φοιτητής της Φιλοσοφικής Σχολής Θ. Λαπαναΐτης ενημέρωσε τους υπόλοιπους διαδηλωτές, μεταξύ άλλων είπε: «Ο υπουργός δεν μπορούσε να μας δεχτεί. Στη συνάντηση που είχαμε ενημερωθήκαμε ότι από έναν πόλεμο δεν μπορεί να μην υπάρχουν οικολογικές καταστροφές και θάνατοι...». Και πρόσθεσε: «Πάντως ο υπεύθυνος που συναντηθήκαμε δήλωσε αναρμόδιος. Αν αυτοί είναι αναρμόδιοι, εμείς λέμε ότι ο λαός είναι αρμόδιος. Τέτοια συμπεριφορά μας πεισμώνει ακόμα περισσότερο, θα συνεχίσουμε τους αγώνες μας, για να επιστρέψουν οι Ελληνες στρατιώτες, αλλά και οι φοιτητές από τη Γιουγκοσλαβία».

Το σύνθημα: «Στείλτε τον Ακη στη Γερμανία, το θυρωρό να κάνει στου ΝΑΤΟ τα γραφεία», σκέπασε τα τελευταία λόγια του φοιτητή. Οι διαδηλωτές, στη συνέχεια, αποχώρησαν, με την αγωνιστική υπόσχεση ότι αύριο θα βρεθούν όλοι στην πλατεία Κάνιγγος για να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο που διοργανώνει η ΕΕΔΥΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ