Τετάρτη 16 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΧΑΪΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παιχνίδια σε βάρος του λαού οι μπίζνες για τα σκουπίδια

Η ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ ζητά να κλείσει άμεσα ο ΧΥΤΑ στην Ξερόλακκα και να μετατραπεί σε χώρο πρασίνου
Η ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ ζητά να κλείσει άμεσα ο ΧΥΤΑ στην Ξερόλακκα και να μετατραπεί σε χώρο πρασίνου
Την πλήρη ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων του δήμου Πάτρας και της Αχαΐας, προωθεί η Δημοτική Αρχή Πάτρας (έχει τη στήριξη του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, της Δημοκρατικής Αριστεράς καθώς και στελέχη πρώτης γραμμής από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και τον ΛΑ.Ο.Σ.) σε συνεργασία με την κυβέρνηση. Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται η έγκριση της σύμβασης παραχώρησης του εργοστασίου στο Φλόκα, που ψήφισε πρόσφατα το Δημοτικό Συμβούλιο με την ψήφο στελεχών του ΣΥΝ και της «Δημ. Αρ.».

Πρόκειται για σύμβαση που επιδοτεί μέσω του κρατικού προϋπολογισμού και της ΕΕ συγκεκριμένο επιχειρηματικό όμιλο με 60 εκ. ευρώ για την κατασκευή και με 300.000.000 ευρώ για τη λειτουργία της μονάδας με τη μέθοδο της παραχώρησης και εκμετάλλευσης για 20 χρόνια. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα ήδη υπέρογκα τέλη καθαριότητας που καλούνται να πληρώσουν τα λαϊκά στρώματα θα πολλαπλασιαστούν. Η απόφαση πάρθηκε με πρόσχημα την πραγματική ανάγκη να σταματήσει η λειτουργία χωματερής στον Ξερόλακκα.

Σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ αφού καταγγέλλει την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων, μεταξύ άλλων, τονίζει:

«Στην ουσία υλοποιούν κατά γράμμα την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, της ΝΔ και της ΕΕ, προκειμένου να επιταχυνθεί η πλήρης παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, να δοθεί ζωτικός χώρος στα συσσωρευμένα κεφάλαια για χρυσοφόρες επενδύσεις στο σύνολο των σύμμεικτων απορριμμάτων. Η εργατική τάξη και ο λαός δεν πρέπει να αποδεχτούν αυτήν την πολιτική που υπηρετεί τα μονοπώλια, αλλά να παλέψει για την ανατροπή της.

Η κυβέρνηση και η Δημοτική αρχή παίζουν παιχνίδι στις πλάτες του λαού. Οι κόντρες και οι αντιπαραθέσεις τους δεν είναι για τη λύση του προβλήματος προς όφελος του λαού, αλλά εκφράζει τους ανταγωνισμούς συμφερόντων για την παραχώρηση της διαχείρισης. Σε αυτό το παιχνίδι συμμετέχουν ενεργά οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ στους Δήμους και την Περιφέρεια. Στο ίδιο παιχνίδι συμβάλλει και η δημοτική αρχή του ΠΑΣΟΚ στο Δήμο της Δυτικής Αχαΐας, που εκμεταλλεύεται τις απόλυτα δίκαιες λαϊκές αντιδράσεις στα χωριά της περιοχής, ενώ συμφωνεί επί της ουσίας με τον αντιλαϊκό περιφερειακό σχεδιασμό και την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Η ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ καλεί τους λαϊκούς φορείς να απαιτήσουν να μη μείνουν τα σκουπίδια στους δρόμους ή στη "χαβούζα" της Ξερόλακκας. Να κλείσει Τώρα ο ΧΥΤΑ στην Ξερόλακκα και να μετατραπεί σε χώρο πρασίνου.

Τώρα, χρειάζεται μαζική λαϊκή πάλη για ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων από Ενιαίο αποκλειστικά Δημόσιο Φορέα, με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης, που θα εκπονεί πανεθνικό σχεδιασμό και θα είναι υπό λαϊκό έλεγχο. Θα βασίζεται στο δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της διαχείρισης των αποβλήτων, με προτεραιότητες την πρόληψη παραγωγής απορριμμάτων, την προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, την ορθολογική μεταφορά με σταθμούς μεταφόρτωσης, την επιλογή κατάλληλου μίγματος σύγχρονων μεθόδων επεξεργασίας, την κατάλληλη χωροθέτηση των υποδομών με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες, την προστασία της λαϊκής υγείας και του περιβάλλοντος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ