Τρίτη 22 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΜΕ - ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Βήμα κοινής δράσης οι κλαδικές συσκέψεις

Η άμεση ανάγκη κοινής δράσης του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος με τις δυνάμεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών - για τα δικαιώματα των φοιτητών και των εργαζομένων - αναδείχθηκε στις κλαδικές συσκέψεις που έγιναν το περασμένο Σαββατοκύριακο

Ενα ιδιαίτερα σημαντικό βήμα για την κοινή πάλη των φοιτητών και των σπουδαστών - που είναι οι αυριανοί (και σε πολλές περιπτώσεις σημερινοί) εργαζόμενοι - με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα έγινε στις κλαδικές συσκέψεις, που διοργάνωσε το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), το περασμένο Σαββατοκύριακο. Συγκεκριμένα, το Σάββατο έγινε σύσκεψη εκπροσώπων των Επιτροπών Αγώνα του ΜΑΣ από τις σχολές της Ιατρικής, της Οδοντιατρικής, της Νοσηλευτικής, της Φαρμακευτικής, της ΣΕΥΠ των ΤΕΙ και σπουδαστών αντίστοιχων ειδικοτήτων από τα ΙΕΚ. Ηρθε πλούσια εμπειρία απ' τις σχολές και την πρακτική άσκηση που κάνουν οι σπουδαστές, με ελάχιστα χρήματα και χωρίς να πληρώνονται, ενώ απ' την εισήγηση έγινε αναλυτική αναφορά στις αναδιαρθρώσεις στην Υγεία, στα δικαιώματα των εργαζομένων κ.α.

Στη σύσκεψη μίλησε η Λ. Μεθωνιού, στέλεχος του ΠΑΜΕ στο χώρο της Υγείας, που στάθηκε ιδιαίτερα στη σύνδεση των αναδιαρθρώσεων στην Υγεία και στην Παιδεία, σημειώνοντας ότι η ίδια πολιτική που θέλει τα νοσοκομεία επιχειρήσεις είναι αυτή που φτιάχνει τα πανεπιστήμια επιχειρήσεις για να βγάζει φθηνότερους επιστήμονες. Στόχος είναι η στήριξη της λεγόμενης ανταγωνιστικότητας. Χαρακτηριστικό είναι, άλλωστε, ότι στα νοσοκομεία «αξιοποιούνται» φοιτητές και σπουδαστές, ως το φθηνό εργατικό δυναμικό, πριν την ολοκλήρωση των σπουδών τους. Για παράδειγμα, στην πρακτική άσκηση που γίνεται οι φοιτητές καλύπτουν κανονικές ανάγκες του συστήματος Υγείας, με ελάχιστα χρήματα και ανασφάλιστοι, ενώ «χρησιμοποιούνται» και στην ιδιωτική Υγεία.

Απ' τη σύσκεψη αναδείχθηκε ότι ο κοινός αγώνας (με πολλές πρωτοβουλίες) μπορεί όχι μόνο να προωθήσει μια σειρά ζητήματα, αλλά και να εντείνει την πάλη για τη διεκδίκηση ενός συστήματος Υγείας αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν, τη διεκδίκηση του δικαιώματος στη μόνιμη και σταθερή δουλειά. Στη συζήτηση μπήκε και το θέμα του περιεχομένου σπουδών στις σχολές Υγείας και επισημάνθηκε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Τονίστηκε ότι από τις σχολές το σύστημα θέλει να διαμορφώσει εργαζόμενους στην Υγεία που θα υποτάσσουν την επιστημονική τους σκέψη στην αποδοτικότητα των νοσοκομείων - επιχειρήσεων (δημόσιων ή ιδιωτικών).

Απέναντι στην «Παιδεία» της «αγοράς»

Την Κυριακή έγινε αντίστοιχη σύσκεψη για τις καθηγητικές σχολές, όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι απ' τις Επιτροπές Αγώνα του ΜΑΣ από τις Φιλοσοφικές Σχολές, τις Παιδαγωγικές Σχολές, το Φυσικό, το Μαθηματικό, το Βιολογικό, το Χημικό, τη ΣΕΛΕΤΕ των ΤΕΙ και σπουδαστές παιδαγωγικών ειδικοτήτων από τα ΙΕΚ. Εισηγητικά έγινε αναλυτική περιγραφή των αναδιαρθρώσεων στην Παιδεία, για το σχολείο της «αγοράς» όπου θα δουλέψει ο νέος εκπαιδευτικός και για το Πανεπιστήμιο ΑΕ που θα τον διαμορφώσει. Σημειώθηκε ότι προετοιμάζεται ο δάσκαλος που θα καλλιεργεί τη σχετικότητα της γνώσης (η οποία διδάσκεται στα πανεπιστήμια), ο δάσκαλος που «αξιολογείται» απ' το εάν υπηρετεί ή όχι την «αγορά» και τη σύνδεση του σχολείου με τις επιχειρήσεις.

Στη σύσκεψη μίλησε ο Α. Αρβανιτίδης, απ' την Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ, ο οποίος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο νέο νόμο για τους εκπαιδευτικούς που συνδέει το μισθό με την «παραγωγικότητα». Με λίγα λόγια, επισήμανε, ο εκπαιδευτικός θα παίρνει «μπόνους» αν προωθεί τις αντιλήψεις του «νέου» σχολείου της αγοράς. Συμπλήρωσε ότι μετατρέπουν τον εκπαιδευτικό από παθητικό δέκτη που αναπαράγει την κυρίαρχη ιδεολογία, σε ενεργητικό «παπαγαλάκι» που θα κρίνεται αρνητικά ή θετικά απ' το εάν διδάσκει τις «αρχές» της «αγοράς», τις «αρχές» της αστικής τάξης. Στη συζήτηση έγινε ιδιαίτερη αναφορά στη στάση του εκπαιδευτικού στο σχολείο, όταν καλείται να αναπαράγει σκοταδιστικές, αντιεπιστημονικές θεωρίες, αλλά και πώς θα αντιμετωπιστούν τα συνεχή κρούσματα αντικομμουνισμού.

Και σε αυτή τη σύσκεψη τονίστηκε ότι είναι άμεση η ανάγκη διαμόρφωσης πλαισίου κοινής πάλης, το οποίο, μεταξύ άλλων, θα μεταφέρει τα ζητήματα αντιπαράθεσης απ' τις σχολές όπου εκπαιδεύονται οι νέοι εκπαιδευτικοί στα σχολεία όπου εργάζονται οι σημερινοί εκπαιδευτικοί και το αντίστροφο. Οι κοινές εκδηλώσεις του ΜΑΣ και του ΠΑΜΕ για τις εξελίξεις στο χώρο της Παιδείας, για τα δικαιώματα και τον αγώνα των εκπαιδευτικών, για το μορφωτικό περιεχόμενο στις σχολές και οι κοινές περιοδείες είναι μόνο ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ