Τρίτη 22 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Προβληματισμός μετά το δημοψήφισμα

KAΪΡΟ.-

Προβληματισμός επικρατεί σε μεγάλη μερίδα της αραβικής κοινής γνώμης για το τι μπορεί να σηματοδοτεί το αποτέλεσμα του πρόσφατου δημοψηφίσματος για τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις και πώς θα αξιοποιηθεί από σειρά δυνάμεων, εντός και εκτός χώρας. Τα τελικά αποτελέσματα, σύμφωνα με τη δικαστική επιτροπή που επέβλεψε τη διεξαγωγή του, δείχνουν ότι από τους περίπου 45 εκατομμύρια ψηφοφόρους, συμμετείχε το 41,2% και εξ αυτού το 77% ενέκρινε τις προτάσεις αλλαγών. Το ποσοστό συμμετοχής θεωρείται μεγάλο αν συγκριθεί με τα πολύ χαμηλότερα στις «κάλπες» επί καθεστώτος Μουμπάρακ.

Τις προτάσεις είχε εκπονήσει, υπό την επίβλεψη του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου που κυβερνά τη χώρα από τη στιγμή που ο Μουμπάρακ εγκατέλειψε την εξουσία, ένα συμβούλιο αποτελούμενο από νομικούς, με τους οποίους ο στρατός δεν είχε πρόβλημα (με ό,τι αυτό συνεπάγεται). Στο συμβούλιο αυτό, πολιτικά, δεν εκπροσωπούνταν παρά μόνο η ισλαμική οργάνωση των «Αδελφών Μουσουλμάνων», η οποία είχε ανοιχτά ταχθεί υπέρ της έγκρισης των μεταρρυθμίσεων, όπως και το κόμμα του Μουμπάρακ, το Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα.

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα ο Ισαμ αλ Αριάν, εκπρόσωπος των «Αδελφών Μουσουλμάνων», το χαρακτήρισε «νίκη για τον αιγυπτιακό λαό» και διέψευσε κατηγορηματικά ότι η οργάνωση χρησιμοποίησε τα δίκτυα φιλανθρωπίας που διαθέτει καθώς και τη θρησκευτική της επιρροή, ιδιαίτερα στην επαρχία και στις πιο φτωχές συνοικίες, για να εξασφαλίσει θετικές ψήφους. Παρ' όλα αυτά, οι καταγγελίες για τη χρήση τέτοιου είδους μέσων, προκειμένου να επηρεαστούν οι ψηφοφόροι, είναι πολυάριθμες, όπως επίσης αναφέρονται και πάρα πολλά παραδείγματα κατά τα οποία άνθρωποι που είχαν διασυνδέσεις με το στρατό ή με το κόμμα του Μουμπάρακ «συνέλεγαν» θετικές ψήφους χρησιμοποιώντας κινδυνολογία όπως το ότι αν δεν εγκριθούν οι αλλαγές, απειλείται η σταθερότητα και η ασφάλεια της χώρας ή ότι θα επιστρέψει ο Μουμπάρακ στην εξουσία και άλλες αστειότητες, οι οποίες, όμως, όπως αποδείχτηκε, ιδιαίτερα στις επαρχίες, έφεραν αποτελέσματα.

Η πλειοψηφία των πολιτικών αστικών κομμάτων, και αυτά που ήταν νόμιμα και αυτά που ήταν παράνομα επί Μουμπάρακ, καθώς και όλες οι νεολαιίστικες οργανώσεις και οι οργανώσεις δικαιωμάτων είχαν ταχθεί ενάντια στις αλλαγές, επιμένοντας ότι είναι «σταγόνα στον ωκεανό» και ότι «δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ανάδειξης ενός νέου Μουμπάρακ στην εξουσία». Παρ' όλα αυτά σήμερα οι περισσότεροι από τους επικριτές των αλλαγών καλούσαν τους οπαδούς τους να δεχθούν το αποτέλεσμα προκειμένου να διατηρηθεί η ενότητα της χώρας και να συνεχίσουν τον αγώνα τους. Και αυτό γιατί έντονη ήταν η παραφιλολογία περί ακόμη σκληρότερων μέτρων από το στρατό (που ακόμη δεν έχει άρει την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης) σε περίπτωση απόρριψης των αλλαγών, ενώ έντονη είναι η ανησυχία ότι τόσο οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» όσο και το κόμμα Μουμπάρακ και ο στρατός θα επιδιώξουν να μεταφράσουν πολιτικά προς όφελός τους το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Την ανακούφιση, ουσιαστικά, των ΗΠΑ για την επικράτηση της άποψης που προωθούσαν εκείνες οι δυνάμεις εντός Αιγύπτου με τις οποίες φέρεται να έχουν εγκαταστήσει ένα διάλογο, εξέφρασε η Αμερικανίδα πρέσβειρα στο Κάιρο, Μάργκαρετ Σκόμπεϊ, σπεύδοντας να μιλήσει για «βήμα προς την κατεύθυνση της ικανοποίησης των αιτημάτων των διαδηλώσεων», παρά το γεγονός ότι οι οργανωτές αυτών των διαδηλώσεων έχουν αντίθετη άποψη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ