Τρίτη 15 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Ανασχηματισμός» της Παλαιστινιακής Αρχής

Προκήρυξη προεδρικών και βουλευτικών εκλογών το Σεπτέμβρη

ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Σε κυβερνητικό ανασχηματισμό προχωρά η Παλαιστινιακή Αρχή. Ο πρωθυπουργός Σαλάμ Φαγιάντ, που παραμένει στη θέση του, ανέλαβε να προτείνει νέα κυβέρνηση εντός των επόμενων ημερών. Το κυβερνητικό σχήμα που διαλύθηκε χαρακτηριζόταν, εδώ και καιρό, από την πλειοψηφία των αναλυτών αλλά και της κοινής γνώμης, ως εξαιρετικά δυσλειτουργικό. Ενδεικτικό είναι ότι από τις 24 θέσεις, είχαν καλυφθεί μόνο οι 16 και εξ αυτών οι δύο υπουργοί έχουν παραιτηθεί εδώ και μήνες, και άλλοι έξι ήταν έγκλειστοι στη Γάζα και συμμετείχαν μόνο με τηλεδιάσκεψη στα υπουργικά συμβούλια.

Σχολιάζοντας την είδηση του ανασχηματισμού, εκπρόσωπος της «Χαμάς», που κυριαρχεί στη Λωρίδα της Γάζας, εκτίμησε ειρωνικά ότι «πρόκειται για προσπάθεια του Αμπάς ν' αποφύγει εκρήξεις δυσαρέσκειας εναντίον του, κατά το παράδειγμα άλλων αραβικών χωρών». Παράλληλα, η ισλαμιστική οργάνωση κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει στις εκλογές, βουλευτικές και προεδρικές, που προκήρυξε ο Πρόεδρος Αμπάς για το Σεπτέμβρη. Η «Χαμάς» χαρακτήρισε τις εκλογές «παρωδία», επιμένοντας ότι δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του Προέδρου να προκηρύσσει εκλογές. Αν και δεν το έχει ξεκαθαρίσει, ανάλογη στάση αναμένεται να τηρήσει και απέναντι στις τοπικές εκλογές που προκηρύχθηκαν για τις 9 του Ιούλη.

Τέλος, την παραίτησή του από τη θέση του βασικού διαπραγματευτή με το Ισραήλ ανακοίνωσε, το Σάββατο, ο Σάεμπ Ερακάτ, μετά από πολλά χρόνια στη θέση αυτή. Ο Ερακάτ, που διατήρησε τη θέση του στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΟΑΠ, αιτιολόγησε την κίνησή του ως «ανάληψη της ευθύνης» για τη διαρροή εγγράφων από το γραφείο των διαπραγματευτών, τα οποία δημοσιοποίησε το «al Jazeera» προκαλώντας σοβαρές ενδο-παλαιστινιακές τριβές. Την ικανοποίησή της για την παραίτηση Ερακάτ εξέφρασε η «Χαμάς», υποστηρίζοντας ότι «οι διαπραγματεύσεις που διεξήγαγε δεν εξυπηρετούσαν το εθνικό συμφέρον», ενώ, αντίθετα, η υπουργός και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΑΠ, Χανάν Ασράουι, αντέτεινε ότι το πρόβλημα με τις διαπραγματεύσεις είναι πολύ βαθύτερο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ