Πέμπτη 3 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
24ωρο
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΜΙΝΑ ΓΙΑΝΝΟΥ
ΜΙΝΑ ΓΙΑΝΝΟΥ
φωτο

Στην άσβεστη μνήμη της αγαπημένης τους ΜΙΝΑΣ ΓΙΑΝΝΟΥ, η Ρένα Λευκαδίτου και ο Κώστας Παπαντωνίου προσφέρουν στο ΚΚΕ 150 ευρώ, μέσω ΚΟ Παγκρατίου.

***

Στη μνήμη του αγαπημένου της πατέρα ΚΩΣΤΑ ΚΑΜΠΑΝΟΥ (μέλος της ΚΟΒ Πυθαγορείου Σάμου του ΚΚΕ), που «έφυγε» πριν 40 μέρες, η κόρη του Δέσποινα προσφέρει 30 ευρώ για ενίσχυση στο ΚΚΕ. Στο κόμμα που αφιέρωσε όλη του τη ζωή.

***

φωτό

Πέθανε στην Ουγγαρία και κηδεύτηκε στο χωριό «Μπελογιάννης», στις 25 Φλεβάρη 2011, ο καθηγητής Ρωσικής Φιλολογίας και Μαθηματικών ΚΟΝΤΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, όπου ζούσε με την οικογένειά του, πολιτικός πρόσφυγας. Γεννήθηκε στα 1932, στο χωριό Μονόπυλο Καστοριάς. Παιδί, το 1947, μαζί με πολλούς συγχωριανούς του, κατέφυγε στην Αλβανία, για να σωθεί από τους βομβαρδισμούς. Το καλοκαίρι του 1948, παρακολούθησε το Παιδαγωγικό Φροντιστήριο που οργάνωσε η ΕΒΟΠ, στην πόλη Σκόδρα της Αλβανίας. Το Δεκέμβρη του ίδιου χρόνου μαζί με ομάδα παιδιών πέρασε στην Ουγγαρία, όπου συνέχισε να εργάζεται ως ανειδίκευτος δάσκαλος, στους παιδικούς σταθμούς των προσφυγόπουλων και τα καλοκαίρια να παρακολουθεί τα μαθήματα των Παιδαγωγικών Φροντιστηρίων της ΕΒΟΠ. Το 1953, μετά από επιτυχείς εξετάσεις στην ύλη του τετράχρονου Ουγγρικού Διδσκαλείου, πήρε το δίπλωμα του Δασκάλου και την ίδια χρονιά άρχισε να σπουδάζει στην Ανωτάτη Παιδαγωγική Ακαδημία της Βουδαπέστης, απ' όπου πήρε πτυχίο του καθηγητή Ρωσικής Γλώσσας και Φιλολογίας. Το 1963, πήρε το πτυχίο από την Ανωτέρα Παιδαγωγική Ακαδημία του Πετς, του καθηγητή Μαθηματικών, παρακολουθώντας σπουδές με αλληλογραφία. Από το 1958 εργάστηκε ως καθηγητής στο Δημοτικό σχολείο του χωριού «Μπελογιάννης». Επί 40 χρόνια ο Παναγιώτης δίδαξε στα Ελληνόπουλα του χωριού, Ελληνικά, Ρωσικά και Μαθηματικά. Για το διδακτικό και παιδαγωγικό του έργο τιμήθηκε από το υπουργείο Παιδείας της ΛΔ Ουγγαρίας με αρκετές διακρίσεις. Εκατοντάδες μαθητές του θα τον θυμούνται για πάντα.

ΚΟΝΤΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΚΟΝΤΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Στη μνήμη του, ο Χρήστος και η Γλυκερία Τσιντζιλώνη προσφέρουν 50 ευρώ στην ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, 50 ευρώ στον «Ριζοσπάστη» και 50 ευρώ στο περιοδικό «Ελληνισμός» των Ελλήνων Πολιτικών Προσφύγων Ουγγαρίας.

***

φωτο

Στις 14 Φεβρουαρίου «έφυγε» από κοντά μας η αγωνίστρια δασκάλα ΑΣΠΑΣΙΑ ΑΝΘΟΥΛΗ -Λάζαρη. Σε όλη της τη ζωή παρέμεινε πιστή στις αξίες και τα ιδανικά του κομμουνισμού. Στάθηκε πάντα δίπλα στο ΚΚΕ.

Στη μνήμη της, ο σύζυγός της ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΘΟΥΛΗΣ, οι κόρες της, οι συγγενείς της και οι φίλοι της προσφέρουν στο ΚΚΕ 600 ευρώ, μέσω ΚΟΒ ΦΜΣ 2 Αχτίδας ΑΕΙ - ΤΕΙ.

***

Τον Ιούνη του 1949 στη θέση Γηροκομείο Πάτρας, εκτέλεσαν 20 παλικάρια κομμουνιστές (17 άνδρες μέχρι 30 χρόνων και 3 κοπέλες) από την ανταρτομάνα Κουνινά Αιγιαλείας. Καταδικάστηκαν όλοι τους σε θάνατο από το στρατοδικείο της Πάτρας του τότε ξενόδουλου ελληνικού κράτους. Το αμάρτημά τους γιατί βγήκαν στο ΔΣΕ, για να παλέψουν εναντίον των Αγγλων ιμπεριαλιστών, ντόπιων φασιστοειδών και διλοχιτών. Για να παλέψουν για μια Ελλάδα απαλλαγμένη από ξένα και ντόπια αφεντικά, για μια δίκαιη κοινωνία, για το σοσιαλισμό. Οι εκτελεσθέντες είναι οι: Διαμαντής Γεώργιος, Αβραμόπουλος Ντίνος, Αθανασίου Αθανάσιος, Αθανασίου Τάσος, Αθανασίου Παναής, Αλεξόπουλος Αθανάσιος Αλεξόπουλος Γεώργιος, Αλεξόπουλος Αλέξης, Κατσιδήμα Σταθούλα, Μπαλικούρας Στάθης, Μπαλικούρας Ζαφείρης, Παναγόπουλος Μιχάλης, Σπηλιωτόπουλος Θανάσης, Φειδάκης Γεώργιος, Φιλιπποπούλου Ανθή, Φιλιπποπούλου Μαρία, Χριστοδουλόπουλος Παναγιώτης, Χριστόπουλος Αποστόλης.

ΑΣΠΑΣΙΑ ΑΝΘΟΥΛΗ - Λάζαρη
ΑΣΠΑΣΙΑ ΑΝΘΟΥΛΗ - Λάζαρη
Στη μνήμη τους , ο Μιχάλης Διαμαντής και ο Ηλίας Αλεξόπουλος προσφέρουν στο τιμημένο ΚΚΕ 150 ευρώ.

Ακόμα, στη μνήμη του ΓΙΑΝΝΗ ΧΕΛΑΚΗ, αντάρτη του ΔΣΕ, ο Θανάσης Χελάκης προσφέρει 50 ευρώ.

Στη μνήμη του ΛΕΩΝΙΔΑ ΞΗΡΟΥ, η Διαμάντω Ξηρού προσφέρει 20 ευρώ.

Στη μνήμη του ΠΑΠΑΛΕΩΝΙΔΟΠΟΥΛΟΥ ΜΙΧΑΛΗ, αντάρτη του ΔΣΕ, ο Θανάσης Παπαλεωνιδόπουλος προσφέρει 20 ευρώ.

Στη μνήμη του ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ, αντάρτη του ΔΣΕ, ο Πάνος Σπηλιωτόπουλος προσφέρει 30 ευρώ.

***

Στη μνήμη των ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΤΑΣΟΥ, ΘΑΝΑΣΗ και ΠΑΝΑΗ, ο Δημήτρης Λαμπρόπουλος 20 ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ