Πέμπτη 10 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΑΡΙΣΑΣ
Κίνδυνος «λουκέτου»... χωρίς χρηματοδότηση

Η πολιτική δραστικών περικοπών στις δημόσιες δαπάνες, που εφαρμόζει η κυβέρνηση στο πλαίσιο του Μνημονίου με την τρόικα, προκαλεί συντριπτικά πλήγματα και στον πολιτισμό, που ουσιαστικά καλείται να λειτουργήσει χωρίς κρατική χρηματοδότηση, με αποτέλεσμα όλες, σχεδόν, οι επιχορηγούμενες πολιτιστικές δραστηριότητες να βρίσκονται «σε αναστολή».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λάρισας, που, λόγω μη χρηματοδότησης, αδυνατεί ακόμα και να πληρώσει τα βασικά λειτουργικά της έξοδα, (λογαριασμοί ΔΕΗ, ΟΤΕ, φυσικού αερίου, ΕΛΤΑ), ενώ κάποια μικροέξοδα τα καλύπτουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι από την τσέπη τους.

Οι αρμόδιοι της βιβλιοθήκης απευθύνθηκαν, πολλάκις, στη Διεύθυνση Βιβλιοθηκών και Γενικών Αρχείων του Κράτους, ζητώντας λύση, αλλά «φωνή βοώντος εν τη ερήμω». Απευθύνθηκαν και στη Διεύθυνση Οικονομικών Υποθέσεων, ζητώντας οικονομική βοήθεια, ώστε να εξασφαλιστεί η λειτουργία της βιβλιοθήκης, αλλά η απάντηση που πήραν είναι αρνητική.

Στο απαντητικό έγγραφο που έλαβαν αναφέρεται: «Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις θα πρέπει, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, να προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του 2011 ως ύψος επιχορήγησης αυτό που σας έχει καθοριστεί από την αρμόδια Διεύθυνση για το έτος 2010, δηλαδή μηδέν»!

Ετσι, η βιβλιοθήκη Λάρισας, που, πάνω από μισό αιώνα, έχει πολύτιμη προσφορά και που, εντός του 2011, είχε προγραμματιστεί η μεταφορά της σε άλλο κτίριο, προκειμένου ν' αναβαθμιστεί η λειτουργία της, κινδυνεύει, τώρα, να «κλείσει», στερώντας από τους Λαρισαίους τη δυνατότητα να διαβάσουν ένα βιβλίο, μια παλιά εφημερίδα και ό,τι άλλο τους ενδιαφέρει, που μόνον σ' αυτήν μπορούν να βρουν...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ