Τετάρτη 2 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Υπόθεση του λαού η Ανώτατη Εκπαίδευση

Σε οργανωμένη ανυπακοή στην πολιτική που οδηγεί τα ΤΕΙ στην αγκαλιά των επιχειρήσεων, καλεί τους εργαζόμενους και τους σπουδαστές των ΤΕΙ, το σύνολο του λαού, η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, με αφορμή τις κινητοποιήσεις των έκτακτων εκπαιδευτικών που παλεύουν να πληρωθούν τα δεδουλευμένα που τους οφείλονται από τον Οκτώβρη και τη λήξη των συμβάσεών τους (προχθές 28/2).

Η ΚΟΘ του ΚΚΕ σημειώνει σε ανακοίνωσή της: «Οι συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί - παρά τις εξευτελιστικές ωρομισθίες - μένουν απλήρωτοι για μήνες στα διάφορα ΤΕΙ της χώρας. Η κατάσταση αυτή είναι συνέχεια της χρόνιας υποβάθμισης των ΑΕΙ και ΤΕΙ που στοχεύει στη σύνδεσή τους με τις επιχειρήσεις και έχει ως συνέπεια από τη μία τη γενίκευση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, και από την άλλη τη δημιουργία σοβαρών προβλημάτων λειτουργίας όλων των ιδρυμάτων. Σήμερα τόσο με το νέο νόμο - πλαίσιο, όσο και με τις περικοπές γίνεται προσπάθεια ακόμα πιο γρήγορα να πραγματοποιηθεί η οργανική σύνδεση των ΑΕΙ-ΤΕΙ με τις επιχειρήσεις. Ιδιαίτερα στα ΤΕΙ, όπου οι περισσότεροι σπουδαστές είναι παιδιά λαϊκών οικογενειών, οι εξελίξεις αυτές εντείνουν τη διαδικασία υποβάθμισης που έχει ξεκινήσει χρόνια τώρα, παρά τις κορόνες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για την ψευτοανωτατοποίηση».

Οπως σημειώνει μεταξύ άλλων η ΚΟΘ, «ευθύνη για την κατάσταση αυτή έχουν τόσο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όσο και οι διοικήσεις των ιδρυμάτων που σε κοινή σύμπλευση, μαζί και με τα άλλα κόμματα ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ., τις φοιτητικές τους παρατάξεις, σχεδιάζουν και υλοποιούν την αντιλαϊκή πολιτική και στο χώρο της εκπαίδευσης.

Η απάντηση σε όλες αυτές τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις και αποφάσεις πρέπει να έρθει από το σύνολο του λαού, από τους εργαζόμενους στα ΤΕΙ, το διδακτικό προσωπικό που δεν έχει υποκύψει στη λογική του "Πανεπιστήμιου - ΤΕΙ - ΑΕ" και τους σπουδαστές. Η Ανώτατη Εκπαίδευση είναι υπόθεση συνολικά της λαϊκής - εργατικής οικογένειας που πλήττεται από την αντιλαϊκή επίθεση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, της ΕΕ και του ΔΝΤ. Τεράστιες ευθύνες έχουν και τα υπόλοιπα κόμματα του ευρωμονόδρομου (ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ., ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ).

Η διέξοδος για την Παιδεία μπορεί να αναζητηθεί στον άλλο δρόμο ανάπτυξης, με κριτήριο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Σε αυτήν τη βάση και μόνο μπορεί να σχεδιάζεται κεντρικά και οργανωμένα η Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, με σκοπό την παραγωγή επιστημονικού δυναμικού που θα υπηρετεί τις ανάγκες της κοινωνίας και όχι των μονοπωλίων», σημειώνει η ΚΟΘ, καλώντας τους εργαζόμενους στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, τους πανεπιστημιακούς δασκάλους που αντιπαλεύουν αυτήν την πολιτική, μαζί με τους φοιτητές - σπουδαστές να παλέψουν από κοινού με το ταξικό εργατικό και λαϊκό κίνημα για να μην περάσει ο νέος νόμο - πλαίσιο. Καμία επιχειρηματική δράση σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Καλεί να παλέψουν άμεσα για την πληρωμή του έκτακτου διδακτικού προσωπικού του ΑΤΕΙ-Θ, για πλήρη εργασιακά, ασφαλιστικά, μισθολογικά δικαιώματα υπολογιζόμενα για όλους τους μήνες του χρόνου, για κατάργηση του θεσμού του συμβασιούχου εκπαιδευτικού σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Για άμεση κάλυψη όλων των αναγκών της ανώτατης εκπαίδευσης μέσα από την προκήρυξη θέσεων μόνιμης, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, για γενναία δημόσια χρηματοδότηση ώστε να καλύπτονται όλες οι ανάγκες της, για μέτρα ώστε να ολοκληρωθεί τώρα η εξεταστική των σπουδαστών και να προχωρήσει ομαλά η εκπαιδευτική διαδικασία των εξαμήνων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ