Σάββατο 26 Μάρτη 2011 - Κυριακή 27 Μάρτη 2011 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΕΜΕΝΗ - ΣΥΡΙΑ
Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις

ΣΑΝΑΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Kαι χτες Παρασκευή συνεχίστηκαν οι διαδηλώσεις (μετά τις καθιερωμένες προσευχές) σε μια σειρά χώρες του αραβικού κόσμου.

Στην Υεμένη δεκάδες χιλιάδες συγκεντρώθηκαν σε πλατεία κοντά στο Πανεπιστήμιο της Σανάα, στις διαδηλώσεις της «ημέρας της αποχώρησης», καθώς είχαν απορρίψει τις προτάσεις του Προέδρου Αλι Αμπντάλα Σάλεχ για «διάλογο». «Κανένας διάλογος με ένα νεκρό καθεστώς», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της αντιπολίτευσης Μοχάμεντ Αλ Σάμπρι.

Οι διαδηλωτές απαιτούν εκτός της άμεσης παραίτησης και αποχώρησης του Σάλεχ, νέο Σύνταγμα, τη διάλυση του Κοινοβουλίου, τοπικά συμβούλια και τη διάλυση των διαβόητων μυστικών υπηρεσιών ασφαλείας. Στην άλλη πλευρά της πόλης, αντιδιαδήλωση είχε οργανώσει ο Πρόεδρος Σάλεχ, ενώ, κατά την ομιλία του, μία πολύ σπάνια του είδους, στην πλατεία κοντά στο προεδρικό μέγαρο, «δεσμεύτηκε» ότι προτίθεται να παραδώσει την εξουσία ώστε να αποτρέψει την αιματοχυσία, αλλά μόνο σε «ασφαλή χέρια», δεσμευόμενος, παράλληλα, «να αντισταθεί» στους αντιπάλους του. Το πρακτορείο Ρόιτερς μετέδωσε ότι ο Σάλεχ συναντήθηκε με τον πρώην επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγό Αλι Μοχσέν, ο οποίος παραιτήθηκε διαμαρτυρόμενος για την καταστολή και εντάχθηκε στις γραμμές της αντιπολίτευσης.

Στο μεταξύ στη Συρία, με τον ακριβή αριθμό των νεκρών στη Ντεράα να παραμένει αδιευκρίνιστος, διαδηλώσεις σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους κατοίκους της πόλης της νότιας Συρίας πραγματοποιήθηκαν σε πολλές πόλεις της χώρας. Στη Δαμασκό, οι συγκρούσεις με την αστυνομία δεν έλειψαν, ενώ, σύμφωνα με τις πληροφορίες, υπάρχουν αρκετές συλλήψεις. Στη συριακή πρωτεύουσα πραγματοποιήθηκε επίσης διαδήλωση υποστηρικτών του Προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ. Στην Ντεράα η ένταση συνεχίζεται.

Διαδηλώσεις «οργής» πραγματοποιήθηκαν επίσης στο Μπαχρέιν, στην Ιορδανία, όπου σημειώθηκαν και περιορισμένες συγκρούσεις στη συγκέντρωση στο Αμμάν, αλλά και στο Ιράκ, στη Βαγδάτη και τη Ντιγιάλα σε ένδειξη αλληλεγγύης προς το λαό του Μπαχρέιν, της χώρας - έδρας του 5ου αμερικανικού στόλου, όπου έχουν εισβάλει δυνάμεις της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ώστε να ελέγξουν τις λαϊκές αντιδράσεις που απαιτούν ελευθερίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ