Πέμπτη 10 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ «ΠΡΟΠΤΩΧΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ»
Διευκολύνει τις εξαγορές επιχειρήσεων

Τη διευκόλυνση των διαδικασιών ενσωμάτωσης «προβληματικών» επιχειρήσεων από μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους με ευνοϊκούς όρους, παρέχει η κυβέρνηση, με το νομοσχέδιο για την «Προπτωχευτική Διαδικασία Εξυγίανσης και λοιπές διατάξεις». Διαδικασίες που παράλληλα στοχεύουν στην επιτάχυνση της συγκέντρωσης κεφαλαίων από τις μεγάλες και οικονομικά πιο εύρωστες επιχειρήσεις.

Στην πραγματικότητα, με πρόσχημα τη διάσωση «βιώσιμων» επιχειρήσεων, η κυβέρνηση δίνει σε επιχειρηματικούς ομίλους τη δυνατότητα να εξαγοράσουν επιχειρήσεις που βρίσκονται ένα βήμα πριν την πτώχευση, με τη σύμφωνη γνώμη των πιστωτών να προχωρήσουν σε διαγραφή μέρους των οφειλών.

Σ' αυτή την περίπτωση, βέβαια, όταν στους «πιστωτές», υπό την έννοια όσων διεκδικούν οφειλές από την υπό πτώχευση επιχείρηση, δεν είναι μόνο τράπεζες, αλλά μπορεί να είναι και εργαζόμενοι, ασφαλιστικά ταμεία κλπ., ο καθένας αντιλαμβάνεται με τι ισοδυναμεί η «διάσωση» της επιχείρησης, με την εξαγορά της ώστε οι «πιστωτές» να ικανοποιηθούν «μερικώς» και συμφωνώντας να διαγράψουν την υπόλοιπη οφειλή, όπως αναφέρεται στα παραδείγματα που παρουσίασε χτες στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Μεταξύ άλλων με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι δίνεται η δυνατότητα δέσμευσης των μη συναινούντων πιστωτών και περιλαμβάνονται και κριτήρια για την επικύρωση της συμφωνίας με τρόπο ώστε να διασφαλίζεται πως οι πιστωτές «να μην περιέρχονται σε χειρότερη θέση από αυτήν στην οποία θα βρίσκονταν αν ο οφειλέτης πτώχευε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ