Σάββατο 5 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΑΜΕΙΟ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Δανεισμός με τη συγκατάθεση της ΑΔΕΔΥ

Στη «λύση» του δανεισμού του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) εμμένει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, έχοντας τη στήριξη της πλειοψηφίας της ΑΔΕΔΥ. Αυτό φάνηκε και στη χθεσινή συνάντηση της τριτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης με τον αναπληρωτή υπουργό Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνη, και τον υφυπουργό Οικονομικών, Φ. Σαχινίδη. Στην ίδια «λύση» περιλαμβάνεται η πρόταση το ελληνικό Δημόσιο, αντί για επιχορήγηση, να δώσει μια «ακάλυπτη επιταγή», όπως προκύπτει και από τα λεγόμενα των εκπροσώπων των δύο υπουργείων. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση προωθεί την επιβάρυνση των συμβασιούχων με την επιβολή υποχρεωτικής εισφοράς στο ΤΠΔΥ.

Υπενθυμίζεται ότι το ΤΠΔΥ αντιμετωπίζει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα, λόγω της πολιτικής καταλήστευσης των αποθεματικών των Ταμείων και των αντιασφαλιστικών πολιτικών, συνολικά, που εφαρμόζουν εδώ και δεκαετίες οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου. Αυτή τη στιγμή εκτιμάται ότι υπάρχουν 36.000 εκκρεμείς αιτήσεις για την παροχή εφάπαξ, για τις οποίες απαιτείται το ποσό των 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Αναλυτικά στη χθεσινή συνάντηση η κυβέρνηση πρότεινε, χωρίς να δώσει τις αναγκαίες διευκρινίσεις, τα εξής: Το ΤΠΔΥ να δανειστεί 250 εκατομμύρια ευρώ από το ταμείο επικούρησης (ΤΕΑΔΥ), να δώσει το κράτος ένα ομόλογο ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ, και να επιβληθούν εισφορές στους συμβασιούχους που απασχολούνται στο Δημόσιο. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση αρνείται να επιχορηγήσει τις ανάγκες του Ταμείου στο σύνολό τους. Για να δικαιολογηθεί, ισχυρίζεται ότι «η πολιτεία δεν έχει καμία υποχρέωση στο Ταμείο», όπως είπε στη συνάντηση ο υφυπουργός Οικονομικών. Αντί, λοιπόν, για επιχορήγηση, προκρίνει το δανεισμό, υπονομεύοντας παραπέρα το ΤΠΔΥ.

Για το ομόλογο που θα δώσει, δε διευκρινίζει πότε θα αποπληρωθεί στους δικαιούχους, ενώ δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα υπάρξει αποπληρωμή. Σε συζήτηση που έγινε για το ποιες εγγυήσεις μπορούν να δοθούν ώστε να μην κινδυνέψει και το ΤΕΑΔΥ, αν το ΤΠΔΥ αδυνατεί να αποπληρώσει το δάνειο, ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας είπε: «Δεν υπάρχει καμιά εγγύηση σε μια χώρα που χρεοκοπεί». Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι αποτελεί τουλάχιστον εκμετάλλευση των συμβασιούχων η υποχρεωτική καταβολή εισφορών για κάτι που κατά πάσα πιθανότητα δεν πρόκειται να τους δοθεί ποτέ. Η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ έχει αποδεχθεί την ουσία της πρότασης, που είναι ο δανεισμός του ΤΠΔΥ, και το μόνο που κάνει είναι να συζητά μέρη αυτής της πρότασης.

Οι ταξικές δυνάμεις έχουν επανειλημμένως καταγγείλει την αντιασφαλιστική πολιτική των κυβερνήσεων, αλλά και τη στάση της πλειοψηφίας της ΑΔΕΔΥ, και απαιτούν το κράτος να επιχορηγήσει στο σύνολό τους τις ανάγκες του ΤΠΔΥ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ