Κυριακή 20 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - ΡΟΝΑΛΝΤΟ
Ενα «φαινόμενο» που... τελείωσε νωρίς

Ο Ρονάλντο σε στιγμές δόξας με τη Βραζιλία

Associated Press

Ο Ρονάλντο σε στιγμές δόξας με τη Βραζιλία
Ο Ρονάλντο στις 14 Φλεβάρη σε μιά συνέντευξη εφ' όλης της ύλης έδωσε τέλος στην ενεργό ποδοσφαιρική του δράση, μην παραλείποντας να αναφερθεί στα προβλήματα που τον ανάγκασαν να πάρουν νωρίς νωρίς την κατιούσα τα όνειρα και οι ελπίδες για μια μεγάλη καριέρα. Και εκεί τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας απέδειξαν για μια ακόμη φορά τον τρόπο λειτουργίας και τις λογικές που επιβάλλει το σύστημα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου σήμερα. Ομάδες - επιχειρήσεις που θέτουν σε κίνδυνο παίκτες του επιπέδου του, τους στύβουν σαν λεμονόκουπες και τους πετάνε στα αζήτητα. Ο ίδιος ο Ρονάλντο σταμάτησε το ποδόσφαιρο φορτωμένος δόξα και τίτλους, όμως άρρωστος από την ντόπα, όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων. Το «Φαινόμενο», όπως τον αποκάλεσαν όταν άρχισε να βγαίνει στο προσκήνιο, είχε μικρή διάρκεια... Οσο μπόρεσαν κάποιοι να το εκμεταλλευτούν πριν το παθολογικό πρόβλημα που είχε ο ίδιος ο Ρονάλντο και οι ατυχίες από τους τραυματισμούς αποτελέσουν τον ανασταλτικό παράγοντα για όλο το κύκλωμα (μάνατζερς, πολυεθνικές, παράγοντες) να σταματήσει να τον στηρίζει... Και όπως έχει συμβεί σε ανάλογες περιπτώσεις, η επόμενη ημέρα είναι ημέρα της μοναξιάς. Και ο Ρονάλντο είχε πολλές στην καριέρα του.

Το φθινόπωρο του 2001, όντας στην Ιντερ, τον βρήκε να μάχεται για να επιστρέψει στην ενεργό δράση, χωρίς να έχει κατακτήσει τίποτα στο μεσοδιάστημα για τους γνωστούς λόγους τραυματισμού από την υπερφόρτωση προπόνησης. Στις 4 Νοέμβρη του 2001 έκανε την επανεμφάνισή του δειλά δειλά στους αγωνιστικούς χώρους και προσπάθησε να βοηθήσει την Ιντερ να κατακτήσει τον τίτλο. Αγωνίστηκε σε 10 ματς και σημείωσε 7 γκολ, ωστόσο και πάλι η καρδάρα με το γάλα «χύθηκε» στο τέλος και συγκεκριμένα στις 5 Μάη του 2002, στην προτελευταία αγωνιστική και στην ήττα με 4-2 από τη Λάτσιο στο «Ολίμπικο» κι ενώ οι «νερατζούρι» είχαν πάρει προβάδισμα στο σκορ 2 φορές. Ο Ρονάλντο ήταν και πάλι τραυματίας...

Το πραγματικό (;) πρόβλημα υγείας

Η μεταγραφή του στη Μίλαν σκόρπισε ενθουσιασμό στους φιλάθλους, λόγω της βραζιλιάνικης τριπλέτας «Κα-Πα-Ρο» (το Ρο αντικαταστάθηκε από τον Ροναλντίνιο την επόμενη σεζόν) που σχηματιζόταν από τους Κακά, Αλεσάντρε Πάτο και φυσικά τον Ρονάλντο. Παρότι η Μίλαν κατέκτησε το Champions League τη σεζόν 2006-2007, ο Ρονάλντο παραμένει δίχως το βαρύτιμο τρόπαιο στο παλμαρέ του. Λόγω της αρχικής συμμετοχής στη διοργάνωση εκείνης της χρονιάς με τα χρώματα της Ρεάλ Μαδρίτης, δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής με τους «ροσονέρι» κι έτσι βρέθηκε στον τελικό της Αθήνας ως θεατής, στο πλευρό (και στα κιλά) του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Οπως έδειξε η ιστορία, οι ελπίδες για κάτι σπουδαίο αποδείχθηκαν «φρούδες», αφού ο Ρονάλντο δε στάθηκε στο ύψος των προσδοκιών αυτών που τον απέκτησαν. Δεν τα κατάφερε λόγω των προβλημάτων βάρους, που τον εμπόδιζαν να συμμετέχει κανονικά στις προπονήσεις και να βγάζει ολόκληρο 90λεπτο. Στην αποχαιρετιστήρια συνέντευξη Τύπου, ο Ρονάλντο αποκάλυψε το πρόβλημα που υπήρχε κατά τη θητεία του στη Μίλαν.

Τα περίφημα εργαστήρια «Milan Labs» ανακάλυψαν ότι ο Βραζιλιάνος πάσχει από υποθυρεοειδισμό, μία πάθηση που μεταξύ άλλων έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του βάρους. Η θεραπεία της απαιτεί αποκατάσταση των ορμονών του θυρεοειδούς αδένα που λείπουν, η οποία γίνεται εφικτή μόνο με χρήση ουσιών που έχουν χαρακτηριστεί απαγορευμένες από τον παγκόσμιο οργανισμό αντιντόπινγκ. Ως εκ τούτου, εάν αληθεύουν όσα υποστήριξε ο Ρονάλντο, οι «ροσονέρι» είχαν στη διάθεσή τους έναν ασθενή ποδοσφαιριστή που δεν έπρεπε να θεραπεύσουν! Φυσικά αυτό δεν είχε σημασία πια όταν τον Φλεβάρη του 2008, σε ένα παιχνίδι με τη Λιβόρνο, τραυματίστηκε σοβαρά στο αριστερό γόνατο και έχασε το υπόλοιπο της σεζόν, με συνέπεια το καλοκαίρι να λυθεί το συμβόλαιό του, με τη θητεία του να καταγράφει 20 συμμετοχές και 9 γκολ.


Ανδρέας ΠΑΓΑΝΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ