Τετάρτη 16 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Υπόθεση του λαού η μάχη ενάντια στις καταργήσεις σχολείων

Σε ξεσηκωμό για να μην περάσουν οι καταργήσεις των σχολείων και συνολικότερα τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα της κυβέρνησης, προτρέπει η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, τους εργαζόμενους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές, τους φοιτητές και σπουδαστές. Καλεί σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο, που διοργανώνουν αύριο το ΠΑΜΕ, το ΜΑΣ και το ΣΑΣΘ, στη 1 το μεσημέρι, στο Αγαλμα του Βενιζέλου.

Στην ανακοίνωσή της, η ΚΟΘ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η κατάργηση περίπου 2.000 σχολικών μονάδων από την κυβέρνηση αποτελεί ισχυρό πλήγμα στο δικαίωμα των παιδιών του λαού να μορφώνονται και αποφασιστικό βήμα στη διαμόρφωση του σχολείου της αγοράς.

Στο Νομό Θεσσαλονίκης, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προχωρά:

Στην Ανατολική Θεσσαλονίκη σε: Υποβιβασμό 7 δημοτικών σχολείων και 1 νηπιαγωγείου, συγχώνευση 9 δημοτικών, 8 νηπιαγωγείων, 5 γυμνασίων και 2 λυκείων και κατάργηση 1 νηπιαγωγείου.

Στη Δυτική Θεσσαλονίκη σε: Υποβιβασμό 4 δημοτικών σχολείων, συγχώνευση 15 δημοτικών, 4 νηπιαγωγείων και 4 γυμνάσιων.

Υπάρχουν περιπτώσεις, όπως αυτή της συγχώνευσης του γυμνασίου Λαχανά με αυτό της Ασσήρου, όπου η απόσταση μεταξύ των δύο σχολείων είναι 15 χιλιόμετρα(!) ή η περίπτωση της συγχώνευσης του 13ου με το 2ο Λύκειο Θεσσαλονίκης όπου δεν υπάρχουν αίθουσες για να καλύψουν τον αριθμό των μαθητών.

Η εξέλιξη αυτή δε γίνεται απλά και μόνο για οικονομικούς λόγους. Εντάσσεται στη νέα διοικητική δομή της εκπαίδευσης, την ανακήρυξη της αυτονομίας της σχολικής μονάδας, που υλοποιεί τη διάσπαση του όποιου ενιαίου χαρακτήρα της εκπαίδευσης, τη διαφοροποίηση του προγράμματος σπουδών, το τσάκισμα των εργασιακών σχέσεων και των δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών, την παραπέρα μείωση των προσλήψεων. Αυτό είναι το "νέο σχολείο της αγοράς", όπου χορηγοί θα μπαινοβγαίνουν στα σχολεία και θα "αγοράζουν" το δικαίωμα να παρεμβαίνουν και να καθορίζουν οι ίδιοι το αναλυτικό πρόγραμμα.

Οι αλλαγές στο σχολείο αφορούν το σύνολο της λαϊκής οικογένειας. Η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ καλεί σε ξεσηκωμό τους εργαζόμενους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές, τους φοιτητές και σπουδαστές, ώστε να μην περάσουν τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα της κυβέρνησης, να γίνει δική τους υπόθεση η μάχη ενάντια στις καταργήσεις σχολείων.

  • Να μην κλείσει κανένα σχολείο.
  • Σύγχρονα δημόσια σχολεία με μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών.
  • Καμία τάξη πάνω από 20 μαθητές.

Σήμερα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις, για να παρέχεται αποκλειστικά δημόσια δωρεάν ενιαία Παιδεία για όλα τα παιδιά με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην εκπαίδευση.

Απαιτείται πάλη για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, που θα βάζει στο επίκεντρό του την ικανοποίηση των διευρυμένων λαϊκών μορφωτικών αναγκών. Απαιτείται Λαϊκή Εξουσία και Οικονομία ως προϋπόθεση για Λαϊκή Παιδεία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ