Σάββατο 12 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Νέες κρατικές εγγυήσεις στις τράπεζες

Στο στόχαστρο η «μαρίδα» για τα ληξιπρόθεσμα χρέη

Κρατικές εγγυήσεις νέας σοδειάς χαρίζει η κυβέρνηση στους τραπεζίτες με τροπολογία που κατατέθηκε χτες στο ψευδεπίγραφο νομοσχέδιο για την «καταπολέμηση της φοροδιαφυγής». Στη βάση αυτών των εγγυήσεων οι τράπεζες θα μπορούν να αντλούν τζάμπα κεφάλαια από την Ευρωπαΐκή Κεντρική Τράπεζα, γεγονός που σημαίνει ότι σε περίπτωση «αθέτησης» τα σπασμένα θα φορτώνονται στον κρατικό προϋπολογισμό!

Η αιτιολογική έκθεση επικαλείται την «παρούσα οικονομική συγκυρία που πλήττει τον τραπεζικό κλάδο και ιδιαίτερα τη ρευστότητά του». Ετσι η Τράπεζα της Ελλάδας -το «εδώ» τοπικό παράρτημα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας- θα παίρνει τις εγγυήσεις του κράτους προκειμένου στη συνέχεια να «παρέχει τη στήριξή της για την αντιμετώπιση προσωρινών προβλημάτων ρευστότητας σε φερέγγυα πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν στη χώρα». Αγνωστη για την ώρα είναι η ακριβής σκοπιμότητα της συγκεκριμένης τροπολογίας, που όμως, σε κάθε περίπτωση, αποτελεί μια ακόμη κραυγαλέα ενίσχυση προς το τραπεζικό κεφάλαιο.

Με σωρεία τροπολογιών το υπουργείο Οικονομικών προχωρά σε «αλλαγές» στο υπό ψήφιση αντιλαϊκό νομοσχέδιο, στο οποίο ήδη είχαν ενσωματώσει τις τρανταχτές ελαφρύνσεις στους κεφαλαιοκράτες.

Συγκεκριμένα:

  • Τώρα υπολογίζουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη στο αστρονομικό ύψος των 37 δισ. ευρώ! Μοναδικός στόχος είναι η «μαρίδα» και όχι η πολύ μικρή δράκα της πλουτοκρατίας, που έχει σωρεύσει πάνω από το 90% από τα συνολικά φέσια. Για το σκοπό αυτό θωρακίζουν το νομικό οπλοστάσιό τους επεκτείνοντας τις νομικές ρυθμίσεις και τη διαδικασία του αυτόφωρου για τις ήδη υπάρχουσες οφειλές. Ετσι με την ψήφιση του νομοσχεδίου σκοπεύουν να ξεκινήσουν το κυνήγι και τις απειλές, προκειμένου, σε βάρος της «μαρίδας», να εξασφαλίσουν παραπανίσια έσοδα.
  • Για την υπό σύσταση εταιρεία «Ελληνικό ΑΕ», που θα αναλάβει το ξεπούλημα του πρώην αεροδρομίου, προβλέπουν αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου στα 1,5 εκατ. ευρώ (από 1 εκατ. αρχικά).
  • Προχωρούν στη λύση της εταιρείας ΔΕΚΑ ΑΕ, τα περιουσιακά στοιχεία της οποίας και οι υποχρεώσεις περνούν στο Δημόσιο.
  • Το μέτρο της απόσυρσης οχημάτων επεκτείνεται και στα ελαφρά φορτηγά.
  • Η παθητική δωροδοκία υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών θεωρείται κακούργημα για οποιοδήποτε ποσό.
  • Δάνεια ΟΤΑ: Δίνεται η δυνατότητα ρύθμισης των δανείων που έχουν πάρει από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Επίσης παρατείνεται έως το τέλος του τρέχοντος σχολικού έτους η ισχύουσα μεταβατική διάταξη που αφορά στο έργο της μεταφοράς των μαθητών από τον τόπο διαμονής τους έως το σχολείο φοίτησής τους. Κατά το νέο σχολικό έτος θα εφαρμοστεί το νέο σύστημα που προβλέπει ο «Καλλικράτης», βάσει του οποίου η αρμοδιότητα του έργου περνάει στους Δήμους.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ