Παρασκευή 11 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ - ΟΙΥΕ
Ζητά άμεση συνεδρίαση της Ομοσπονδίας με πρόταση για απεργία

Το αίτημα της ΔΑΣ - ΟΙΥΕ υπογράφουν κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία, καθώς και σωματειακές επιτροπές του εμπορίου και των υπηρεσιών

Την άμεση σύγκληση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ) με την πρόταση για απεργιακή κινητοποίηση μέσα στο Μάρτη, ζητά με επιστολή της η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία - ΟΙΥΕ» προς τον πρόεδρο, γενικό γραμματέα, Εκτελεστική Επιτροπή - ΔΣ ΟΙΥΕ, την οποία συνυπογράφουν κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία καθώς και σωματειακές επιτροπές.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΔΑΣ - ΟΙΥΕ έχει ως εξής:

«Η κυβέρνηση, η ΕΕ έχει εξοπλίσει τους εργοδότες, το μεγάλο κεφάλαιο με ένα βάρβαρο αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο το επόμενο διάστημα θα το ενισχύσουν με νέα αντεργατικά νομοθετήματα.

Η καπιταλιστική κρίση και οι συνέπειές της θα φέρουν δεκάδες χιλιάδες εργαζομένων σε κατάσταση μακροχρόνιας ανεργίας και εξαθλίωσης.

Τα αποτελέσματα είναι ένας ανελέητος πόλεμος χωρίς ημερομηνία λήξης από τους εργοδότες που θέλουν να καταργήσουν κάθε εργατικό δικαίωμα, να ρίξουν όσο πιο χαμηλά γίνεται τους μισθούς, τα μεροκάματα, τα στοιχειώδη κοινωνικά δικαιώματα σε Ασφάλιση, Υγεία, Πρόνοια.

Σήμερα, η εργοδοσία στα μεγάλα πολυκαταστήματα (HONTOS - FOKAS - ATTICA - MALL - GOLDENHALL - AVENUE - EMPOLI) και τα σούπερ μάρκετ (ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΣ - ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ ΑΒ-ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΣΟΥΤΗΣ) χωρίς περιστροφές ομολογούν ότι τα όποια μέτρα παίρνουν σε βάρος των εργαζομένων έχουν να κάνουν μόνο με την προσπάθειά τους να προστατέψουν τα κέρδη τους.

Σε πολλές ακόμα επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα οι μειώσεις ωραρίου - μισθών, οι διαθεσιμότητες, οι απολύσεις τους τελευταίους μήνες έχουν πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας, που από τη μια, μεταφράζονται σε χρήμα για την εργοδοσία, από την άλλη, στρώνεται το έδαφος για δουλειά ήλιο με ήλιο, με πανάθλιους μισθούς, χωρίς συλλογικές συμβάσεις.

Η κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων και η αντικατάστασή τους με τις ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις και την ατομική διαπραγμάτευση έχει γίνει καθεστώς σε αυτούς τους χώρους, καταδικάζοντας κυρίως τους νέους εργαζόμενους, τις γυναίκες στο εμπόριο, στις υπηρεσίες, στην καθαριότητα σε δουλειά με άθλιους μισθούς και ωράρια, που θα είναι κάτω και από αυτόν που θα προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, αύξηση της απλήρωτης και ανασφάλιστης δουλειάς.

Η κατάργηση του 8ωρου και της σταθερής εργασίας, η ανεργία θα ενισχύσουν ακόμα περισσότερο τα δουλεμπορικά γραφεία, θα ενοικιάζουν περισσότερους εργαζόμενους όπως και όποτε θέλουν, σύμφωνα με τις επιταγές των μονοπωλιακών ομίλων, των πολυκαταστημάτων, και τις κάθε φορά ανάγκες της αγοράς.

Τα εκβιαστικά διλήμματα μπαίνουν καθημερινά και επιτακτικά σε έναν προς έναν τους εργαζόμενους, για να σκύψουν και άλλο το κεφάλι, για να κάνουν και νέες υποχωρήσεις».

Η μαζική συμμετοχή εργαζομένων από μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις, στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 23 Φλεβάρη 2011, δείχνει ότι υπάρχουν αγωνιστικές διαθέσεις από τους εργαζόμενους που εκφράζονται όχι μόνο στις απεργιακές κινητοποιήσεις αλλά και στην καθημερινή συλλογική δράση των εργαζομένων μαζί με τα σωματεία τους στους χώρους εργασίας.

Τα σωματεία που υπογράφουμε παρακάτω ζητάμε την άμεση σύγκληση της εκτελεστικής επιτροπής, του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΙΥΕ με πρόταση για απεργιακή κινητοποίηση μέσα στο Μάρτη, για να απαντήσουν οι εργαζόμενοι συλλογικά και μαζικά στον πόλεμο που έχουν κηρύξει στα δικαιώματά τους κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ΕΕ, μεγαλοεργοδοσία».

Την επιστολή υπογράφουν:

Τα κλαδικά σωματεία εμποροϋπαλλήλων: Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πειραιά. Τα επιχειρησιακά σωματεία: «Καρφούρ - Μαρινόπουλος, ΝΤΙΑ», «ΛΙΝΤΛ», «Κωνσταντακάτος».

Τα σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων: Αθήνας, Λαυρίου, Ελευσίνας, Ζακύνθου, Εύβοιας, Αγρινίου, Ιωαννίνων, Αμφισσας, Λαμίας, Λειβαδιάς, Ναυπλίου, Καλαμάτας, Λευκάδας, Αρτας, Λάρισας, Θεσσαλονίκης, Καρδίτσας, Κατερίνης, Αλεξανδρούπολης, Δράμας, Καβάλας, Ηρακλείου Κρήτης, Χανίων, Κέρκυρας, Κεφαλλονιάς, Ξάνθης, Κομοτηνής, Σάμου, Ρόδου, Μυτιλήνης, Χίου, Ηγουμενίτσας.

Τα σωματεία καθαριστριών δημόσιων σχολείων: Πειραιά, Λάρισας, Βόλου και των εργολαβικών συνεργείων: Αθήνας, Θεσσαλονίκης.

Οι σωματειακές επιτροπές: «Πράκτικερ», «ΝΙΚΚΟ ΜΑΡΚΕΤ», «ΝΕΟΣΕΤ», «ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ