Τρίτη 1 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Κλίμα τρομοκρατίας στα Κατεχόμενα

Αύριο το νέο συλλαλητήριο των Τουρκοκυπρίων ενάντια στην κηδεμονία της Αγκυρας και τα αντεργατικά μέτρα του καθεστώτος

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Στη βάση των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, επικεντρώθηκε η χτεσινή συζήτηση κατά τη συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του γγ του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ. Σύμφωνα με δηλώσεις του αξιωματούχου του ΟΗΕ, κατά τη συνάντηση συμφωνήθηκε ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται στη συμφωνημένη βάση των Ηνωμένων Εθνών.

Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα του Συνεταιρισμού για την Ειρήνη, ο Δ. Χριστόφιας έχει ήδη δηλώσει, μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου Στ. Στεφάνου, ότι θα ασκήσει βέτο στην απόφαση της Βουλής. Ο Κύπριος Πρόεδρος έχει δικαίωμα σε διάστημα 15 ημερών από την απόφαση της Βουλής να αναπέμψει την απόφαση και αν η Βουλή επιμείνει εντός 30 ημερών, το θέμα παραπέμπεται στο Ανώτατο Δικαστήριο, που καλείται να γνωμοδοτήσει τόσο αν ο Συνεταιρισμός για την Ειρήνη είναι παρακλάδι του ΝΑΤΟ, όσο και αν η Βουλή δικαιούται να λαμβάνει αποφάσεις επί της εξωτερικής πολιτικής.

Εν τω μεταξύ, στα Κατεχόμενα εντείνεται το πολεμικό κλίμα μεταξύ ψευδοκράτους και Τουρκίας από τη μια και Τουρκοκυπρίων από την άλλη, ενόψει και του αυριανού συλλαλητηρίου που διοργανώνεται ως συνέχεια της απεργιακής κινητοποίησης της 28ης Γενάρη. Χαρακτηριστική της προσπάθειας τρομοκράτησης των Τουρκοκυπρίων είναι η επίθεση ενόπλων που σημειώθηκε την Κυριακή εναντίον της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Αφρίκα», η οποία υποστηρίζει τις κινητοποιήσεις και συχνά επικρίνει το κατοχικό καθεστώς.

Οι δράστες έριξαν δύο πυροβολισμούς στην πόρτα της εφημερίδας και απείλησαν τον αρχισυντάκτη της ότι αν «συνεχίσει να γράφει ψεύδη», τότε οι σφαίρες θα έχουν στόχο τον ίδιο. Την επίθεση και τις απειλές καταδίκασε το ΑΚΕΛ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ