Κυριακή 27 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ενταση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης

Ερευνα καταγράφει την απλήρωτη υπερωριακή εργασία άνω των 5 εκατομμυρίων εργαζομένων

Συνθήκες σκλαβιάς για τους εργαζόμενους επικρατούν στη Βρετανία καθώς 5.260.000 εργαζόμενοι εργάστηκαν μέσα στο 2010 δίχως αμοιβές για την υπερωριακή τους εργασία, που ισοδυναμεί κατά μέσο όρο περισσότερο από επτά ώρες την εβδομάδα που αντιστοιχούν σε 29 δισεκατομμύρια λίρες για τους εργοδότες, σύμφωνα με έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα η Ομοσπονδία Εργατικών Συνδικάτων TUC. Αυτή η συμβιβασμένη συνδικαλιστική ηγεσία βεβαίως έχει για χρόνια πρωτοστατήσει στη γραμμή της ταξικής συναίνεσης και συνεργασίας, στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων» και επομένως δεν είναι άμοιρη για αυτή την κατάσταση. Παρ' όλα αυτά είναι αποκαλυπτικά τα στοιχεία που δείχνουν την καπιταλιστική βαρβαρότητα που διευρύνεται.

Πρόκειται για αριθμό ρεκόρ από τη στιγμή που ξεκίνησε η καταγραφή αυτών των εργαζομένων με υπερωριακή απασχόληση από το 1992, και οι οποίοι δουλεύουν κατά μέσο όρο 7 ώρες και 12 λεπτά απλήρωτης υπερωριακής εργασίας την εβδομάδα. Ενα ολόκληρο μεροκάματο κατατεθειμένο στα ταμεία των εργοδοτών. Σύμφωνα με την έκθεση, ένας στους πέντε εργαζόμενους εξαναγκάζεται σε απλήρωτη υπερωριακή εργασία από την οποία έχει απώλεια εισοδήματος 5.500 λίρες στερλίνες ετησίως. Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα είναι αυτοί που στην πλειοψηφία τους εξαναγκάζονται σε αυτή τη δουλεία και είναι αυτοί ακριβώς οι εργαζόμενοι που ήδη βιώνουν τα μέτρα λιτότητας και τις δραστικές περικοπές στα εισοδήματά τους, με τις αυξήσεις στις συνεισφορές τους και το πάγωμα των μισθών.

Οι εργαζόμενοι στην πρωτεύουσα Λονδίνο κρατούν τα σκήπτρα της δουλείας, καθώς εργάζονται τζάμπα 8 ώρες την εβδομάδα, ακολουθούν οι εργαζόμενοι στο East Midlands (7,5 ώρες) και στη Βόρεια και Ανατολική Σκωτία (7,4 ώρες), σύμφωνα με την έκθεση.

Προφανώς αυτή η στυγνή εκμετάλλευση όχι μόνο δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί, αλλά θα επιδεινωθεί δεδομένων των σχεδίων του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον για αθρόες ιδιωτικοποιήσεις στο δημόσιο τομέα. Ιδιωτικοποιήσεις που θα περιλαμβάνουν σχολεία, νοσοκομεία και άλλες δημόσιες υπηρεσίες όπως διαμήνυσε ο Κάμερον την προηγούμενη εβδομάδα μέσα από άρθρο του στην εφημερίδα «Τέλεγκραφ», κάνοντας λόγο για «τερματισμό του κρατικού μονοπωλίου στο δημόσιο» μέσω της «απελευθέρωσης των δημοσίων υπηρεσιών από τις δαγκάνες του κρατικού ελέγχου». Μέτρα που συμπεριλαμβάνονται στη «Λευκή Βίβλο» για τις δημόσιες υπηρεσίες που θα δημοσιοποιηθεί τις επόμενες ημέρες και όπου θα ορίζεται επίσης το «αυτόματο δικαίωμα ιδιωτικών φορέων», δηλαδή εταιρειών, ομάδων εθελοντών και μη κερδοσκοπικών και φιλανθρωπικών οργανώσεων να συμμετέχουν στη διαδικασία ανάληψης δημοσίου έργου, αλλά και να αναλάβουν τη διαχείριση των δημόσιων υπηρεσιών. Δηλαδή νέα κέρδη για το κεφάλαιο ή ακόμα πιο φτηνή ή και απλήρωτη εργασία.


Χρ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ