Σάββατο 19 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Οι Λαϊκές Επιτροπές μπαίνουν μπροστά στον αγώνα

Από την κινητοποίηση χτες το πρωί στα Τρίκαλα

Eurokinissi

Από την κινητοποίηση χτες το πρωί στα Τρίκαλα
Παλλαϊκά χαρακτηριστικά παίρνει στη Θεσσαλία ο αγωνιστικός ξεσηκωμός κατά των καταργήσεων και συγχωνεύσεων σχολείων. Οι Λαϊκές Επιτροπές Αγώνα που έχουν συγκροτηθεί στους τέσσερις θεσσαλικούς νομούς από τις αγωνιστικές συσπειρώσεις ΠΑΜΕ, ΠΑΣΥ, ΠΑΣΕΒΕ, ΜΑΣ, ΟΓΕ παίρνουν την υπόθεση στα χέρια τους και οργανώνουν τη λαϊκή πάλη, προβάλλοντας τις ουσιαστικές διεκδικήσεις που συνδέονται με τη λαϊκή ανάγκη για μια Παιδεία Ενιαία, Αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν για όλα τα παιδιά, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση.

Χτες το απόγευμα η Λαϊκή Επιτροπή Αγώνα του Νομού Τρικάλων οργάνωσε συλλαλητήριο στην πλατεία Ρήγα Φεραίου και ανάλογη κινητοποίηση έχει εξαγγείλει η Λαϊκή Επιτροπή Αγώνα του Νομού Καρδίτσας για τη Δευτέρα 21 Μάρτη, στις 7 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Στο μεταξύ, σε πόλεις, επαρχίες και χωριά της περιοχής πραγματοποιούνται, σε καθημερινή βάση, αγωνιστικές κινητοποιήσεις μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών - συγκεντρώσεις σε πλατείες και Περιφερειακές Διευθύνσεις, αποκλεισμοί δρόμων κ.ά. - που χαρακτηρίζονται από μαζικότητα και δυναμισμό, ενώ πολλά σχολεία δε λειτουργούν, με τους μαθητές να κάνουν είτε αποχή είτε κατάληψη.

Τρίκαλα

Στο συλλαλητήριο που οργάνωσε η Λαϊκή Επιτροπή Αγώνα στην πλατεία Ρήγα Φεραίου των Τρικάλων διατρανώθηκε η αγωνιστική αντίδραση του εκπαιδευτικού κόσμου και γενικότερα του λαού της περιοχής στην κυβερνητική πολιτική για την Παιδεία.

Στην ομιλία του ο Θ. Μούτος, στέλεχος του ΠΑΜΕ και μέλος του ΔΣ της τοπικής ΕΛΜΕ, τόνισε ότι αυτή η πολιτική θέλει τα παιδιά του λαού να διδάσκονται εφήμερες δεξιότητες που ζητάει η αγορά και όχι ολόπλευρη γνώση, βασική, γενική εκπαίδευση. Γι' αυτό - είπε - εισάγουν πληροφορική και αγγλικά από την Α' Δημοτικού, μιλάνε για ένα Λύκειο με 3 βασικά μαθήματα και όλα τα άλλα επιλογές και δεξιότητες!

Είναι φανερό - πρόσθεσε - ότι θα χτυπήσουν αλύπητα τα εναπομείναντα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών, γιατί το σχολείο που δουλεύει με επιχειρηματικά κριτήρια δε λογαριάζει εργασιακά δικαιώματα. Θέλει εκπαιδευτικούς με σκυμμένο κεφάλι.

Κινητοποίηση στα Τρίκαλα έγινε και χτες το πρωί.

Λάρισα

Μεγάλη κινητοποίηση με τη συμμετοχή μαθητών από πολλά σχολεία, γονιών και εκπαιδευτικών από τους νομούς της Θεσσαλίας πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί έξω από τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης της Περιφέρειας. Δυναμικό ήταν το «παρών» των δυνάμεων του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΥ, που με τα πανό και τα συνθήματά τους απαίτησαν Παιδεία που να υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Απ. Νάνο, βουλευτή Μαγνησίας του Κόμματος.

Στο Νομό Λάρισας πολλά σχολεία δε λειτούργησαν και χτες - Δημοτικά Σχολεία Δολίχης και Ολυμπιάδας Ελασσόνας, Λύκειο Τσαριτσάνης, Γυμνάσιο και Λύκειο Γόννων κ.ά. - καθώς οι μαθητές απέχουν από τα μαθήματα ή έχουν προχωρήσει σε καταλήψεις.

Καρδίτσα

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν εκπρόσωποι της Λαϊκής Επιτροπής Αγώνας Νομού Καρδίτσας, ενόψει του συλλαλητηρίου την ερχόμενη Δευτέρα, τόνισαν ότι τα σχέδια, που εφαρμόζει σήμερα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, έχουν στη γενική τους κατεύθυνση τη συμφωνία και τη στήριξη των κομμάτων της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ., παρά την προσπάθεια που κάνουν σήμερα υποκριτικά αυτές οι δυνάμεις, οι οποίες μαζί με μερίδα του ΠΑΣΟΚ δήθεν ασκούν κριτική στις συγχωνεύσεις και καλούν σε κινητοποιήσεις.

Πρόσθεσαν ότι οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες των ΟΛΜΕ - ΔΟΕ και διάφοροι αιρετοί τοπικοί άρχοντες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ (περιφερειάρχης, αντιπεριφερειάρχες, δήμαρχοι), όπως και οι βουλευτές του νομού των δυο αυτών αστικών κομμάτων αποκρύπτουν την πραγματική ουσία των καταργήσεων.

Υποκριτικά - συνέχισαν - «στηρίζουν» τη δίκαιη αγανάκτηση των γονιών, εργαζόμενων και αγροτών, των καθηγητών, αλλά και των μαθητών, με υποσχέσεις και δήθεν κατανόηση στα δίκαια αιτήματα. Λένε ένα θολό «όχι στις συγχωνεύσεις» και όχι για όλες, ενώ από την άλλη κρύβουν ότι συμφωνούν με το σχολείο της αγοράς και την ανάπτυξη επιχειρηματικής δράσης στην Παιδεία. Αναπαράγουν τα ιδεολογήματα «περί κατοχής από την τρόικα που ζητάει περικοπές» και κατά συνέπεια το κλείσιμο των σχολείων, αθωώνοντας έτσι την κυβέρνηση και συσκοτίζοντας τον ταξικό χαρακτήρα της καπιταλιστικής κρίσης. Την ώρα που σαρώνονται τα πάντα, εκλιπαρούν την κυβέρνηση για διάλογο!

Σήμερα - κατέληξαν - υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να παρέχεται αποκλειστικά δημόσια δωρεάν ενιαία Παιδεία για όλα τα παιδιά, με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην εκπαίδευση. Απαιτείται άλλος δρόμος ανάπτυξης, με επίκεντρο τις λαϊκές ανάγκες. Απαιτείται Λαϊκή Εξουσία ως προϋπόθεση για τη Λαϊκή Παιδεία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιδράσεις στο μέτρο οικοδόμησης του σχολείου της αμορφωσιάς (2011-03-23 00:00:00.0)
Ενάντια στις συγχωνεύσεις - καταργήσεις σχολείων (2011-03-05 00:00:00.0)
Κατηγορηματικό «Οχι» στο αντιδραστικό σχέδιο των συγχωνεύσεων (2011-02-17 00:00:00.0)
Εντονες αντιδράσεις για να μην κλείσουν σχολεία (2011-02-16 00:00:00.0)
Εντονες αντιδράσεις σε πολλές περιοχές (2011-02-12 00:00:00.0)
Η τρομοκρατία δεν τους σταματά (1999-12-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ