Κυριακή 14 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΒΡΩΜΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
ΚΚΕ
Να πάρει ο λαός την υπόθεση στα χέρια του

«Το ΚΚΕ καταδικάζει κάθε υποβολιμαία προσπάθεια και προπαγάνδα που επιδιώκει να περάσει την άποψη ότι μπορεί να υπάρξει υγιεινός πόλεμος που διεξάγεται από τους ιμπεριαλιστές, αρκεί να καταργηθούν κάποια γνωστά και επικίνδυνα όπλα. Ο πόλεμος που γίνεται για τη διανομή της λείας στα Βαλκάνια, με οποιαδήποτε μορφή, είναι εγκληματικός, επομένως η μάχη για την κατάργηση των επικίνδυνων όπλων και ουσιών είναι αδιαίρετη με τη μάχη κατά της ιμπεριαλιστικής επέμβασης και δράσης στα Βαλκάνια και όπου αλλού».

Με αυτές τις φράσεις η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, την περασμένη Πέμπτη κατά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε, ανέδειξε το μείζον, που δεν είναι άλλο από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο αυτόν καθεαυτό, παρεπόμενες του οποίου είναι και οι συνέπειες από τη χρήση όπλων μαζικής καταστροφής, όπως οι βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου.

Με αφετηρία αυτήν ακριβώς τη θέση το ΚΚΕ έχει πολλές φορές επισημάνει, και το έκανε και πάλι με αφορμή τη συνέντευξη Τύπου της ΓΓ, την ανάγκη να πάρει ο λαός την υπόθεση στα χέρια του, σχετικά με τις συνέπειες του πολέμου του ΝΑΤΟ, και της χρήσης όπλων με μη εμπλουτισμένο ουράνιο, με την οργάνωση και την κινητοποίησή του. Τονίζοντας ωστόσο πως «δεν αρκεί η κινητοποίηση, οι μαχόμενες λαϊκές δυνάμεις πρέπει να αποκτήσουν υπεροχή - όσο το επιτρέπουν οι συνθήκες - και στο πεδίο των ιδεών, των επιχειρημάτων, των αξιών και των ιδανικών».

Είναι εκ των ων ουκ άνευ η δική μας επισήμανση ότι το ΚΚΕ θα στηρίξει τέτοιου είδους κινητοποιήσεις. Το έπραξε άλλωστε με όλες του τις δυνάμεις στο παρελθόν και το ίδιο προτίθεται να πράξει και τώρα. Οπως τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα:

«Είμαστε πρόθυμοι και διατεθειμένοι να στηρίξουμε και να συμμετέχουμε σε άλλες κοινές, παραπλήσιες πρωτοβουλίες που δείχνουν διάθεση να θέσουν καθαρά το μεγάλο ζήτημα των συνεπειών του ΝΑΤΟικού πολέμου, των 40.000 βλημάτων που χρησιμοποίησαν οι Ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, κυρίως ενέργειες που αποβλέπουν, πέρα από τη μείωση των συνεπειών, να προλάβουμε τα μελλούμενα. Γιατί όλοι γνωρίζουμε ότι τα Βαλκάνια εξακολουθούν να "μυρίζουν μπαρούτι", το ξαναμοίρασμα ανάμεσα στις ηγετικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις δεν έχει τελειώσει, ο λογαριασμός για την αλλαγή συνόρων δεν έχει κλείσει».

Παράλληλα όμως το ΚΚΕ αναλαμβάνει ήδη πρωτοβουλίες κινητοποίησης του λαού, αλλά και συντονισμού δράσης των λαών, των δυνάμεων αντίστασης σε βαλκανικό επίπεδο και πιο ευρύτερα ακόμα, ενώ το επόμενο διάστημα αντιπροσωπεία του με επικεφαλής την Αλ. Παπαρήγα θα επισκεφθεί το Βελιγράδι και άλλες πόλεις που έχουν χτυπηθεί, υπερτονίζοντας και με αυτόν τον τρόπο την ανάγκη να εκφραστεί ευρύτερη συμπαράσταση εμπράκτως στο γιουγκοσλαβικό λαό.

Η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος ανέφερε σχετικά με το τι θα επιδιώξει το ΚΚΕ: «Στο πεδίο της πάλης της κοινωνικής και πολιτικής κινητοποίησης, θα στραφούμε.Πιστεύουμε ότι στον αγώνα σήμερα θα μπουν νέες δυνάμεις, ιδιαίτερα λαϊκές δυνάμεις, αγωνιστές, τίμιοι άνθρωποι που πολλοί βρίσκονται κυριολεκτικά εγκλωβισμένοι - ας μας επιτραπεί αυτός ο όχι τόσο κομψός όρος - στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ, πιστεύοντας ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή δράσης και αγώνα».

Σε ό,τι αφορά στην κατεύθυνση στην οποία θα πρέπει να κινηθεί η λαϊκή πάλη, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε: «Ο αγώνας πρέπει να είναι αντιπολεμικός, κατά του νέου δόγματος του ΝΑΤΟ, και των κυβερνήσεων - μελών του. Εννοείται ότι η καταδίκη της ελληνικής κυβέρνησης πρέπει να είναι καθαρή. Στήριξε πολιτικά τον πόλεμο, τον νομιμοποίησε, αλλά και έδωσε τις απαραίτητες στρατιωτικές διευκολύνσεις. Είναι αγώνας κατά του στρατιωτικού δόγματος της ΕΕ και της προκλητικής υποκρισίας της ΕΕ, που τάχα δεν ήξερε για το είδος των όπλων, και τώρα συμπεριφέρεται ως μετανοούσα Μαγδαληνή».

Οσο για τα αιτήματα αιχμής, τους βασικούς στόχους της πάλης, αυτοί δεν μπορεί να είναι παρά οι εξής ρεαλιστικοί και αναγκαίοι: Να γυρίσουν εδώ και τώρα τα ελληνικά στρατιωτικά σώματα από τη Βοσνία, το Κοσσυφοπέδιο. Να μην πάνε σε αντικατάσταση νέες δυνάμεις κατοχής. Διακοπή συμμετοχής σε νέους πολεμικούς γύρους που ετοιμάζονται. Μη συμμετοχή της χώρας σε δυνάμεις ταχείας επέμβασης είτε αυτές λέγονται ειρηνευτικές, είτε ανθρωπιστικές, είτε πολυεθνικές, είτε ΝΑΤΟικές, είτε ευρωπαϊκές. Να καταστραφούν τα πάσης φύσεως πυρηνικά όπλα που διαθέτουν οι Ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, αλλά και να φύγουν τα πυρηνικά και οι στρατιωτικές αμερικανοΝΑΤΟικές εγκαταστάσεις στα Βαλκάνια. Σύγχρονος πραγματικός ιατρικός έλεγχος όλων των Ελλήνων στρατιωτικών και πολιτών, φοιτητών που βρίσκονται στη Γιουγκοσλαβία όχι μόνο σήμερα, αλλά και στην πορεία, η επιστροφή των Ελλήνων φοιτητών και η εγγραφή τους στα ελληνικά πανεπιστήμια. Η ΕΕ που συμμετείχε στους βομβαρδισμούς να πάρει μέτρα αποκατάστασης του περιβάλλοντος στη Γιουγκοσλαβία κ.α.

Αξίζει τέλος να επαναφέρουμε την επισήμανση της Αλέκας Παπαρήγα που συνδέεται άρρηκτα με την εξέλιξη της λαϊκής πάλης. Προειδοποίησε πως δεν πρέπει«να περάσει ο αποπροσανατολισμός που συντελείται για το ποιος ευθύνεται, ήξερε ή δεν ήξερε. Το ερώτημα είναι αν θα ζει ο λαός, τα παιδιά του, αγκαλιά με τη ραδιενέργεια ή θα απαντήσει μαζικά με την πάλη του», ενώ τόνισε ότι «τίποτε δεν είναι πιο φοβερό και ανασφαλές από τη συμμόρφωση στην πολιτική του ιμπεριαλισμού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ