Πέμπτη 10 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
ΓΟΥΙΛΙΑΜ ΜΟΝΑΧΑΝ
London Boulevard

Οι συνθήκες οικονομικής απελπισίας στρώνουν το έδαφος στο οργανωμένο έγκλημα για να κάνει μπίζνες και να βγάζει λεφτά. Και η οικονομική απελπισία βασιλεύει, καλύπτει πια τη συντριπτική επιφάνεια της Ευρωένωσης. Προς στιγμήν πιστέψαμε - αφελώς βέβαια - ότι η ταινία ενδιαφερόταν να αναδείξει και την προαναφερθείσα κοινωνική διάσταση η οποία εγγράφεται καθαρά στο φιλμ υπό τύπον σχολιασμού και καταγγελίας και συνθέτει το κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον εντός του οποίου τοποθετείται η κοινότοπη ερωτική ιστορία, με πρωταγωνιστές την Κίρα Νάιτλι και τον Κόλιν Φαρέλ, δύο από τους σημαντικούς κράχτες του starsystem των καιρών.

Πανέμορφη η φωτογραφία αποκαλύπτει ένα νυχτερινό Λονδίνο με κίβδηλη λάμψη. Σε κάθε στροφή του δρόμου εικόνες αστικής εξαθλίωσης που λες και βγαίνουν από τα τέλη του 19ου αιώνα, αναβαθμισμένες σε ό,τι αφορά στην όψη. Υποβαθμισμένες γειτονιές, κέντρα νυχτερινά που στεγάζουν σεξ, ναρκωτικά, όπλα και οργανωμένο έγκλημα. Στους δρόμους φιγούρες λιωμένες από τη μιζέρια και το αδιέξοδο, άστεγοι θλιβερές σκιές, νεαροί αδίστακτοι με πλάτες δυνατών. Σίγουρο εισόδημα μόνο από μαφιόζικες συμμορίες που τροφοδοτούνται από την ανεργία που σπάει κόκαλα στα πλαίσια ενός συστημικά οργανωμένου υπόκοσμου που το κράτος φαίνεται να ανταγωνίζεται. Και η βία κάθε φορά έρχεται απροειδοποίητα.

«Μη θέλεις να γίνω γκάνγκστερ γιατί αν γίνω εσένα θα σκοτώσω πρώτο και θα σε κλέψω» απαντά ο Μίτσελ στον Γκαντ, τον σούπερ μπος, που του προτείνει να δουλέψει γι' αυτόν με άριστες αποδοχές. Ο Μίτσελ κάθισε στη φυλακή τρία χρόνια, πλήρωσε για κάτι που αυτός δεν έκανε. Δε μίλησε, δεν κατέδωσε. Αυτό τον ανεβάζει στα μάτια του πρώην σιναφιού. Γιατί ο σκληρός απέξω και μαλακός μέσα Μιτς - που στη φυλακή διάβασε και Ρίλκε - είναι αποφασισμένος να ζήσει έντιμα. Να δουλεύει όπως όλος ο κόσμος σε μια νορμάλ δουλίτσα με ένα νορμάλ μισθό. Δέχεται να γίνει κάτι σαν «σεκιούριτι εφ' όλης της ύλης» της αποτραβηγμένης από τα κοσμικά, σούπερ σταρ Σαρλότ, που ερωτεύεται. Ο άνθρωπος θέλει να αγιάσει αλλά δεν τον αφήνει ο μαφιόζος Γκαντ. Τον εκβιάζει απειλώντας τη ζωή αγαπημένων του προσώπων, της μανιακής αδελφής του και ενός αστέγου, φίλου του καρδιακού, που δολοφονείται εν ψυχρώ κάτω από μια γέφυρα από ένα 16χρονο αλητήριο με οξυζεναρισμένο μαλλί, μια αυριανή ελπίδα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου από το γκέτο που ο Γκαντ επένδυσε πάνω του.

Η ταινία, ένα παστίς από προϋπάρχουσες του είδους, θρίλερ με μπόλικη δόση ερωτικού ρομάντζου, πορεύεται στα παράλληλα μέτωπα που άνοιξε. Σε πολλά σημεία είναι άνευρη και βαρετή με μια αίσθηση ότι κάτι λείπει... ίσως κάτι στην ατμόσφαιρα ή στη χημεία...

Είναι η πρώτη σκηνοθετική δουλειά του Αμερικανού - από τη Βοστόνη - Γουίλιαμ Μόναχαν, που είναι και παραγωγός της και που έχει βραβευτεί με Οσκαρ για το σενάριο του φιλμ του Μάρτιν Σκορτσέζε «The Departed». Το «London Boulevard» στηρίζεται κατά βάση σε στοιχεία και σχήματα της ομότιτλης νουβέλας του 2001 του πολυγραφότατου Ιρλανδού συγγραφέα αστυνομικών μυθιστορημάτων Ken Bruen. Η νουβέλα του Bruen ξεπατικώνει τις δομικές σταθερές του περίφημου φιλμ του Μπίλι Γουάιλντερ του 1950, «Sunset Boulevard». Ο σκηνοθέτης Μόναχαν κράτησε - όπως φαίνεται - μόνο τον λειτουργικό πυρήνα της ιστορίας. Αντικατέστησε τη γερασμένη και ξεχασμένη ντίβα του κινηματογράφου, με τη νεαρή, εύθραυστη κι ευάλωτη Σαρλότ, ένα τοπ φωτομοντέλο και μια σταρ του σινεμά που κυνηγούν οι παπαράτσι, ενώ στο ρόλο του πιστού της Γερμανού οικονόμου έβαλε ένα πρώην παιδί των λουλουδιών, αποτυχημένο ηθοποιό, που όμως αναβάθμισε τις «δεξιότητες» που απαιτεί το πόστο του έμπιστου που τα πάντα πληροί σε ένα περιβάλλον που για να επιβιώσει κάποιος αναγκάζεται ή να υποτάσσεται στις θελήσεις του υπάρχοντος οργανωμένου εγκλήματος ή να κάνει δικιά του δουλειά, δική του ανταγωνιστική συμμορία. Το ηθικό δίδαγμα δε θα μπορούσε εντέλει να είναι άλλο από: Σκότωσέ τους πριν προλάβουν να σε σκοτώσουν...

Παίζουν: Κόλιν Φαρέλ, Κίρα Νάιτλι, Αννα Φρίελ, Ντέιβιντ Θίουλις, Ρέι Γουίνστοουν, Μπεν Τσάπλιν, κ.ά.

Παραγωγή: ΗΠΑ, Βρετανία (2010).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ