Τρίτη 29 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Πλημμύρισε» ράντζα ο «Ευαγγελισμός»

Εκτός απ' τη γύμνια της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας προοιωνίζεται και μεγαλύτερη αθλιότητα απ' τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων

«Η αθλιότητα δεν αντέχεται», έλεγαν οι ασθενείς στο σαλονάκι της Παθολογικής Κλινικής
«Η αθλιότητα δεν αντέχεται», έλεγαν οι ασθενείς στο σαλονάκι της Παθολογικής Κλινικής
Ξεχείλισε από ράντζα ο «Ευαγγελισμός» το Σαββατοκύριακο και εκτός απ' τους διαδρόμους τα ράντζα έφτασαν μέχρι και το σαλόνι κάποιων κλινικών. Η πλημμυρίδα των ράντζων στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας αποτυπώνει, για μια ακόμα φορά, τη γύμνια της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αλλά και προοιωνίζεται μεγαλύτερη αθλιότητα με τις συγχωνεύσεις των δημόσιων νοσοκομείων.

Το περασμένο Σάββατο, ο «Ευαγγελισμός» είχε γενική εφημερία και οι αθρόες εισαγωγές στην Α' Παθολογική Κλινική με δύναμη 30 κλινών οδήγησαν άλλους 30 ασθενείς σε ράντζα. Μέχρι την Κυριακή το μεσημέρι είχαν γεμίσει με ράντζα ο διάδρομος και το μικρό σαλονάκι της κλινικής στον τέταρτο όροφο του νοσοκομείου. «Η αρρώστια αντέχεται. Εκείνο που δεν αντέχεται είναι η αθλιότητα», είπε ένας απ' τους ασθενείς που νοσηλευόταν στο σαλόνι.

Χτες στον «Ευαγγελισμό» εφημέρευε η ψυχιατρική κλινική - έχει 20 κλίνες - και επαναλήφθηκε το συχνό φαινόμενο της τελευταίας δωδεκαετίας: Να νοσηλεύει και άλλους 20 ασθενείς σε ράντζα.

Η υπερπληρότητα της ψυχιατρικής κλινικής, εκτός απ' τις γενικότερες ελλείψεις, αποτυπώνει και την κατάληξη της βεβιασμένης αποασυλοποίησης των ψυχιατρείων που οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ την παρουσιάζουν ως ψυχιατρική μεταρρύθμιση. Η εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας οδήγησε στην αύξηση των κλινών των ιδιωτικών ψυχιατρικών κλινικών - στη Θεσσαλονίκη λόγου χάρη διπλασιάστηκαν - άνοιξαν καινούργιες κλινικές, ενώ επιχειρηματίες δραστηριοποιούνται στις λεγόμενες ενδιάμεσες δομές όπως είναι το νοσοκομείο ημέρας ή η επείγουσα παρέμβαση. Ετσι, οι άρρωστοι είτε εισάγονται με εισαγγελικές αποφάσεις στα ψυχιατρεία ή νοσηλεύονται σε ράντζα όπως στην ψυχιατρική κλινική του «Ευαγγελισμού».

Η Διοίκηση, ο διευθυντής της Ψυχιατρικής κλινικής και το Σωματείο των εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό» έχουν κάνει επανειλημμένες εκκλήσεις στους εισαγγελείς να μη φορτώνεται η κλινική με τόσο βάρος, αλλά μέχρι τώρα δεν υπήρξε καμιά ελάφρυνση.

Ψάχνει συνενόχους για τις συγχωνεύσεις

Μιλώντας χτες σε ραδιοφωνικούς σταθμούς, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος και αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις στα νοσοκομεία, όπου τίθεται και το αίτημα να μη γίνουν συγχωνεύσεις υποστήριξε («Βήμα» FM 99,5): «Εδώ δεν το καταλαβαίνω και καλά γιατί είναι υπέρ των συνενώσεων και αυτοί». Ψάχνει, δηλαδή, να βρει συνενόχους ανάμεσα στο προσωπικό των νοσοκομείων που βρίσκεται σε αναβρασμό. Βέβαια, πάτημα σε αυτό δίνουν και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες των γιατρών και των εργαζομένων στα νοσοκομεία που με τις θέσεις τους στηρίζουν στην ουσία την κυβερνητική πολιτική και επιτρέπουν στον Ανδρέα Λοβέρδο να δηλώνει «δεν έχω ακούσει από κανέναν να λέει όχι σε αυτό, απλά και μόνο ποια είναι η κατάλληλη συγχώνευση, ή η κατάλληλη συνεργασία», (τηλεόραση του «Αντέννα»).

Ο αρμόδιος υπουργός αρνήθηκε ότι οι συγχωνεύσεις οδηγούν στην ιδιωτικοποίηση όταν ήδη ο Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Αντώνης Δημόπουλος έχει δηλώσει (στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας) ότι «ήδη, υπογράφτηκαν οι συμβάσεις ανάμεσα στον ΟΠΑΔ και στις ΥΠΕ και το ίδιο θα ακολουθήσει και με τα άλλα ταμεία (σ.σ. για την ολοήμερη λειτουργία). Προσδοκούμε, αν αποκτήσουμε όρους ανταγωνισμού το επόμενο 6μηνο - και θα ήταν μεγάλη επιτυχία για το ΕΣΥ - να γίνει το ίδιο πράγμα και για τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες».

Μ' άλλα λόγια, οι συγχωνεύσεις είναι άμεσες συνδεμένες με την εκχώρηση των φιλέτων στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Σταματούν τα υλικά

Καινούργια προβλήματα αναμένονται στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Ιατρικών Ειδών ανακοίνωσε την επ' αόριστον αναστολή παραδόσεων αναλώσιμου υγειονομικού υλικού (γάζες, σύριγγες μ. χρ., γάντια κ.λπ.), προς όλα τα δημόσια νοσοκομεία, συμπεριλαμβανομένων και των στρατιωτικών, από τις 28/3/2011 και μέχρι εξόφλησης των τιμολογίων του 2010.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ