Σάββατο 12 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Δικαιολόγησε την απαράδεκτη κατάσταση στα ΤΕΙ

Συζητήθηκε στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για τα προβλήματα των ιδρυμάτων

Στο απροχώρητο έχει φτάσει η όξυνση των προβλημάτων λειτουργίας των ΤΕΙ σε όλη τη χώρα, αφού οι προϋπολογισμοί τους έχουν ελαττωθεί κατά 30%, ενώ οι διδακτικές ώρες περικόπτονται κατά 40% και το έκτακτο προσωπικό των ιδρυμάτων μένει απλήρωτο. Το θέμα έφερε χτες στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας, ζητώντας μεταξύ άλλων την πληρωμή των εκτάκτων και την κάλυψη όλων των κενών με μόνιμες θέσεις.

Απαντώντας ο υφυπουργός Παιδείας Ι. Πανάρετος παραδέχθηκε ότι υπήρξε καθυστέρηση στην πληρωμή των εκτάκτων και είπε ότι «ήταν μέρος ενός γενικότερου οικονομικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα». Ισχυρίστηκε δε ότι έγιναν προσπάθειες από την κυβέρνηση και ήδη τα ΤΕΙ του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης έχουν επιχορηγηθεί με ένα εκατομμύριο ευρώ το καθένα, ενώ αναγγέλλοντας ουσιαστικά τη συνέχιση των περικοπών είπε ότι γίνεται προσπάθεια «να αξιοποιούνται καλύτερα οι πόροι που διατίθενται».

Κατά τον υφυπουργό, δεν μπορούν όλες οι θέσεις στα ΤΕΙ να είναι μόνιμες γιατί όπως είπε «υπάρχουν συγκεκριμένες ανάγκες σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές οι οποίες δεν είναι διαχρονικές και δεν είναι σωστό να τις αντιμετωπίζει κανείς με μόνιμο προσωπικό». Ο Γ. Πανάρετος ανέφερε ότι δεν τίθεται θέμα διδάκτρων στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ.

Στην παρέμβασή του ο Γ. Ζιώγας είπε ότι το ένα εκατομμύριο που έδωσε η κυβέρνηση στα ΤΕΙ Πειραιά και Θεσσαλονίκης ήταν για να καλυφθούν τα δεδουλευμένα του Οκτώβρη και κατήγγειλε ότι η λειτουργία των εργαστηρίων σε όλα τα ΤΕΙ είναι απελπιστική. Εξαιτίας των περικοπών, συνέχισε, η αναλογία διδασκόντων προς σπουδαστές έχει φθάσει στο 1 προς 25, τη στιγμή που ο νόμος της κυβέρνησης προέβλεπε αναλογία 1 προς 15 και οι σπουδαστές δεν μπορούν να παρακολουθήσουν εργαστήρια δύο φορές το χρόνο, αλλά μόνο μία, κάτι που ισχύει και για τις εξεταστικές που περιορίστηκαν στη μία.

Ο βουλευτής ανέφερε ότι, εξαιτίας της αντιλαϊκής ταξικής πολιτικής της κυβέρνησης, το 45% των παιδιών που σπουδάζουν στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ αναγκάζονται να εργάζονται, ενώ το 15% διακόπτει τις σπουδές του. Καταλήγοντας τόνισε:

«Εμείς καλούμε τους εργαζόμενους σε ΑΕΙ και ΤΕΙ και τους πανεπιστημιακούς δασκάλους, που αντιπαλεύουν την πολιτική της κυβέρνησης, της ΝΔ και της ΕΕ, να αγωνιστούν από κοινού με το ταξικό, εργατικό και λαϊκό κίνημα για μια άλλη Παιδεία των λαϊκών αναγκών και άμεσα να πληρωθούν τα χρωστούμενα, να καταργηθεί ο κατάπτυστος θεσμός των συμβασιούχων και να δοθεί γενναία χρηματοδότηση στην εκπαίδευση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ