Τρίτη 16 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
Τηλεόραση
Το μέλλον... των αδειών

Ενώ ο διορισμός των μελών του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, με τον τρόπο που προβλέπεται από το νέο νόμο για το ΕΣΡ, που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ τον περασμένο Νοέμβρη, καθυστερεί, την περασμένη Παρασκευή «αφίχθηκαν» στο ΕΣΡ οι «κούτες» στις οποίες περιλαμβάνονται οι 159 αιτήσεις για τη χορήγηση τηλεοπτικών αδειών.

Ακόμη δεν είναι ορατή η αλλαγή της σύνθεσης του ΕΣΡ, αφού δεν έχει περάσει από τη Βουλή η τροποποίηση του κανονισμού για τα 4/5, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να οριστεί από τη Διάσκεψη των Προέδρων και μετά από πρόταση του Προέδρου της Βουλής, το νέο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Συγχρόνως, όμως - όπως τουλάχιστον διαφαίνεται - δεν αποκλείεται η κυβέρνηση και το υπουργείο Τύπου, προκειμένου να ευνοήσουν ακόμη περισσότερο τους μεγαλοεπιχειρηματίες των ΜΜΕ και να «διευκολύνουν» τη διαπλοκή, να προχωρήσουν στην αλλαγή του νόμου Βενιζέλου, του 1995, με νέο νόμο για τα ΜΜΕ.

Ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, ενώ το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, όλα σχεδόν τα χρόνια παραμένει άναρχο, αφού δεν έχουν δοθεί άδειες, παραμονές εορτών και συγκεκριμένα στις 19 Δεκέμβρη, ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε από το υπουργείο Τύπου, η «μελέτη του συνόλου των φακέλων που έχουν υποβληθεί στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας για τη χορήγηση αδειών σε τηλεοπτικούς σταθμούς στη χώρα μας». Παρότι οι αιτήσεις βρίσκονται ήδη στο ΕΣΡ, είναι άγνωστο εάν τελικά και πότε αποσαφηνιστεί το τηλεοπτικό τοπίο, αφού ήδη ως γνωστό στη «συχνότητα» του χάους εκπέμπουν οι ραδιοφωνικοί σταθμοί. Η μακρόχρονη καθυστέρηση, με ευθύνη της κυβέρνησης, της νόμιμης λειτουργίας του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, δημιουργεί ασυδοσία και μία ανεξέλεγκτη, στην ουσία, κατάσταση, που αφορά και στο δημόσιο αγαθό (τις συχνότητες), αφού το διάστημα αυτό έχουν αλλάξει χέρια, με αγοραπωλησίες, ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Τύπου, έχουν υποβληθεί 159 αιτήσεις για χορήγηση τηλεοπτικών αδειών σε όλη τη χώρα, ενώ συνολικά άδειες θα δοθούν σε 114 σταθμούς. Συγκεκριμένα, αιτήσεις για άδειες πανελλαδικής εμβέλειας έχουν υποβάλλει δέκα τηλεοπτικοί σταθμοί: MEGA, «902» TV, STAR, ANTENNA, ALPHA, ALTER, TEMPO, SEVEN, TELE CITY και ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ. (Αδειες πανελλαδικής εμβέλειας θα χορηγηθούν σε έξι τηλεοπτικούς σταθμούς). Για άδεια περιφερειακής εμβέλειας αιτήσεις έχουν υποβάλει 87 τηλεοπτικοί σταθμοί, ενώ από αυτούς άδεια θα πάρουν 51 τηλεοπτικοί σταθμοί. Σε τηλεοπτικούς σταθμούς τοπικής εμβέλειας θα χορηγηθούν 57 άδειες, ενώ αιτήσεις έχουν υποβάλει 62 σταθμοί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ