Τρίτη 29 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΙΟΡΤΑΣΤΗΚΕ Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΟΥ ΚΙΛΕΛΕΡ
Αγώνας για άλλη αγροτική ανάπτυξη

Η αγωνιστική, λαϊκή συμμαχία θα ανοίξει την προοπτική διεξόδου για τη μικρομεσαία αγροτιά

Ηχηρό μήνυμα πάλης κατά της αντιαγροτικής - αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, στάλθηκε από το μεγάλο σε όγκο και δυναμικό σε παλμό πανελλαδικό συλλαλητήριο γιορτασμού της 101ης επετείου του Κιλελέρ, που διοργάνωσε την περασμένη Κυριακή, στο χώρο της θυσίας των Θεσσαλών κολίγων, η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση, (ΠΑΣΥ).

Με τη μαζική συμμετοχή τους, οι μικρομεσαίοι αγρότες απότισαν φόρο τιμής στους ήρωες προγόνους τους, υποσχόμενοι ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση των οραμάτων και των ιδανικών της θυσίας τους.

Μαζί με τους μικρομεσαίους αγρότες, δυναμικό «παρών» έδωσαν εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, νέοι και γυναίκες, με τα πανό και τις σημαίες των αγωνιστικών συσπειρώσεων του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, του ΜΑΣ και της ΟΓΕ, διατρανώνοντας την αποφασιστικότητά τους να κάνουν ακόμα πιο ισχυρή τη συμμαχία τους, για ακόμα πιο μαζικούς και αποτελεσματικούς κοινούς αγώνες ενάντια στην ολομέτωπη επίθεση που δέχονται και η οποία έγινε πιο σφοδρή με την εφαρμογή του μνημονίου.

Στο συλλαλητήριο, παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος, οι βουλευτές του Κόμματος Αντ. Σκυλλάκος, Απ. Νάνος, Δ. Μανωλάκου και Ν. Μωραΐτης. Επίσης, αντιπροσωπείες του ΠΑΜΕ, του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, πολλών ταξικών συνδικάτων, της Διοικούσας Επιτροπής της ΠΕΑΕΑ και παραρτημάτων της κι άλλων πολλών φορέων.


Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό του Β. Μπούτα, μέλους της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ, που είπε πως «μπροστά στην ολομέτωπη επίθεση που γίνεται από τις λυκοσυμμαχίες, ντόπιες και διεθνείς, ο λαός μια επιλογή έχει: Να φτιάξει τη δική του λαϊκή συμμαχία».

Χαιρετισμούς, επίσης, απηύθυναν, ο Ν. Αγγέλου, κτηνοτρόφος, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ, η Αλεξάνδρα Αγγελοπούλου, μέλος της Γραμματείας Τρικάλων της ΠΑΣΥ και της διοίκησης του Συλλόγου Γυναικών Τρικάλων - μέλος ΟΓΕ, ο δήμαρχος Κιλελέρ Ρίζος Κομήτσας.

Κοινή λαϊκή υπόθεση

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Ρ. Μαρούδας, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ και πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, ο οποίος, αναφερόμενος στην εξέγερση των Θεσσαλών κολίγων και στην επικαιρότητα των μηνυμάτων της, τόνισε: «Τότε διεκδίκησαν την απαλλοτρίωση των τσιφλικιών για να έχουν τη γη που καλλιεργούν και να μπορούν να ζήσουν τη φαμίλια τους. Το κράτος των τσιφλικάδων, οι κυβερνήσεις των αστών, όχι μόνο αρνήθηκαν, αλλά χρησιμοποίησαν κατασταλτικά μέσα αστυνομία και στρατό για να πνίξουν το δίκιο τους. Δεν το 'βαλαν κάτω, κλιμάκωσαν τον αγώνα, όπως και μεις σήμερα δυναμώνουμε το κοινό μέτωπο ενάντια στην κυβερνητική βαρβαρότητα, τα μονοπώλια, τους διεθνείς ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς».

Αφού σημείωσε ότι με την αναθεώρηση της ΚΑΠ για το 2014 - 2020, τ' αποτελέσματα θα είναι ακόμα χειρότερα για τους μικρομεσαίους αγρότες, επεσήμανε: «Φωνάζουμε ότι το αγροτικό πρόβλημα δεν αφορά μόνο τους αγρότες, αλλά και τους εργαζόμενους και όλο το λαό. Ο αγώνας επιβίωσης της μικρομεσαίας αγροτιάς από το ξεκλήρισμα είναι ο ίδιος αγώνας επιβίωσης του μικροεπαγγελματία, αλλά και του άνεργου για να έχει μόνιμη και σταθερή δουλειά. Γι' αυτό κοινή είναι η υπόθεση της εργατικής τάξης και όλων των λαϊκών στρωμάτων, για ρήξη και σύγκρουση με τα μονοπώλια, τα κόμματα και τις κυβερνήσεις τους».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα αντιεκπαιδευτικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση για τις συχγωνεύσεις - καταργήσεις σχολείων, επισημαίνοντας ότι αυτά θα έχουν ως συνέπεια την περαιτέρω ερήμωση της υπαίθρου. «Νέα υποβάθμιση της υπαίθρου - είπε - επιχειρείται με τις συγχωνεύσεις - καταργήσεις σχολείων που στην ύπαιθρο λαμβάνουν μορφή χιονοστιβάδας, προσαρμόζοντας τα σχολεία στις απαιτήσεις της αγοράς, διαλύοντας το ενιαίο της μόρφωσης και γνώσης, δημιουργώντας μαθητές δεξιοτήτων, δηλαδή ένα ευέλικτο και φτηνό εργατικό δυναμικό, και βέβαια υλοποιώντας έτσι τον αντιλαϊκό "Καλλικράτη" φορτώνοντας βάρος στους οργανισμούς Τοπικής Διοίκησης και τους δημότες που θα αναγκαστούν να πληρώσουν αδρά για τη λειτουργία των σχολείων».

Μιλώντας για την κατάσταση στο αγροτικό συνδικαλιστικό κίνημα, υπογράμμισε την αναγκαιότητα ανασυγκρότησης και αναζωογόνησής του.

Kαταλήγοντας, αναφέρθηκε στην πρόταση διεξόδου και προοπτικής της ΠΑΣΥ, επισημαίνοντας: «Υπάρχουν όλες οι δυνατότητες ανάπτυξης της αγροτικής και μεταποιητικής παραγωγής και της παραγωγικότητάς τους, με σκοπό την ικανοποίηση των διατροφικών και άλλων αναγκών του λαού μας. Μπορεί να πραγματοποιηθεί με την ανατροπή των καπιταλιστικών σχέσεων, με τη θεμελίωση του Κεντρικού Σχεδιασμού παραγωγής με λαϊκό έλεγχο, την κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής και της γης.

Δηλαδή με την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων στον τομέα της βιομηχανίας, αγροτικών εφοδίων (που θα γίνουν φτηνότερα, γιατί δεν θα υπάρχει το καπιταλιστικό κέρδος), με την κατάργηση των καπιταλιστών εμπόρων και τη διαμόρφωση κρατικού και συνεταιριστικού δικτύου συγκέντρωσης του αγροτικού προϊόντος. Με την κατάργηση της καπιταλιστικής αγροτικής εκμετάλλευσης και τη συνεταιριστικοποίηση της διάσπαρτης αγροτικής παραγωγής, που θα προωθεί κοινές καλλιεργητικές εργασίες, με κρατική επιστημονική στήριξη.

Ετσι θα μειωθεί συνολικά το κόστος παραγωγής, θα αξιοποιούνται καλύτερα οι παραγωγικές δυνάμεις, στην προοπτική της πλήρους μηχανοποίησης. Ο σχεδιασμός θα αφορά κάθε προϊόν, κλάδο της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, για παραγωγή εγχώριων τροφίμων, φτηνών και ποιοτικών, για κάθετη διασύνδεση με την κοινωνικοποιημένη βιομηχανία. Σε αυτήν τη βάση θα διαμορφωθούν προϋποθέσεις για αύξηση του μη εργάσιμου χρόνου των αγροτοπαραγωγών, για εναλλακτική εργασιακή διέξοδο στους νέους, για πολιτιστική ανάπτυξη του χωριού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ