Τρίτη 15 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Κύμα ιδιωτικοποιήσεων

Με την πώληση του 10% των μετοχών της τράπεζας VTB (πρώην «Τράπεζα εξωτερικού εμπορίου»), ξεκίνησε το «κύμα» των ιδιωτικοποιήσεων που είχε εξαγγελθεί από τη ρωσική κυβέρνηση από το 2010, κάτω από το επιχείρημα του «εκσυγχρονισμού» της ρωσικής οικονομίας.

Η προσφορά μετοχών υπερκαλύφθηκε κατά δύο φορές, «γεγονός που επέτρεψε την πώληση του πακέτου σε τιμή αντίστοιχη στις πραγματικότητες της αγοράς», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, που αναφέρει πως στα ταμεία του ρωσικού δημοσίου μπήκαν πάνω από 3 δισ. δολάρια ή 2,39 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί πως πριν την πώληση του 10% των μετοχών της τράπεζας (που είναι η 2η μεγαλύτερη στη Ρωσία και μεταξύ των 100 μεγαλύτερων τραπεζών στον κόσμο), το ρωσικό κράτος διέθετε το 85,5% των μετοχών, ενώ το 8,75% βρισκόταν στα χέρια της «Bank of New York» και το 5,75% σε ελεύθερη διακίνηση. Αυτή τη φορά, το ενδιαφέρον τους για τις μετοχές της VTB εκδήλωσαν «σειρά επιχειρήσεων από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Ασία», αναφέρεται στην ανακοίνωση, χωρίς να δίνονται περισσότερες πληροφορίες.

Η ρωσική κυβέρνηση ενέκρινε τον περασμένο Οκτώβρη πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων συνολικού ύψους 42 δισ. ευρώ, που έχει ορίζοντα τριετίας και συμπεριλαμβάνει τη μείωση των κρατικών μεριδίων σε μια σειρά επιχειρήσεις, όπως στη μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα Sberbank, στη μεγαλύτερη ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία «Rosneft» κ.ά. Στο «σφυρί» αναμένεται να βγουν πακέτα κρατικών μετοχών δεκάδων εταιρειών, από τον τομέα της ναυτιλίας και των μηχανοκατασκευών έως των εκδόσεων.

Το νέο αυτό «κύμα» ιδιωτικοποιήσεων έρχεται να ενισχύσει το ρωσικό κεφάλαιο μ' ένα ακόμη «φιλέτο» που διέθετε στα χέρια του το κράτος, αλλά και να δυναμώσει τη διαπλοκή της ρωσικής οικονομίας με την οικονομία και τα κεφάλαια άλλων καπιταλιστικών χωρών, με στόχο την ενίσχυση του ρόλου των ρωσικών επιχειρηματικών συμφερόντων στην παγκόσμια καπιταλιστική αγορά.


Ι. Π. - Ε. Β.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ