Τρίτη 22 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΕΜΕΝΗ
Τανκς, εκατέρωθεν, στους δρόμους

ΣΑΝΑ'Α.--

«Μπαρούτι» μυρίζει στην υεμενίτικη πρωτεύουσα, καθώς μετά από αρκετούς φυλάρχους τη στήριξη των αντικαθεστωτικών διαδηλωτών έδωσαν χθες και 60 αξιωματικοί του στρατού, διαφόρων βαθμίδων, οι οποίοι πήραν αποστάσεις από τον επί, 32 χρόνια, ισχυρό άνδρα της Υεμένης. Από την ομάδα αυτή ξεχωρίζει ο στρατηγός Αλί Μοχσέν αλ Αχμαρ, επικεφαλής της ισχυρότερης μεραρχίας τεθωρακισμένων της χώρας, ο οποίος, αφού κάλεσε τον Σάλεχ να εγκαταλείψει «αναίμακτα την εξουσία» και τον κατηγόρησε ότι «αιματοκυλίζει και ωθεί σε εμφύλιο τον υεμενίτικο λαό», έδωσε διαταγή στα τεθωρακισμένα της δικαιοδοσίας του να αναπτυχθούν έτσι ώστε να προστατεύουν την καθιστική διαμαρτυρία των αντικαθεστωτικών στο κέντρο της Σάνα'α, πέριξ του Πανεπιστημίου.

Ακολούθησε ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Αμυνας, όπου συμμετείχε η εναπομείνασα ηγεσία του στρατού, στην οποία σημειώνεται ότι «οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας δε θα διστάσουν να κάνουν το καθήκον τους και να αποτρέψουν απόπειρες πραξικοπήματος, προκειμένου να διαφυλάξουν το σύνταγμα». Την ανακοίνωση ακολούθησε η ανάπτυξη τεθωρακισμένων από τις δυνάμεις που παραμένουν πιστές στον Σάλεχ γύρω από το Προεδρικό Μέγαρο, το υπουργείο Αμυνας και την Κεντρική Τράπεζα. Ετσι, τεθωρακισμένα είναι ανεπτυγμένα ένθεν και ένθεν στην Σάνα'α, από νωρίς χθες το απόγευμα, σηματοδοτώντας μια σημαντική ποιοτική διαφορά στις διαδηλώσεις που γίνονταν στη χώρα τις τελευταίες μέρες.

Η κίνηση του Αχμαρ και η προσωπική του τοποθέτηση έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς πρόκειται για τον ισχυρότερο αξιωματικό του στρατού, λόγω της θέσης του στη χώρα, για στενότατο συνεργάτη του Σάλεχ, ενώ προέρχονται από την ίδια φυλή, την Χάσιντ, η οποία είναι η μεγαλύτερη και ισχυρότερη στη χώρα. Μόλις λίγες ώρες νωρίτερα, ο φύλαρχος της Χάσιντ, Σεΐκ Σάντικ αλ Αχμαρ, είχε καλέσει τον Σάλεχ να επιλέξει την «αξιοπρεπή έξοδο», αποσύροντας την υποστήριξη της φυλής στο πρόσωπό του.

Την ίδια ώρα, έγινε γνωστό ότι μετά τον πρέσβη της Υεμένης στον ΟΗΕ, χθες, παραιτήθηκαν οι πρέσβεις της χώρας στη Σ. Αραβία και στη Συρία, δηλώνοντας ότι δεν μπορούν να αντέξουν το αιματοκύλισμα των διαδηλωτών. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ο Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ έστειλε επιστολή στη γειτονική σαουδαραβική ηγεσία, χωρίς, όμως, να γίνει γνωστό το περιεχόμενο. Εντός χώρας, παραιτήθηκε ο κυβερνήτης της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης, του λιμανιού του Αντεν, ο Αχμαντ Καατάμπι, διαμαρτυρόμενος και αυτός για την αιματηρή καταστολή των αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων. Υπενθυμίζεται ότι μόνο την Παρασκευή, στη Σάνα'α, σκοτώθηκαν από ελεύθερους σκοπευτές 52 διαδηλωτές, ενώ από την έναρξη των διαδηλώσεων έχουν σκοτωθεί άλλοι 30 περίπου.

Μετά τις ανακοινώσεις των παραιτήσεων στο στρατό, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Αλέν Ζιπέ, δήλωνε ότι «όπως φαίνεται η αποχώρηση του Προέδρου Σάλεχ από την εξουσία είναι αναπόφευκτη» και εξέφραζε την υποστήριξη «της Γαλλίας σε όσους παλεύουν για τη δημοκρατία». Οι δηλώσεις Ζιπέ έρχονται να επιβεβαιώσουν την απροκάλυπτη διπλωματική απόπειρα του γαλλικού ιμπεριαλισμού να αποκτήσει έρεισμα σε σειρά αραβικών χωρών, όπου δεν είχε ιδιαίτερη ανάμιξη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ