Παρασκευή 11 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ισοτιμία απαιτεί άλλη εξουσία

Σε φοιτήτριες και φοιτητές στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, μίλησε χτες η Αιμιλία Αγκαβανάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

Εκδήλωση για τα προβλήματα των νέων γυναικών και την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ έκαναν χθες οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας (την 8η Μάρτη). Η πείρα των Οργανώσεων από τις περιοδείες και τις συζητήσεις επιβεβαιώνει ότι στις νέες και τους νέους συνυπάρχουν η άγνοια και η διάθεση για συζήτηση σχετικά με την ανισοτιμία και τις επιπτώσεις της. Επιβεβαιώνει την ανάγκη να συνεχιστούν οι πρωτοβουλίες, ιδιαίτερα σε μια σχολή όπως η Πάντειος, στην οποία αναπαράγονται αστικές και μικροαστικές αντιλήψεις για την ανισοτιμία των γυναικών.

Στην ομιλία της η Αιμιλία Αγκαβανάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, στάθηκε στην ιστορία της μέρας αυτής, που σκόπιμα αποσιωπάται για να διαστρεβλώνεται ο χαρακτήρας της. Τόνισε ιδιαίτερα ότι, με πρόσχημα την κρίση, οι όποιες κατακτήσεις σήμερα σαρώνονται και οι γυναίκες μαζί με τη νεολαία αποτελούν τα μεγαλύτερα θύματα της επίθεσης του κεφαλαίου. Οι εργαζόμενες πλήττονται πρώτες από τα αντεργατικά μέτρα, την ανεργία, την καταδίωξη της μητρότητας από την εργοδοσία. Το βάρος που επωμίζονται στη φροντίδα των μικρών παιδιών και των ηλικιωμένων πολλαπλασιάζεται λόγω της συρρίκνωσης κοινωνικών παροχών και υπηρεσιών. Οι σημερινές φοιτήτριες θα βρεθούν σύντομα μπροστά σε αυτά τα προβλήματα, όσο μακρινά κι αν τους φαίνονται σήμερα.

Η πάλη για ισοτιμία ανάμεσα στα δύο φύλα συνδέεται με την πάλη για άλλη κοινωνία, με την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης. Στον καπιταλισμό, σε ένα σύστημα εκμεταλλευτικό και ανισότιμο, οι «ίσες ευκαιρίες» που υπόσχονται στις γυναίκες σημαίνουν στην πράξη ισοπέδωση των ιδιαιτεροτήτων και των αναγκών τους, σημαίνουν εξίσωση προς στα κάτω για τα δικαιώματα και των δύο φύλων. Η Αιμιλία Αγκαβανάκη υπογράμμισε, τέλος, την ανάγκη οι νέες να συμβάλουν στο χτίσιμο μιας πλατιάς λαϊκής συμμαχίας με κατεύθυνση ανατροπής αυτού του συστήματος. Μιας συμμαχίας που θα ανοίξει το δρόμο για την εργατική εξουσία και θα τσακίσει το πρόβλημα της γυναικείας ανισοτιμίας από τη ρίζα του.


ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στις σχολές για τη Μέρα της Γυναίκας (2011-03-09 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις για τη Μέρα της Γυναίκας (2009-03-11 00:00:00.0)
Εκδήλωση για την Ηλέκτρα Αποστόλου (2007-07-24 00:00:00.0)
Για τη γυναίκα του μόχθου (2006-05-03 00:00:00.0)
Στον τηλεοπτικό «902» (2006-03-08 00:00:00.0)
Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ (2002-06-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ