Πέμπτη 17 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
Επικαλείται νομικό κώλυμα για να μην πληρώσει εργαζόμενους

Nομικό κώλυμα επικαλέστηκε η διοίκηση του δήμου για τη μη πληρωμή των συμβασιούχων του Δημοτικού Βρεφοκομείου, στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Αθήνας. Αυτό προκάλεσε τη δίκαιη αγανάκτηση και διαμαρτυρία εκπροσώπων των εργαζομένων και την παρέμβαση του δημοτικού συμβούλου του ΚΚΕ, Ν. Σοφιανού, ότι το νομικό κώλυμα και η έλλειψη προέδρου στη διοίκηση του Βρεφοκομείου, που επικαλείται η δημοτική αρχή, είναι δικαιολογίες και ότι σημασία έχει να πληρωθούν άμεσα τα εντάλματα.

Να σημειώσουμε ότι η Δημοτική Αρχή δεν έχει ορίσει ακόμη ΔΣ και πρόεδρο στο Δημοτικό Βρεφοκομείο, με αποτέλεσμα - όπως σημειώνουν οι εργαζόμενοι - να μη λειτουργούν εύρυθμα οι υπηρεσίες του. Θυμίζουμε ότι πριν από κάποιο διάστημα 17 κτίρια όπου στεγάζονται παραπάνω από ένας παιδικοί σταθμοί είχαν μείνει χωρίς πετρέλαιο και θέρμανση, ενώ από προχτές «κόπηκε» και η σίτιση των παιδιών με κρέας. Οι εργαζόμενοι προειδοποιούν ότι γενικώς η σίτιση των παιδιών πιθανόν να βρεθεί στον αέρα, μια και καμία εντολή πληρωμής προς τους προμηθευτές δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί. Στο μεταξύ, στον αέρα είναι και 21 μουσικοί της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του δήμου. Παρά το γεγονός ότι πέτυχαν σε νόμιμο διαγωνισμό με έγκριση της Περιφέρειας και του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Ν. Σοφιανός κατήγγειλε ότι κινείται μια διαδικασία μη μονιμοποίησής τους. «Εχουν το δικαίωμα για εργασία αορίστου χρόνου», συμπλήρωσε.

Κατάγγειλαν τη φορολογική πολιτική

Τη μείωση κατά 30% των ανταποδοτικών τελών που πληρώνουν τα λαϊκά στρώματα της πρωτεύουσας πρότειναν χθες στη συνεδρίαση οι σύμβουλοι του ΚΚΕ. Οπως σημείωσε ο Νίκος Σοφιανός, η δημοτική αρχή ακολουθεί την ίδια φορομπηχτική πολιτική με την προηγούμενη. Συμπλήρωσε ότι σε συνθήκες βάρβαρης επίθεσης του λαϊκού εισοδήματος δεν είναι κοινωνική πολιτική η διατήρηση των ανταποδοτικών τελών στα ίδια επίπεδα (σ.σ. αυτά παραμένουν από τα υψηλότερα, δηλαδή 1,65 τ.μ. για τις κατοικίες και 6,5 τ.μ. για την επαγγελματική στέγη) που αποφάσισε η κυβερνητική πλειοψηφία. Αντίστοιχα, οι σύμβουλοι του ΚΚΕ ζήτησαν τον τριπλασιασμό των τελών σε αυτούς που τα «έχουν», όπως τράπεζες, ξενοδοχεία, πολυκαταστήματα, ΔΕΚΟ (μετοχοποιημένες πλέον εταιρείες), εργοστάσια κ.λπ. Οπως, επίσης, την πλήρη απαλλαγή κατηγοριών, όπως άποροι, μονογονεϊκές οικογένειες, πολύτεκνες, τρίτεκνες, ΑμΕΑ, άνεργοι, απολυμένοι. Τέλος, τόνισαν την ανάγκη μείωσης των τελών στους αυτοαπασχολούμενους τουλάχιστον στο 30%.

Η «πολύχρωμη συμμαχία» είναι κυβερνητική πλειοψηφία

«Να μην κάνουμε τους παλικαράδες και τους πατριώτες εκ του ασφαλούς και να δούμε τι έφταιξε». Τα παραπάνω είπε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο Γ. Καμίνης, με αφορμή διαμαρτυρίες που εκφράστηκαν για τον έλεγχο των οικονομικών του δήμου από τους ελεγκτές της τρόικας. Ο ίδιος επιχείρησε να πείσει ότι η τρόικα πήγε στο δήμο για να ...ενημερωθεί για τα οικονομικά του και όχι για να τα ελέγξει. Την ίδια ώρα βέβαια, πιστή στις κυβερνητικές επιταγές για περιορισμό των δαπανών, η διοίκηση του δήμου προσανατολίζεται σε 8μηνες συμβάσεις και 4ωρα δουλειάς, αντί της σταθερής εργασίας, καθώς αναμένεται η απόλυση των περίπου 3.000 συμβασιούχων - εργαζομένων του δήμου.

«Σε κάθε δημοτικό συμβούλιο επιβεβαιώνεται ότι η λεγόμενη πολύχρωμη συμμαχία είναι μια κυβερνητική πλειοψηφία που σε κάθε θέμα ταυτίζεται με την πολιτική της κυβέρνησης», σχολίασε ο Ν. Σοφιανός, εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος με το ΚΚΕ.

Προς επίρρωση αυτών, ο Γ. Καμίνης άφησε στη διάρκεια της συνεδρίασης υπαινιγμούς ότι οι μετανάστες στο κτίριο «Υπατία», σε αρκετές περιπτώσεις, δεν κάνουν απεργία πείνας, προτείνοντας ως «λύση» την καταγραφή τους.

«Η κυβερνητική πλειοψηφία στο δήμο έχει ευθύνη για τους μετανάστες», τόνισε ο Ν. Σοφιανός, θυμίζοντας την άρνησή της να ψηφίσει ψήφισμα αλληλεγγύης στους μετανάστες. Συνεχίζοντας να καταθέτει τα διαπιστευτήριά του, ο Γ. Καμίνης καταφέρθηκε ουσιαστικά εναντίον του δικαιώματος της αντιπολίτευσης να ελέγχει και να βάζει θέματα, λέγοντας: «Δεν πρόκειται να επιτρέψω τον εκφυλισμό του δημοτικού συμβουλίου σε βήμα απλής καταγγελίας»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ