Τετάρτη 2 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ
Επιθετική απάντηση στην πολιτική της εξαθλίωσης

Με προκλητικά επιχειρήματα, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ. απέρριψαν, στη χτεσινή συζήτηση, τα μέτρα που προτείνει το ΚΚΕ

Η πλουτοκρατία και τα κόμματά της αναπαράγουν την ανεργία. Αυτοί πρέπει να πληρώσουν για την ουσιαστική προστασία όσων πλήττονται βάναυσα από την πολιτική τους
Η πλουτοκρατία και τα κόμματά της αναπαράγουν την ανεργία. Αυτοί πρέπει να πληρώσουν για την ουσιαστική προστασία όσων πλήττονται βάναυσα από την πολιτική τους
Αποκαλυπτική της βαρβαρότητας και της υποκρισίας, με την οποία η πλουτοκρατία και τα κόμματά της αντιμετωπίζουν τους εκατοντάδες χιλιάδες άνεργους που δημιουργεί η πολιτική τους, ήταν η συζήτηση χτες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής της πρότασης νόμου που κατέθεσε το ΚΚΕ για τη λήψη άμεσων μέτρων ουσιαστικής προστασίας των ανέργων, οι οποίοι αυξάνονται σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, από την καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων. Επικαιροποιώντας προηγούμενες νομοθετικές παρεμβάσεις του, το ΚΚΕ απαίτησε τα μέτρα αυτά να ισχύουν και για τους αυτοαπασχολούμενους που κλείνουν τα μαγαζιά τους, χτυπημένοι από τη φιλομονοπωλιακή πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και για τους φτωχούς αγρότες που εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη γη τους. ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ. απέρριψαν για πολλοστή φορά την πρόταση του ΚΚΕ, υπεραμυνόμενοι της πολιτικής ενίσχυσης του μεγάλου κεφαλαίου με ζεστό χρήμα και προνόμια, στο όνομα της καταπολέμησης δήθεν της ανεργίας. Η πρόταση νόμου, κατά πάγια πρακτική, δεν τέθηκε σε ψηφοφορία με την επίκληση συνταγματικού κωλύματος.

«Επίκαιρη, αναγκαία και ρεαλιστική η πρόταση του ΚΚΕ» επισήμανε, εισηγούμενος την πρόταση νόμου, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Μαυρίκος, τονίζοντας ότι το πρόβλημα της ανεργίας, σύμφυτο με τον καπιταλισμό, οξύνεται από τις ασκούμενες πολιτικές που στοχεύουν στον πολλαπλασιασμό των κερδών της πλουτοκρατίας.

Ο Γ. Μαυρίκος αναφέρθηκε στις πρόσφατες δηλώσεις της υπουργού Εργασίας Λ. Κατσέλη, σημειώνοντας πως «διαβεβαίωσε ότι μέχρι τον Ιούνη θα περικοπούν κονδύλια για την επιβίωση και όποιες κοινωνικές παροχές», ενώ «περίπου 500 εκατομμύρια θα κοπούν από τα προγράμματα της Εργατικής Εστίας και του ΟΑΕΔ». Επισήμανε ότι «η πρόταση του ΚΚΕ έχει να κάνει με ένα θέμα ιδιαίτερα κρίσιμο», αφού σήμερα, στην κάθε οικογένεια, υπάρχει ένας και δύο άνεργοι, ενώ «αυξάνεται συνεχώς η ανεργία», που «ούτε προσωρινό, ούτε πρόσκαιρο φαινόμενο είναι, αλλά είναι σύμφυτο με το καπιταλιστικό σύστημα».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε πως «κάθε μέρα κλείνουν επιχειρήσεις και απολύονται εργαζόμενοι», ενώ «μέσα από το ξεκλήρισμα μικρομεσαίων επιχειρήσεων και αγροτιάς ο κατάλογος μεγαλώνει». Αναφέρθηκε στα επίσημα στοιχεία για την ανεργία, τονίζοντας πως, παρότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, «αυτοί που αναζητούν δουλειά μέσω ΟΑΕΔ ξεπερνούν τις 600.000», ενώ μόλις «249.000 άτομα παίρνουν επίδομα». Ετσι, «προκύπτει μία διαφορά από ανθρώπους που δεν παίρνουν τίποτε. Στον Καιάδα», αλλά «και αυτοί που παίρνουν επίδομα, αυτό είναι 454,24 ευρώ».

Οπως είπε ο Γ. Μαυρίκος, «η κατάσταση είναι προκλητική όταν την ίδια ώρα διατίθενται δισεκατομμύρια για τους τραπεζίτες», σημειώνοντας ότι «λεφτά υπάρχουν αλλά για τα μονοπώλια και τις πολυεθνικές». Υπενθύμισε επίσης ότι με τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση, «140.000 δικαιούχοι επιδόματος ενοικίου πηγαίνουν στον Καιάδα».

Συνεχίζοντας, ο Γ. Μαυρίκος, τόνισε ότι «είναι παραπάνω από βέβαιο ότι η κυβέρνηση με τον ΣΕΒ αξιοποιούν την ανεργία, ώστε να ασκηθούν πιέσεις προς τους εργαζόμενους», προκειμένου να προωθήσουν «ατομικές συμβάσεις, όρους κάτω από τα μίνιμουμ των κλαδικών συμβάσεων» και «όρους σύγχρονης σκλαβιάς», ώστε «να πολλαπλασιάζονται τα κέρδη των βιομηχάνων και των πολυεθνικών».

«Η ανεργία είναι εφιάλτης, γιατί αυτός που την πληρώνει είναι η εργατική τάξη για την οποία η ανεργία διογκώνεται», επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι «υπάρχει δυνατότητα μέσα από τον προϋπολογισμό να βρεθούν τα χρήματα», με το «να αυξηθεί η φορολογία των επιχειρήσεων στο 45%, ώστε να εξασφαλιστούν χρήματα για να πάρουν οι άνεργοι επίδομα στο 80% του κατώτερου μισθού που δεν μπορεί να είναι μικρότερος από τα 1.400 ευρώ».

Σχολιάζοντας τις περίφημες «ενεργητικές πολιτικές» που ακολουθεί η κυβέρνηση, ο Γ. Μαυρίκος έκανε λόγο για «ζεστό χρήμα στους εργοδότες και από την άλλη φθηνή εργατική δύναμη». Καταλήγοντας, σχολίασε ότι για τους εργαζόμενους «η διέξοδος βρίσκεται στην σύγκρουση με αυτήν την κατάσταση και την ανατροπή της» και στον αγώνα «μέχρι η ίδια η εργατική τάξη να πάρει την εξουσία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ