Κυριακή 14 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΤΙ-ΕΣΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Από τα «πιράνχας» στα «σκυλόψαρα»

Στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής βρίσκεται από την περασμένη βδομάδα το νομοσχέδιο με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Βελτίωση και εκσυγχρονισμός του ΕΣΥ» και η συζήτηση θα συνεχιστεί την ερχόμενη Τρίτη.

Η κατάθεση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής έγινε παρά την κατακραυγή των περισσότερων φορέων στην υγεία. Για διαφορετικούς λόγους εξέφρασαν την αντίθεσή τους, φορείς όπως ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), οι Πανεπιστημιακοί γιατροί, εκπρόσωποι συνδικαλιστικών φορέων των εργαζομένων και των συνταξιούχων.

Βέβαια, υπήρξε και η αντίθεση τού «ναι μεν αλλά» της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και της Ομοσπονδίας των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) -μάλιστα η τελευταία έσπευδε να εξαγγείλει αγωνιστικές κινητοποιήσεις -πλειοδοτώντας κιόλας- τις ίδιες ημερομηνίες με τους εργαζόμενους. Ηταν αυτοί που έδωσαν το δικαίωμα στον υπουργό Υγείας Αλ. Παπαδόπουλο να υποστηρίξει: «Από αυτό το διάλογο διαπιστώσαμε τη μεγάλη επιθυμία και αναγκαιότητα για τη μεταρρύθμιση, αλλά και τη θετική ανταπόκριση που είχαν οι προτάσεις του σχεδίου στους περισσότερους φορείς και στους απλούς πολίτες» (πρόλογος στο περιοδικό «Νέα Υγεία» που εκδίδει ο Γ. Τούντας, επικεφαλής επιτροπής για τη διατύπωση των θέσεων της διαβόητης «μεταρρύθμισης του ΕΣΥ»).

Ετσι οι συνεκτιμήσεις μεταξύ των πάσης φύσεως εκσυγχρονιστών του κυβερνητικού κόμματος -κατ' εντολήν της Ευρωπαϊκής Ενωσης- και με το «ναι μεν αλλά» των συμβιβασμένων ηγεσιών των κορυφαίων συνδικαλιστικών οργανώσεων, αποτέλεσαν το άλλοθι της κυβέρνησης για την «απαίτηση της κοινωνίας» να προχωρήσει η περίφημη μεταρρύθμιση.

Την πρώτη μέρα της συνεδρίασης της αρμόδιας επιτροπής τοποθετήθηκαν οι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων. Το νομοσχέδιο καταψήφισαν, για διαφορετικούς λόγους, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο εισηγητής της πλειοψηφίας Μ. Σκουλάκης -και πρώην υφυπουργός Υγείας- αφού είπε ότι δε βλέπει που θίγονται οι εργαζόμενοι και μίλησε για κάποιους που «ξεβολεύονται», τόνισε ότι το «νομοσχέδιο κινείται στη σωστή κατεύθυνση και σύμφωνα με τα πετυχημένα ευρωπαϊκά πρότυπα».

Δικαιολογημένα ο εισηγητής της μειοψηφίας, βουλευτής της ΝΔ Θ. Γιαννόπουλος, υπενθύμισε στο Μ. Σκουλάκη ότι δεν ήταν τόσο ένθερμος οπαδός των νομοσχεδίων ούτε όταν ήταν υφυπουργός Υγείας, για να τονίσει ότι η αντίδραση στο νομοσχέδιο δεν είναι από «εκείνους που θέλετε να σπιλώσετε».

Επί της ουσίας του νομοσχεδίου ήταν η τοποθέτηση του ειδικού αγορητή του ΚΚΕ Π. Κοσιώνη, που είχε αναδρομική αποτίμηση για το από το ΠΑΣΟΚ θεσμοθετηθέν Εθνικό Σύστημα Υγείας. «Ενα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του ΕΣΥ, είπε ο Π. Κοσιώνης, είναι ότι δεν υπήρξε ποτέ ως εθνικό σύστημα. Οταν μιλούμε για εθνικό σύστημα μιλούμε για την αντίληψη που έχει η κυβέρνηση στη συγκεκριμένη περίπτωση, που δεν αφορά μόνο την επιδιορθωτική ιατρική, αλλά αφορά και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, καθώς και την πρόληψη. Ο ιδιωτικός τομέας έμεινε εκτός αυτού του σχεδιασμού. Δε μιλώ για τον ελεύθερο επαγγελματία ιατρό, που κι αυτός έπρεπε να γνωρίζει τους κανόνες που λειτουργεί. Γύρω στα 1986, αναπτύχθηκαν και τα "πιράνχας" που ανέφερε ο υπουργός στην ανάληψη των καθηκόντων του. Υπάρχει όμως μια διαφορά με το σήμερα: Τα "πιράνχας" άφηναν και κάποια υπολείμματα, πχ τα κόκαλα. Τα "σκυλόψαρα" που υπάρχουν τώρα δεν αφήνουν τίποτα».

Το νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στη Βουλή αποτελεί -κατά την έκφραση του υπουργού Υγείας Αλ. Παπαδόπουλου- την υποδοχή του επόμενου νομοσχεδίου, που θα αφορά στον Οργανισμό Διαχείρισης Πόρων της Υγείας (ΟΔΙΠΥ) και θα καταλήγει -είτε εμμέσως διά των ασφαλιστικών ταμείων, είτε αμέσως- στην τσέπη του ασθενή.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο τα νοσοκομεία παύουν να υπάρχουν ως ΝΠΔΔ -με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζόμενους- ενώ καθιερώνεται η λειτουργία των απογευματινών ιδιωτικών ιατρείων μέσα στα δημόσια νοσοκομεία.

Ετσι οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία νοσοκομεία έχουν πια την αίσθηση του μετέωρου. Ενώ όσον αφορά το ιδιωτικό ιατρείο «τώρα ο ασθενής θα πηγαίνει συνειδητά και θα πληρώνει έναν ιδιώτη γιατρό για να τον "βολέψει" καλύτερα μέσα στο σύστημα», όπως υπογράμμισε ο Π. Κοσιώνης.

Επίμαχα σημεία ρυθμίζονται με 45 υπουργικές αποφάσεις που θα εκδίδονται «εν ψυχρώ», όπως υπογράμμισε ο Π. Κοσιώνης. Επίσης προβλέπεται η έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων με τα οποία «τα νοσοκομεία μπορεί να συγχωνεύονται, να καταργούνται, ολικά ή μερικά, να μετατρέπονται σε γηριατρικά νοσοκομεία, σε νοσοκομεία αποκατάστασης, σε νοσοκομεία χρόνιων παθήσεων, σε ειδικά κέντρα ή κέντρα υγείας και ρυθμίζονται όλα τα προκύπτοντα ζητήματα σχετικά με την τακτοποίηση του προσωπικού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ