Σάββατο 12 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ
Στρώνουν το έδαφος για επέμβαση στη Λιβύη

Με κοινό ψήφισμα, οι «27» αναγνωρίζουν ως «πολιτικό συνομιλητή» το Συμβούλιο που έχουν συστήσει οι αντικαθεστωτικοί

Το έδαφος για στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη έστρωσαν χτες οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών της ΕΕ, με γνώμονα την εξασφάλιση των συμφερόντων, αλλά και των επενδύσεων των ευρωπαϊκών μονοπωλίων στην περιοχή.

Οι Ευρωπαίοι εταίροι, με ομόφωνο ψήφισμα που εξέδωσαν μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για την κρίση σε Μέση Ανατολή και Αφρική, κάλεσαν τον Καντάφι «να αποχωρήσει άμεσα από την εξουσία» και να «σταματήσει τη χρήση βίας», υπογραμμίζοντας ότι σε «διαφορετική περίπτωση οι συνέπειες θα είναι μεγάλες».

Μάλιστα, οι Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές έσπευσαν να διαμορφώσουν και το κλίμα για το μέλλον, χαρακτηρίζοντας «πολιτικό συνομιλητή το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο που έχει εγκατασταθεί στη Βεγγάζη», αλλά απέφυγαν να αναγνωρίσουν πλήρως το καθεστώς της «αντιπολίτευσης», όπως ζητούσαν επίμονα η Γαλλία και η Βρετανία, αλλά απέρριψε η Γερμανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΕ περιμένει την απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου που συνεδριάζει σήμερα στο Κάιρο για «απαγόρευση των πτήσεων πάνω από τη Λιβύη», προκειμένου να αναλάβουν δράση... Ταυτόχρονα, σημειώνεται ότι «προκειμένου να διασφαλίσει την προστασία των πολιτών, η ΕΕ θα εξετάσει όλες τις αναγκαίες επιλογές».

Τους ιμπεριαλιστικούς τους σχεδιασμούς προσπάθησαν βέβαια να καλύψουν πίσω από την «καθαρή νομική στήριξη» που θα τους προσφέρει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και «οι χώρες της περιοχής».

Εντονος εσωτερικός ανταγωνισμός για ιδιαίτερα συμφέροντα

Ωστόσο, μέσα στους κόλπους του ευρωοικοδομήματος, υπάρχουν αντικρουόμενα συμφέροντα στην περιοχή και είναι ενδεικτικό ότι χτες - παρά την κοινή δήλωση - υπήρξαν διαφορετικές θέσεις για την αντιμετώπιση της «κατάστασης» στη Λιβύη.

Σύμφωνα με Ελληνες κυβερνητικούς αξιωματούχους, ο Γάλλος Πρόεδρος Ν. Σαρκοζί πρότεινε το «βομβαρδισμό επιλεγμένων στόχων» και μάλιστα κάλεσε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να «κινηθούν έξω από τα πλαίσια του ΝΑΤΟ και πέρα από τις αποφάσεις των ΗΠΑ». Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αφρικανική χώρα δραστηριοποιείται η γαλλική πολυεθνική «Τotal».

Χωρίς να βρίσκεται στην ίδια σκληρή γραμμή, αλλά με προφανή στόχο να διαφυλάξει τα συμφέροντα των βρετανικών πετρελαϊκών κολοσσών (BP και SHELL) που έχουν εγκαταστάσεις στη Λιβύη, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντ. Κάμερον κάλεσε τη διεθνή κοινότητα «να εξετάσει την επιβολή κυρώσεων στον πετρελαϊκό τομέα της Λιβύης», αναφέροντας ότι το καθεστώς Καντάφι «συνεχίζει να συγκεντρώνει τεράστια ποσά χρημάτων από το πετρέλαιο».

Στον αντίποδα η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, ανέφερε ότι «δεν είναι ώρα για στρατιωτική δράση», ενώ υποστήριξε ότι η Γερμανία «είναι επιφυλακτική σχετικά με τη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη».

Παράλληλα, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι «οι επαφές με τους εξεγερμένους δε συνιστούν πλήρη αναγνώριση».

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι μαζί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο μετά την ολοκλήρωση της Εκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ τάχτηκαν υπέρ της απομάκρυνσης Καντάφι. Μάλιστα, ο Ρομπάι δεν απέκλεισε και την ανάληψη στρατιωτικής δράσης μεμονωμένα από κάποιο μέλος της ΕΕ, αρκεί, όπως είπε, να «υπάρχει έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στη συνέχεια επιδόθηκαν σε ανθρωπιστικά λογύδρια, αναφέροντας ότι πρόθεση της ΕΕ είναι να διασφαλίσει την προστασία των προσφύγων «με κάθε μέσο».

Οι «27» δημιουργώντας έναν κλοιό γύρω από τη Λιβύη με στόχο να αποτρέψουν την είσοδο μεταναστών στην ΕΕ δεσμεύτηκαν να ενισχύσουν τις δυνατότητες της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής FRONTEX.

Από την πλευρά του, ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι είναι σίγουρος πως ο Αραβικός Σύνδεσμος θα συμφωνήσει να επιβληθεί μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη υπό κάποιους όρους.

Οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες υπογράμμισαν πως θα προχωρήσουν σε συνάντηση με τον Αραβικό Σύνδεσμο και την Αφρικανική Ενωση για το ζήτημα της Λιβύης.

Υπέρ της κλιμάκωσης των μέτρων της διεθνούς κοινότητας με στόχο να εξαναγκαστεί ο Μ. Καντάφι να αποχωρήσει από την εξουσία στη Λιβύη, τάχτηκε σε συνεντεύξεις που έδωσε σε ξένα μέσα ενημέρωσης ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Δ. Δρούτσας.

Μιλώντας στην εφημερίδα «Der Standard», o Ελληνας υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι «η στρατιωτική επέμβαση αποτελεί πάντα το έσχατο μέσο. Πρέπει, όμως, σε όλους να είναι σαφές - και αυτό αποτελεί μέσο άσκησης πίεσης - ότι, αν χρειαστεί, η διεθνής κοινότητα μπορεί και πρέπει να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ