Πέμπτη 11 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΛΟΚΕΡΜΠΙ
Στην τελική ευθεία για την απόφαση

Από τις πολλές εικονοποιήσεις της δίκης

Associated Press

Από τις πολλές εικονοποιήσεις της δίκης
ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ.-

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθεί η τελική απόφαση του σκοτσέζικου δικαστηρίου, στο οποίο από την περασμένη άνοιξη, διεξάγεται η πολύκροτη δίκη των δύο Λίβυων υπόπτων για τη βομβιστική επίθεση στην πτήση 103 της Παναμέρικαν, πάνω από το Λόκερμπι της Σκοτίας, που στοίχισε τη ζωή σε 270 ανθρώπους.

Η υπεράσπιση ολοκλήρωσε χωρίς να καταθέσουν οι δύο κατηγορούμενοι Αμπντέλ Μπάσελ Αλί αλ Μεγκράχι και Λάμεν Κχαλίφα Φχίμαχ, οι οποίοι επιμένουν στην αθωότητά τους, μετά από 77 ημέρες αλλεπάλληλων καταθέσεων 232 μαρτύρων. Στην τελική του αγόρευση, ο Σκοτσέζος εισαγγελέας Αλάστερ Κάμπελ ζήτησε από το 4μελές δικαστήριο να εκπέσουν οι κατηγορίες για συνωμοσία και για παραβίαση των κανόνων αεροπορικής ασφάλειας, καθώς δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία να τις στηρίξουν και δεν αποδείχτηκε ότι κάποιος από τους δύο κατηγορουμένους εκτελούσε εντολές των μυστικών υπηρεσιών της Λιβύης, αν και ο Φχίμαχ είναι γνωστό ότι ήταν πράκτοράς τους.

Ο Κάμπελ δικαιολόγησε την παρακινδυνευμένη για πολλούς νομικούς πρότασή του, υποστηρίζοντας ότι, αν και δεν υπάρχουν μαθηματικές αποδείξεις, τα θραύσματα των στοιχείων και των καταθέσεων οδηγούν στο «λογικό συμπέρασμα ότι οι δύο κατηγορούμενοι ευθύνονται, πέραν πάσης αμφιβολίας, για τη δολοφονία των 270 ανθρώπων, παρ' όλο που σε ορισμένα σημεία η σύνδεση των στοιχείων δεν αποτελεί απόδειξη». Και όντως, αν και παρουσιάστηκαν σειρά ενδείξεων και από τις 3 Μάη, οπότε και άρχισε η δίκη, έχουν υπάρξει εκατοντάδες μαρτυρίες, κανένας μάρτυρας δεν επιβεβαίωσε ότι είδε με τα μάτια του τους δύο κατηγορούμενους να τοποθετούν το βομβιστικό μηχανισμό.

Η δίκη, που διεξάγεται επί ολλανδικού εδάφους στο πρώην αμερικανικό στρατόπεδο Ζάιστ, άρχισε ένα χρόνο μετά την παράδοση από τον Λίβυο ηγέτη Μοαμάρ Καντάφι των δύο υπόπτων στη διεθνή δικαιοσύνη, μετά από αρκετά χρόνια οικονομικών κυρώσεων και αποκλεισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ