Σάββατο 12 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΣΤΗ SUPER LEAGUE
Κινήσεις αποπροσανατολισμού και προσπάθεια διαχείρισης

Σε ρυθμούς διαχείρισης, κινήσεων επικοινωνιακού χαρακτήρα, διαδικαστικά ζητήματα, δηλαδή ενός όγκου που δημιουργεί συγχύσεις, θολούρα και αποπροσανατολισμό, μακριά από τη σχέση αιτίας - αιτιατού (άρα μήπως, όπως και στο παρελθόν, προς ελεγχόμενο και ακίνδυνο για το σύστημα τέλος ή/και εκτόνωση;) συνεχίζει να βαδίζει η ιστορία των καταγγελιών για το εμπορευματοποιημένο ποδόσφαιρο.

Η κυβέρνηση, διά του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Π. Γερουλάνου και του γγΑ Π. Μπιτσαξή, συνέχισε την τακτική της επικοινωνιακής διαχείρισης με υποσχέσεις, φαινομενικά άτεγκτη στάση και πίεση, ενώ στην ουσία «πετάει την μπάλα στην εξέδρα».

Ο υπουργός υποσχέθηκε δράσεις («θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας», «αν δεν γίνουν αυτά που πρέπει, η πολιτεία θα διακόψει τη χρηματοδότηση του ποδοσφαίρου»). Και στήριξε την Ομοσπονδία («οι όποιες ενέργειές μας θα είναι συνυφασμένες με την ΕΠΟ», «ο ρόλος της είναι κομβικός»).

Από την πλευρά του ο Π. Μπιτσαξής έστειλε επιστολή στην Ομοσπονδία. Με προφανείς διαπιστώσεις («αποπνικτική ατμόσφαιρα», «θλιβερό σκηνικό»), δήλωση σεβασμού στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου και παραδοχή ότι αυτό «στην ουσία κατά ένα μεγάλο του μέρος είναι κρατικοδίαιτο». Με την επισήμανση («λεονταρισμό») πως το αυτοδιοίκητο «τελειώνει εκεί που αρχίζει το δημόσιο συμφέρον», το οποίο συνδέεται με «σταδιακή εξάλειψη των δύο μεγάλων παθογενειών, που διαχρονικά μαστίζουν το ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι, τη βία και τη διαφθορά». Υπενθυμίζεται η δυνατότητα της κυβέρνησης «να διακόψει εν όλω ή εν μέρει» την «άμεση ή έμμεση κρατική χρηματοδότηση» στο ποδόσφαιρο και χαρακτηρίζεται η Super League «ακατάλληλη να διοργανώσει πρωτάθλημα». Καλεί λοιπόν την ΕΠΟ να αναλάβει τη διοργάνωση και να προσκομίσει «σαφές σχέδιο» αντιμετώπισης των παθογενειών.

Να θυμίσουμε ότι η Ομοσπονδία - που από την κυβέρνηση γίνεται βασικός πρωταγωνιστής - είναι αυτή που διά της ΓΣ της αναβάθμισε ακόμα περισσότερο το περασμένο καλοκαίρι (σε ψήφους και ρόλο) το εμπορευματοποιημένο ποδόσφαιρο. Και είναι (τουλάχιστον) συνυπεύθυνη για τη ζώσα πραγματικότητα.

Η κυβέρνηση «ξεχνάει» πως η Super League ιδρύθηκε - όπως και ο πρόγονός της - με νόμο (3479/2006). Αρα, αν ήθελε, με τον ίδιο τρόπο «σε 5 λεπτά» καταργούσε τον αστικό συνεταιρισμό. Επίσης, μπορεί να άρει το ειδικό καθεστώς και να εντάξει τις ΠΑΕ πλήρως στο υπουργείο Εμπορίου. Να διαχωρίσει το αγωνιστικό από το εμπορικό - εταιρικό κομμάτι. Και κυρίως να εφαρμόσει τους υφιστάμενους νόμους (για χρέη, παρακράτηση και μη απόδοση φόρων κλπ)...

Στην επιστολή η ΕΠΟ απάντησε (μέσω ανακοίνωσης) με ευχολόγια, δηλώνοντας ανοιχτή σε συζήτηση - συνεργασία. Θα θέσει το θέμα στο επόμενο ΔΣ, αλλά τον τελικό λόγο έχει η ΓΣ (προγραμματισμένη για τον Ιούνη). Αντίθετα η - εξαφανισμένη και «μουγγή» - Super League (συγκάλεσε έκτακτο ΔΣ την Τρίτη) πέρασε στην επίθεση. Σχολιάζει ως «υπερβολικό, άτοπο και άστοχο» το χαρακτηρισμό Μπιτσαξή, αναφέρεται στη «θεσμική ευθύνη τρίτων» και σε «προσπάθεια αποποίησης ή μετακίνησης ευθυνών και αρμοδιοτήτων».

Χτες στον αθλητικό εισαγγελέα Κ. Σιμιτζόγλου κατέθεσαν οι πρώην διαιτητές Σ. Βοργιάς και Γ. Δαλούκας. Αμφότεροι - σύμφωνα με δικαστικές πηγές - κατέθεσαν σοβαρά στοιχεία για την υπόθεση. Ο Δαλούκας (βάσει όσων διέρρευσαν) αρνήθηκε απόπειρα δωροδοκίας, αλλά αναφέρθηκε ονομαστικά σε προσπάθεια έντονου επηρεασμού του, πριν τον επίμαχο αγώνα, προσθέτοντας ότι δέχεται ασφυκτικές πιέσεις.

Την επόμενη βδομάδα σειρά παίρνουν για να καταθέσουν οι Σοφ. Πιλάβιος (πρόεδρος ΕΠΟ), Κύρος Βασσάρας (παράγοντας διαιτησίας), Αλ. Κούγιας (πρόεδρος ΠΑΕ Παναχαϊκή), Κυρ. Θωμαΐδης (δημοσιογράφος). Να σημειώσουμε πως σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές, τα αδικήματα που διερευνά ο Κ. Σιμιτζόγλου είναι αυτά της δωροδοκίας και του εκβιασμού (πλημμεληματικού χαρακτήρα), γι' αυτό δεν προτίθεται - προς το παρόν - να προχωρήσει στην άρση τηλεφωνικού απορρήτου. Δεν αποκλείεται πάντως ο εκβιασμός να μετατραπεί σε κακούργημα.

Στο μεταξύ - όπως ήταν αναμενόμενο, παρά τις περί του αντιθέτου διαρροές από την ΕΠΟ - το αίτημα (παράδοση στοιχείων) του ποδοσφαιρικού εισαγγελέα στην Ομοσπονδία, Ανδ. Φάκου, απορρίφθηκε. Αφού έχει ξεκινήσει στην τακτική δικαιοσύνη η διαδικασία έρευνας. Εξακολουθεί λοιπόν να παραμένει αναπάντητο το ερώτημα γιατί η Ομοσπονδία έκανε τη συγκεκριμένη ενέργεια και γιατί δεν καλείται ο καταγγέλλων είτε να δώσει το υλικό, είτε ως κατηγορούμενος (ώστε να το χρησιμοποιήσει για την υπεράσπισή του, άρα να περιέλθει στην ΕΠΟ). Επίσης αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ενώ ο Αλ. Κούγιας μίλησε για στελέχη και υπαλλήλους της Ομοσπονδίας που συμμετέχουν σε κύκλωμα, ακόμα δεν έχει κληθεί σε απολογία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ