Παρασκευή 12 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ Ν. ΜΑΖΙΩΤΗ
Απέβαλε τον κατηγορούμενο ο πρόεδρος!

Σε παρωδία, όπως όλα δείχνουν, εξελίσσεται η δίκη του 29χρονου ΝίκουΜαζιώτη στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών για την τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού στο γκαράζ του υπουργείου Ανάπτυξης το Δεκέμβρη του 1997, ενέργεια που ο ίδιος αποδέχεται και θεωρεί ένδειξη συμπαράστασης στους κατοίκους του Στρυμονικού Κόλπου, οι οποίοι αγωνίζονταν τότε για να μην εγκατασταθεί μεταλλουργία χρυσού από την πολυεθνική εταιρία TVX GOLD στην περιοχή τους.

Χτες η δίκη διακόπηκε εκ νέου για τη Δευτέρα, προκειμένου να συνεχιστεί με διορισμένους από το δικαστήριο συνηγόρους υπεράσπισης, αυστηρά ελεγμένο ακροατήριο (ο έλεγχος θα ξεκινά από την είσοδο ακόμα του δικαστικού μεγάρου) και χωρίς την παρουσία του βασικού της παράγοντα, δηλαδή του κατηγορουμένου! Ομως, η εφαρμογή διαδικασιών αυτής της μορφής και μάλιστα από ένα τακτικό δικαστήριο δευτέρου βαθμού, κατά την εκδίκαση υπόθεσης με πολιτικό κυρίως υπόβαθρο, παραπέμπει σε σύνδρομα αντεκδίκησης, που μάλλον διακατέχουν την κατ' επίφαση ευνομούμενη πολιτεία, καταστρατηγεί το δικαίωμα του κατηγορουμένου για δίκαιη δίκη, ενώ θέτει εν αμφιβόλω και την όποια δικαστική κρίση.

Την αποβολή του κατηγορουμένου Ν. Μαζιώτη από τη δικαστική αίθουσα μέχρι το τέλος της δίκης του, αποφάσισε χτες ο πρόεδρος του δικαστηρίου Αναστ. Πράσσος. Αιτία προφανώς μια ακόμα «έκρηξή» του, αυτή τη φορά εναντίον των δικηγόρων Θεόδ. Αγγελή, Κωνστ. Αγγούρη και Κωνστ. Ανθόπουλου, που διόρισε το δικαστήριο για να τον υπερασπιστούν. «Δεν αναγνωρίζω κανένα εγκάθετο δικηγόρο», τους είπε. «Το καλό που σας θέλω, μην αποδεχτείτε το διορισμό σας. Δεν είναι δικαστήριο αυτό, είναι στρατοδικείο». Και όταν οι συγκεκριμένοι δικηγόροι αποδέχτηκαν το διορισμό τους, ξέσπασε: «Είστε μεγάλα ανδρείκελα φασιστικού δικαστηρίου. Είστε ανάξιοι δικηγόροι. Είστε αποτυχημένοι». «Ντροπή σας!», τους φώναξαν και ορισμένοι φίλοι του από το ακροατήριο. «Δεν αποδέχομαι τους δικηγόρους», κατέληξε ο κατηγορούμενος. «Θέλατε να τελειώσετε τη δίκη σε μια μέρα. Τώρα θα σας πάω τέσσερις - πέντε».

Μετά την εξέλιξη αυτή, δεν είναι βέβαιο αν η δίκη θα συνεχιστεί ομαλά τη Δευτέρα, καθώς διακόπηκε για να ενημερωθούν οι διορισμένοι συνήγοροι υπεράσπισης σχετικά με την εκδικαζόμενη υπόθεση, πράγμα διόλου απλό, αφού δεν έχουν παρακολουθήσει τη μέχρι τώρα διαδικασία. Σε ανάλογη περίπτωση διορισμού (αφορούσε τον εισαγγελέα της έδρας στην υπόθεση Γιαννόπουλου - Κατριβάνου), η δίκη είχε οδηγηθεί σε αναβολή. Εκτός και αν ισχύουν δύο μέτρα και δύο σταθμά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ