Πέμπτη 17 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αντίθετο στην εμπορευματοποίηση των ΕΑΚ

Φωτογραφία από το Σκοπευτήριο του Βύρωνα
Φωτογραφία από το Σκοπευτήριο του Βύρωνα
Tην περαιτέρω εμπορευματοποίηση του Αθλητισμού μέσω της μετατροπής των ΕΑΚ σε επιχειρήσεις, καθώς και το νέο πλήγμα που δέχονται τα λαϊκά στρώματα, όσον αφορά το δικαίωμα στην άθληση, είχαν καταγγείλει πριν λίγο καιρό με Ερώτησή τους προς τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος και Αποστόλης Νάνος, με αφορμή την απόφαση του γγΑ Πάνου Μπιτσαξή για την επιβολή οικονομικού αντιτίμου από όσους θέλουν να κάνουν χρήση των εγκαταστάσεων. Στην Ερώτηση οι βουλευτές αναφέρουν τα εξής:

«Νέο πλήγμα δέχεται ο ερασιτεχνικός αθλητισμός μετά τις κυβερνητικές αποφάσεις, στο όνομα της οικονομικής κρίσης. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού Π. Μπιτσαξή, υποχρεώνονται τα Εθνικά Αθλητικά Κέντρα (ΕΑΚ), που είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, να μετατραπούν σε επιχειρήσεις, αναζητώντας έσοδα. Θα μπορούν μάλιστα να εισηγούνται την εκποίηση κινητής ή ακίνητης περιουσίας τους!!!

Σύμφωνα με την παραπάνω απόφαση, οι διοικήσεις των ΕΑΚ θα πρέπει να διαθέτουν τις εγκαταστάσεις τους με αμοιβή, πράγμα που θα επιβαρύνει και τα ερασιτεχνικά σωματεία και τους αθλούμενους σε ατομική βάση. Ταυτόχρονα, καλούνται οι διοικήσεις τους να εισπράττουν το 15% επί των εισπράξεων για κάθε αθλητική εκδήλωση.

Αυτά αποφασίστηκαν την ίδια στιγμή που από τη φετινή χρονιά καταργήθηκαν οι αυτόνομοι προϋπολογισμοί στα ΕΑΚ και ισχύει κεντρικός προϋπολογισμός, που δίνει σε κάθε ΕΑΚ "με το σταγονόμετρο" χρήματα, μόνο για τις λειτουργικές ανάγκες.

Ολα τα παραπάνω μέτρα οδηγούν στην εμπορευματοποίηση του Αθλητισμού, ενώ πρόκειται για κοινωνικό δικαίωμα που θα έπρεπε να ασκείται εντελώς δωρεάν. Ταυτόχρονα, παρεμποδίζονται τα φτωχότερα λαϊκά στρώματα να έχουν πρόσβαση στον Αθλητισμό.

Πρέπει να σημειωθεί ότι κανένα βήμα δε γίνεται να προσληφθεί το απαραίτητο προσωπικό, γι' αυτό και τα ΕΑΚ υπολειτουργούν. Σημειώνουμε ότι π.χ. στο ΕΑΚ Λάρισας εργάζονται 18 υπάλληλοι, έναντι 52 οργανικών θέσεων που προβλέπονται στο οργανόγραμμα του 1988. Εάν μάλιστα τα ΕΑΚ μεταφερθούν στους Δήμους ή στις Περιφέρειες, τα πράγματα θα χειροτερέψουν σε όλα τα επίπεδα.

Η μοναδική φιλολαϊκή λύση είναι ένας ενιαίος δημόσιος φορέας, που να περιλαμβάνει το σύνολο των αθλητικών εγκαταστάσεων και που θα χρηματοδοτείται επαρκώς από το κράτος, για να υπάρχει δωρεάν πρόσβαση όλων των αθλουμένων.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός,

Εάν θα συνεχιστεί η υποχρηματοδότηση των ΕΑΚ και αν αυτά θα μεταφερθούν στην Τοπική Διοίκηση. Εάν θα συνεχιστεί η πολιτική της αναζήτησης εσόδων από τις "τσέπες" των αθλουμένων και τα ταμεία των ερασιτεχνικών σωματείων. Εάν θα προσληφθεί το αναγκαίο προσωπικό για το ΕΑΚ Λάρισας και γενικότερα για τα υπόλοιπα σ' όλη τη χώρα. Εάν η αθλητική ηγεσία θα προχωρήσει σε εκποίηση αθλητικών εγκαταστάσεων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ερώτηση του ΚΚΕ για τα σοβαρά προβλήματα λειτουργίας (2018-03-09 00:00:00.0)
Κλείδωσε την αίθουσα Βαρέων Αθλημάτων πετώντας έξω σωματεία και αθλητές! (2018-02-22 00:00:00.0)
Επιχείρηση τρομοκράτησης όσων αντιδρούν στη μαγνητική κάρτα (2018-02-07 00:00:00.0)
Να καταργηθούν τα χαράτσια στα ΕΑΚ (2011-04-13 00:00:00.0)
«Η κυβέρνηση στοχεύει στο ολοκληρωτικό ξεπούλημα του αθλητισμού» (2011-03-26 00:00:00.0)
Για την έξωση σωματείων από το ΕΑΚ Λάρισας (2011-01-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ