Κυριακή 14 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κρατική βία και καταστολή για τον εχθρό λαό

  Το νομοσχέδιο για την «τρομοκρατία», καθώς και αυτό για τους μετανάστες,  που ετοιμάζονται για κατάθεση στη Βουλή, αποτελούν εξαρτήματα της συνεχώς εντεινόμενης επίθεσης ενάντια στα  δημοκρατικά δικαιώματα και τις πολιτικές ελευθερίες  

«Παραμένουμε σε αυτή τη θέση. Η αρμόδια επιτροπή ολοκληρώνει το έργο της. Πιστεύουμε ότι σύντομα τα αρμόδια υπουργεία θα είναι σε θέση να προωθήσουν το σχετικό νομοσχέδιο στην επιτροπή της Βουλής». Αυτά δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας για το νομοσχέδιο που θα αφορά -κατά την κυβέρνηση- την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας. Ενός νομοσχεδίου που με πρόσχημα το χτύπημα της τρομοκρατίας, θεσμοθετεί την πάταξη των ατομικών ελευθεριών των πολιτών.

«Παραμένουμε σε αυτή τη θέση». Είναι, πραγματικά, αξιοσημείωτη η σταθερότητα της κυβέρνησης σε αυτό, αλλά και σε αλλά εξ ίσου σοβαρά θέματα. Οπως αυτό του νομοσχεδίου για τους μετανάστες, του οποίου οι διατάξεις έχουν χαρακτηριστεί ανεφάρμοστες ακόμα και από τον «Συνήγορο του Πολίτη». Διατάξεις με ρατσιστικό περιεχόμενο που δείχνουν την επιμονή της κυβέρνησης στη μηδενική πολιτική μετανάστευσης. Αποκαλύπτουν την πολιτική της βούληση που θέλει τη «νομιμοποίηση» των μεταναστών στο περιθώριο της ελληνικής κοινωνίας. Το νομοσχέδιο την ερχόμενη βδομάδα θα κατατεθεί για ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής.

Σταθερά στην επιβολή άγριας καταστολής...

Εχει προηγηθεί η σταθερότητα της κυβέρνησης στην προώθηση της στενότερης αστυνομικής και δικαστικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, στην υλοποίηση του ηλεκτρονικού φακελώματος, της υλοποίησης της συνθήκης Σένγκεν, της συνθήκης για την Ευροπόλ, η μεταφερόμενη ευρωαστυνομία... Δεν πρέπει να παραλείψουμε το χτύπημα εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, που έχουν διαμορφώσει ασφυκτικές συνθήκες σε πολλούς χώρους δουλιάς.

Σταθερότητα στη συστηματική, ύπουλη διάβρωση των δημοκρατικών κατακτήσεων της ελληνικής κοινωνίας. Σταθερότητα της κυβέρνησης στη δημιουργία εκείνου του πλέγματος αντιδραστικών νόμων και πρακτικών που, στην ουσία, καταργούν το σύστημα προστασίας και αυτών των αστικών ελευθεριών. Φαίνεται ότι σκοπός της άρχουσας τάξης και της κυβέρνησης είναι η δημιουργία καθεστώτος αυταρχίας. Η τελευταία αποτελεί κομμάτι της παγκόσμιας αυταρχίας που ήδη καθιερώνεται μέσω διακρατικών συνθηκών, διεθνών οργανισμών οικονομικής και... άλλης ολοκλήρωσης όπως είναι η ΕΕ, το ΝΑΤΟ. Μέσα στο παιχνίδι αυτό είναι και ο ΟΗΕ. Πρόσφατα στο Παλέρμο της Ιταλίας υπογράφτηκε σύμβαση η οποία με πρόσχημα την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος παγκοσμιοποιεί την παραβίαση ατομικών ελευθεριών.

... με στόχο το λαό

Στόχος είναι ο κόσμος να αισθάνεται μια απειλούμενη κρατική βία εναντίον του. Αυτή η «δαμόκλειος σπάθη» θα κρέμεται πάνω από τα κεφάλια όλων όσοι αντιδρούν στην κατεστημένη τάξη πραγμάτων, αλλά και όσων θέλουν μια καλύτερη ζωή ή παλεύουν κατά των επιπτώσεων που έχουν οι αντιλαϊκές πολιτικές. Στο στόχαστρο του όπλου του εγχώριου, αλλά και του παγκόσμιου εξουσιαστή μπαίνουν όλοι όσοι αγωνίζονται για την ανατροπή της καθεστηκυίας τάξης πραγμάτων.

Χαρακτηριστικές είναι οι ρυθμίσεις που ετοιμάζονται με το πρόσχημα της πάταξης της τρομοκρατίας. Εδώ πρέπει να τονιστεί η αμέριστη συμπαράσταση του Αμερικανού πρέσβη Νίκολας Μπερνς στην κυβέρνηση γι' αυτό το ζήτημα. Αλλωστε, υπεύθυνοι της αμερικανικής κυβέρνησης είχαν ζητήσει επανειλημμένα την ενίσχυση του νομοθετικού πλαισίου. Και φυσικά «απαιτείται διεθνής συνεργασία» κατά τον Ν. Μπερνς. Είναι γνωστό ότι στα αμερικανικά λεξικά η λέξη τρομοκρατία περιλαμβάνει εθνικοαπελευθερωτικά και πολιτικά κινήματα αλλά και κράτη που δε θέλουν να μπουν με... το στανιό στο παγκόσμιο μαντρί της υπερδύναμης. Οι αμερικανικές εκθέσεις για την τρομοκρατία στην Ελλάδα περιλάμβαναν φωτογραφίες με αντιΝΑΤΟικές κινητοποιήσεις.

«Δεν είναι νομικό το θέμα», μας υπογράμμισε ο δικηγόρος Σπύρος Φυτράκης, μέλος της συντονιστικής επιτροπής της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη». «Για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας υπάρχει πλήρες νομικό πλαίσιο», προσθέτει. «Με το νέο πλαίσιο περιστέλλονται βασικά δικονομικά δικαιώματα, αλλά και συνταγματικά κατοχυρωμένες ελευθερίες. Οσον αφορά τα πρώτα υπάρχει πρόβλεψη να καταργηθεί η δυνατότητα ελέγχου των πληροφοριών των μαρτύρων και να εισαχθούν αποδεικτικά μέσα που θα προσβάλουν την αξιοπρέπεια του κατηγορούμενου. Γίνεται προσπάθεια να καταργηθεί ένα πλαίσιο διατάξεων που τυποποιείται στο σύστημά μας ως δίκαιη δίκη. Από την άλλη υπάρχει κατεύθυνση κατάργησης του μεικτού ορκωτού συστήματος (ένορκοι), σύστημα που καθορίζεται από το Σύνταγμα με ειδική μνεία στα πολιτικά αδικήματα, τα οποία δικάζονται από τα μεικτά ορκωτά δικαστήρια».

Στην ουσία «η κατεύθυνση ότι τα νομοθετήματα αφορούν το οργανωμένο λεγόμενο έγκλημα αποβλέπει να αποπολιτικοποιήσει τα πολιτικά αδικήματα και να περιορίσει τον ελεύθερο πολιτικό και κοινωνικό διάλογο και τις ελευθερίες των πολιτών», τόνισε ο Σ. Φυτράκης.

Μεταναστευτικό νομοσχέδιο

Οσον αφορά το νομοσχέδιο για τους μετανάστες, η κυβέρνηση προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στην πρόληψη και την καταστολή, αλλά η πλάστιγγά της γέρνει προς τη δεύτερη. «Στην ουσία η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να προχωρήσει στην αναγκαία προϋποθεση για την αντιμετώπιση του ζητήματος, που είναι η νομιμοποίηση των μεταναστών που ζουν σήμερα στη χώρα μας και η παροχή σε αυτούς ίσων δικαιωμάτων και υποχρεώσεων στον εργασιακό τομέα, στις κοινωνικές παροχές κλπ.», μάς τόνισε ο δικηγόρος Δημήτρης Καλτσώνης, μέλος της συντονιστικής επιτροπής της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη».

Συγκεκριμένα το νομοσχέδιο αντιμετωπίζει τη μετανάστευση σαν έγκλημα, διατηρώντας την ακραία ποινικοποίηση παραβάσεων διοικητικού χαρακτήρα. Επιδεινώνεται το καθεστώς αποκλεισμού τού χωρίς χαρτιά μετανάστη από κάθε πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες, επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, δομές υγείας και ασφάλισης. Εξαιρεί ρητά τους, χωρίς χαρτιά, μετανάστες από την προστασία βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων και επιλέγει μια λύση μερικής νομιμοποίησης, που θα κρατήσει στην «παρανομία» μεγάλο αριθμό μεταναστών, διατηρώντας αλλά και συντηρώντας τα κυκλώματα εκμετάλλευσης των μεταναστών. «Στην ουσία η κυβέρνηση θέλει να κρατήσει ανοιχτή την παράνομη - «μαύρη» αγορά εργασίας» προσθέτει ο Δ. Καλτσώνης. Παράλληλα, εισάγει καταδοτικές διατάξεις απειλώντας με ποινικές κυρώσεις όσους πολίτες δεν καταδίδουν τους παράνομους μετανάστες στις αρχές.

Η αντιμετώπιση των πολιτικών προσφύγων είναι χειρότερη. Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης από 24,5%, που ήταν το ποσοστό έγκρισης αιτήσεων χορήγησης πολιτικού άσυλου το 1995, φτάσαμε στο 9,7% το πρώτο εξάμηνο του 2000.

Τα παραπάνω δείχνουν ένα σοβαρό κίνδυνο και την προσπάθεια της άρχουσας τάξης να επιβάλλει τη «σιγή των ταξικών όπλων». Τα τελευταία, όμως, συνεχίζουν να ηχούν. Είναι γεγονός ότι τα περισσότερα από αυτά τα μέτρα έχουν γίνει νόμοι και άλλα θα γίνουν. Αυτό δε σημαίνει ότι είναι αποδεκτά και θα εφαρμοστούν. Μπορεί η άρχουσα τάξη να κυβερνά, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι «κάνει παιχνίδι» χωρίς αντίπαλο. Και αντίπαλός της είναι κάθε δημοκράτης πολίτης που ανεξάρτητα από τις πολιτικές του πεποιθήσεις παλεύει μέσα από τους ενωτικούς λαϊκούς αγώνες, για να αποτραπούν οι αρνητικές εξελίξεις, αλλά και για να ανοίξει ο δρόμος, για να έρθει το επίπεδο των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών στο ύψος των σημερινών απαιτήσεων.


Γ.Α.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ